Ring volný: Nejrychlejší grafické karty

V redakci se nám shodou náhod sešlo pět nejrychlejších grafických karet určených pro hráčská PC. Využili jsme proto šance a přinášíme vám stručné a snad i přehledné srovnání vlajkových lodí nVidia i ATI. Karty jsme srovnávali poprvé Windows XP se Service Pack 2 a tedy i s DirectX 9.0c.

Galaxy Glacier GeForce 6800 GT

Převzato z časopis Computer 19/04. Doplněno.

Z nové rodiny výkonných karet nVidia GeForce 6800 jsme vám postupně představili nejrychlejší i zatím nejpomalejší dosud vydaný model. Zbývala poslední, středně výkonná varianta. Tuto mezeru jsme se pokusili zacelit a otestovali jsme velice zajímavou kartu Galaxy Glacier GeForce 6800 GT.

Dobrý výfuk, základ ticha

Už při letmém pohledu vaši pozornost jistě upoutá mohutné a mnohým z vás také povědomé chlazení. V našich končinách zatím nepříliš známá hongkongská společnost Galaxy Technology vsadila na účinnost VGA Silenceru navrženého firmou Arctic Cooling. Jedná se o pátou revizi už osvědčeného návrhu využívající princip DHES (přímé vyfukování teplého vzduchu ze skříně počítače) určenou přímo pro karty ze série GeForce 6800.

Velká hliníková žebra nad měděným jádrem chladiče jsou pokryta průhledným plastem, pomocí něhož a velkého větráku je teplý vzduch směrován pod grafickou kartou ven z počítače. Větrák s jedenácti lopatkami se otáčí rychlostí 2 500 ot./min, což má za výsledek jediné - výrazně nižší hluk než u referenčního chladiče nVidia. Máte-li jinak opravdu tichý počítač, uslyšíte pouze hluboký zvuk. Mimo toho se VGA Silencer rev.5 podle všech testů zdá výrazně účinnější než původní chlazení na GF6800 GT a dokonce i mírně účinnější než masivní chladič z GF6800 Ultra. Mrzelo nás snad jen, že zmizel přepínač nízkých a vysokých otáček, který byl u prvního VGA Silenceru a umožňoval ještě tišší chod nevytížené karty.

Souhra megahertzů

Chladič, který vám ušetří zhruba 800 Kč potřebných pro jeho samostatnou koupi a hlavně čas nutný k jeho instalaci, není jediným lákadlem této karty. Firma Galaxy hodně svých grafických karet nabízí s vyšším taktem, než doporučuje nVidia, a i čip její GeForce 6800 GT tiká o 20 MHz rychleji.

Výkon této GF6800 GT se tak ještě více blíží verzi Ultra, za níž nijak výrazně výkonnostně nezaostává. Na takty GeForce 6800 Ultra kartu od Galaxy bez problémů přetaktujete, nám se povedlo dokonce 422/1 114 MHz. V 3Dmarku 2003 pak bylo na stejné sestavě dosaženo 12 509 bodů.

Někoho možná potěší, že tato karta si vystačí s jediným napájecím konektorem typu Molex. Výrobce dokonce nezapomněl dodat potřebnou rozdvojku napájení. S dalšími kabely a redukcemi už to tak dobré není - mimo tradičního adaptéru DVI-VGA v balení najdete jen docela tenký kabel S-Video.

Naopak přibalený software není vůbec k zahození. Jedná se o plnou verzi přehrávače PowerDVD 5, 3D střílečku Chaser a závodní hru MotoGP 2. Obě hry jsou více než rok staré, ale patřily mezi kvalitní tituly. Není to požitek, zahrát si motorky v rozlišení 1 600 × 1 200 s plnými detaily, osminásobným vyhlazováním i anisotropním filtrováním bez sebemenšího trhnutí? Na druhou stranu, ve speciálním vydání této karty oba tyto tituly nahrazuje Far Cry, což bude pro většinu zákazníků asi lákavější volba.

Dobrá volba pro majetné hráče

Celkově nás karta od Galaxy příjemně překvapila. Méně známý výrobce nám dodal na test první obstojně tichou GeForce 6800 a model GeForce 6800 GT potvrdil, že výkonový rozdíl oproti přece jen o dost dražší verzi Ultra není velký. Díky účinnému chlazení navíc můžete využít rezervy pro přetaktování, a tak není důvodu, proč tuto kartu nedoporučit. Pokud na to samozřejmě máte.

Galaxy Glacier GeForce 6800 GT 256 MB
produkt: grafická karta
zdroj: AT Computers
kontakt: 596 253 111
cena: 15 153 vč. DPH
záruka: 2 roky
Parametry
grafický čip: NV40 (nVidia GeForce 6800 GT) * výrobní proces: 0,13µm (IBM) * počet transistorů: 222 milionů * velikost a typ pamětí: 256 MB DDR3 (Hynix 2,0 ns BGA) * šířka paměťové sběrnice: 256 b * frekvence jádra: 370 MHz * frekvence pamětí: 500 (1000) MHz DDR * propustnost pamětí: 32,0 GB/s * počet pixelových pipeline: 16 * počet TMU na pipeline: 1 * počet vertex pipeline: 6 * max. fillrate (multi-texturing): 5 920 Mtx/s * textur v jednom průchodu: 16 * Vertex shader: 3.0 * Pixel shader: 3.0 * FSAA: 2× 4× Rotated Grid MSAA, 8× AA (2× SSAA + 4× MSAA) * anisotropní filtrování: 16:1 bri/trilineární + anisotropní * RAMDAC: 2× 400 MHz s 12 bity na kanál * výstupy: D-Sub, DVI-I, S-Video-Out * sběrnice: AGP 8×/4× * příslušenství: S-Video kabel, DVI-VGA redukce, Molex kabel * software: Cyberlink PowerDVD 5, plné hry - Chaser, MotoGP 2

Klady a zápory
+ tichý chod
+ vyšší takt jádra
+ výkon
- nemá regulaci otáček
- starší hry v balení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,