Rio Carbon: 5 GB vtělené elegance

Dnešní recenze MP3 přehrávače se vrací ke značce Rio, po zařízení Nitrus s malým pevným diskem je na řadě Carbon s výrazně větší kapacitou, ještě lepším vzhledem, menší velikostí, a tentokrát nechybí ani pouzdro na nošení.

Související odkazy

Slovník
Mass Storage
MP3
online
server
USB

Katalog produktů
MP3 přehrávače

Společnost Rio Audio patří k průkopníkům MP3 přehrávačů, na český trh ale vstoupila prostřednictvím společnosti Euroformosa až loni na podzim. Z nabídky společnosti jsme se už podívali na zoubek zařízení Rio Nitrus, které vzhledem k roku uvedení na trh překvapuje svou kvalitou i dnes. Carbon je v podstatě nástupnickým modelem, který se od Nitra liší zejména několikanásobnou kapacitou pevného disku a dotažením designu původního přehrávače směrem ke skutečné eleganci.

Tentokrát s pouzdrem

Jednou z největších výtek směrem k Riu Nitrus byla absence ochranného pouzdra. I když byl přehrávač téměř nezničitelný díky pogumování hran, displej nebo plastové tělo si trochu ochrany zasloužilo. V krabici s Carbonem už ale jednoduché pouzdro nechybí, není možné jej připevnit na opasek, ale ochrannou funkci plní a zároveň nechává přístupné konektory a ovládání hlasitosti. Bohužel zakrývá displej a přístroj se z něj obtížněji vytahuje. Kromě pouzdra jsou s přehrávačem dodávaná sluchátka do uší, aplikace pro správu souborů a dobíjecí adaptér, který se do přehrávače připojuje pomocí USB kabelu, který slouží také pro přenosy dat mezi přehrávačem a osobním počítačem.

 

Samotný přehrávač je dodáván v jediné barevné kombinaci, stříbrné se zrcadlovou úpravou na zadní straně přístroje. Spodní polovinu hrany přístroje potom lemuje pryž pro lepší manipulaci s přístrojem. Poměrně velký displej má nezvyklé světle modré podsvícení, zatímco logo Rio nad ním je podsvícené červenou barvou stejně jako označení funkcí na směrovém ovladači přístroje, ve tmě to vypadá velice efektně. Velikost přístroje byla ve srovnání s Rio Nitrus ještě snížena, přitom byla prodloužena výdrž přístroje až na 20 hodin v závislosti na nastavení přehrávače a přehrávaných formátech. Tato doba je rozhodně dostatečná, i když nebude zdaleka stačit na přehrání kompletního obsahu zabudovaného 5 GB pevného disku.

Bez zámku, bos

 Parametry
 Interní paměť  5 GB
 Formáty  MP3, WMA (DRM)
 Ekvalizér  5 + uživatelské nastavení
 Kompatibilita  Windows 98 a novější nebo Mac OS X 
 Rozhraní  USB 2.0
 Napájení  Li-Ion akumulátor
 Provozní doba   až 20 hodin
 Rozměry  63 x 83 x 15 mm
 Hmotnost  90 g
 Cena  8290 Kč s DPH
 Zapůjčil  Euroformosa

Ve srovnání s Rio Nitrus došlo k několika drobným úpravám v ovládání přístroje, nejviditelnější je odstranění posuvníku pro uzamčení přístroje. Nechtěným stiskům tlačítek je nyní možné zabránit pouze aktivací zámku z menu přístroje. Bohužel ovládání softwarového zámku je umístěno až v podnabídce nastavení, jedinou výhodou, kterou toto řešení přináší, je možnost nastavení kláves, které budou blokované, takže i při zamknutém přehrávači budete mít například možnost ovládat hlasitost. Jinak nelze ovládání nic vytknout, kombinace tlačítek pro běžné operace uprostřed přehrávače s tlačítkem pro přístup do menu, ve kterém se uživatel pohybuje pomocí třísměrného kolečka na rohu přístroje, je velice intuitivní. Aretace ovládacího kolečka navíc nabízí lepší kontrolu než dotykové ovládací plošky iPodu nebo Zenu Micro.

 

Pohladí hlasem

V menu je navíc také položka Spoken Word, která ukazuje na přímou podporu audio knih, ke kterým tak má uživatel přímý přístup a nemusí je hledat podle autora nebo interpreta mezi hudebními alby. Nabídka funkcí je jinak standardní, zahrnuje podporu nejrozšířenějších formátů MP3 a WMA včetně proměnlivého datového toku, výjimkou je formát WMA Lossless, vzhledem k velikosti pevného disku je ale absence podpory tohoto datově náročného formátu pochopitelná. Naopak podporována je správa autorských práv formátu Windows Media Audio, přehrávač tak bez problémů spolupracuje se všemi online obchody označenými logem Plays Windows Media.

V balení je s přehrávačem také letáček s informací o možnosti využívat měsíc zdarma službu společnosti Audible, která nabízí zvukové knihy. Tato nabídka ale vyžaduje registraci se zadáním čísla platné mezinárodní bankovní karty s povolenými transakcemi přes internet, z tohoto důvodu a také proto, že nabídka knižních titulů na stránkách Audible je v angličtině, tato nabídka české zákazníky nejspíše neosloví. Na druhou stranu usínat u Stopařova průvodce po galaxii čteného samotným autorem má něco do sebe. Přehrávač umí používat záložky pro snadný návrat na vybrané místo v dlouhé hlasové stopě, což je speciálně u audioknih užitečné. Hlasové poznámky umí Carbon také nahrávat, sice jen ve velice nízké kvalitě s datovým tokem 32kb/s, ale na zaznamenání přednášky nebo obchodního rozhovoru to stačí.

I bez software

Největší funkční výhodou přehrávače Rio Carbon ve srovnání se starším modelem je podpora technologie USB Mass Storage, která umožňuje jednoduché kopírování souborů na pevný disk přehrávače pouhým zkopírováním v Průzkumníku nebo jiném správci souborů. Rio samozřejmě dodává i vlastní aplikaci pro správu souborů a doporučuje ji pro kopírování chráněných souborů, stejnou práci ale zastane i Windows Media Player 10. Přehrávač je možné přes USB také nabíjet. Pro poslech materiálů společnosti Audible je nutné používat dodávaný software Audible Manager, který umožňuje automaticky do přehrávače nahrávat nové verze předplacených zpravodajských pořadů nebo čtených novinových zpráv. Vzhledem k tomu, že aplikace kontroluje stav nových souborů na serveru, běží neustále v pozadí, pokud ji uživatel ručně neukončí, to ale není problém samotného přehrávače a týkal by se uživatelů této služby u všech podporovaných přehrávačů.

Jde to i bez Senheisseru

Další změnou oproti Nitru jsou sluchátka, namísto velice kvalitních značkových sluchátek Senheisser tentokrát k přístroji patří sluchátka s označením Rio. I přesto je ale kvalita zvuku výborná, vytknout snad lze pouze absenci dunivých basů, ale to u pecek jde jen těžko, není to subwoofer. Dostatečná je i hlasitost nastavitelná ve třiceti krocích, která si poradí i s rámusem v metru nebo autobusu poskakujícím po kočičích hlavách. Kvalitě zvuku prospívá také podpora skladeb komprimovaných prostřednictvím proměnlivého datového toku. Kvalitní jsou také možnosti úpravy zvuku prostřednictvím pětipásmového ekvalizéru, který nabízí jak tovární nastavení pro tradiční hudební žánry, tak možnost uživatelské úpravy zvuku.

Lepší a levnější

 Hodnocení
 Design a provedení  9/10   84 % 
 Ovládání  9/10
 Zvuk  9/10
 Funkce a podporované formáty   8/10
 Příslušenství  7/10

Srovnání tentokrát neodkazuje na předchozí model Nitrus, ale na dominantního hráče na trhu multimediálních přehrávačů s pevným diskem iPod od Apple. iPod má skvělou pověst a nabízí zajímavý design ve spoustě netradičních barev. Oproti tomu Carbon nabízí menší rozměry, elegantnější vzhled a hlavně lepší funkce v čele s podporou technologie USB Mass Storage, chybí ale funkce rádia. Dvě audioknihy zdarma jsou malým bonusem, který v našich končinách málokoho osloví a nenahradí tak úplně absenci poutka na pásek nebo stojánku na stůl. Vzhledem k ceně přehrávače jde však o dobrou volbu pro každého, kdo přemýšlí o podobném multimediálním zařízení. Pokud vám ale stačí menší kapacita disku, je starší model díky výrazně nižší ceně také vhodnou variantou.

Diskuze (39) Další článek: Transmeta zvažuje ukončení výroby procesorů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,