Right Click Enhancer: Rozšiřte si kontextové menu

Pouhé kliknutí pravým tlačítkem myši může být nyní mnohem užitečnějším ovládacím prvkem než doposud. Stačí k tomu použít jednu malou a bezplatnou utilitku.

Ať už použijete pravé myšítko nebo příslušnou klávesu na klávesnici, zobrazení kontextového menu představuje seznam nejdůležitějších úkonů, které můžete se složkou či souborem provádět. Aplikace Right Click Enhancer umožňuje nabídku doplnit o nejrůznější schopnosti, které zefektivní práci s adresáři a soubory, přičemž navíc obsahuje sadu doplňků pro další úpravy chování i nabídky Windows.

Pravým myšítkem to začíná…

Po nainstalování a spuštění malého programu dojde k zobrazení jeho hlavního okna, které funguje jako základní rozcestník ke klíčovým nastavením a funkcím aplikace. Tou nejdůležitější schopností, která se zrcadlí i v názvu produktu, je schopnost přidávat další položky do kontextového menu. Pod tlačítkem Right Click Tweaker naleznete miniaturní okénko se seznamem pokynů a funkcí schopných importu do menu.

sshot-1.png 
Hlavní okno.

Mezi ty nejdůležitější patří kopírování a přesouvání adresáře či souboru kamkoli jinam, vytvoření nebo vytisknutí seznamu složek v právě se nacházející struktuře, zašifrování a dešifrování dat, aby ostatní uživatelé PC s nimi nemohli manipulovat, spuštění Poznámkového bloku, spuštění god mode v msconfig nebo spuštění příkazové řádky administrátora systému. Kteroukoli položku stačí v seznamu zaškrtnout, nechat aplikovat a prakticky ihned je přítomna v kontextové nabídce.

sshot-2.png 
Vkládání nových možností.

…dalšími schopnostmi pokračuje

Right Click Enhancer obsahuje v základním rozcestníku ještě dalších pět tlačítek. To první slouží k přidání zástupce konkrétní složky či souboru do okna Tento počítač, kde bude vždy na ráně. Další funkce umožňuje přidávání položek do nabídky „odeslat“ na tiskárnu, vypalovačku atd. Jinde zase lze vytvořit zástupce jakékoli složky či souboru v kontextovém menu.

sshot-3.png 
Vytváření kaskádového menu.

Nemusíte zůstat u pouhého jednoho zástupce. Pokud jich budete mít v nabídce více, mohou vytvořit chaos a vaše práce s tím rozhodně nezrychlí. Jistým řešením je zprovoznění nového kaskádového menu, takže tematicky či funkčně stejné položky lze nahromadit do jednoho vysouvacího řádku. Veškeré provedené úpravy v systému vydrží i po odinstalování programu, takže jakmile jste spokojeni, můžete jej bez obav smazat a vše poběží řádně dál.

Velkou výhodou Right Click Enhanceru je jeho bezplatná licence, takže uživatelé nemusejí vynakládat žádné finanční prostředky za užívání produktu. Jistou nevýhodou může být často nejasná nápověda a popis jednotlivých funkcí a způsobu práce s nimi. Nejjednodušší a nejefektivnější cestou je si s aplikací hrát a zkoušet pokus omyl, dokud výsledek není dle vašich představ.

Diskuze (15) Další článek: Před 20 lety se svět dozvěděl o Linuxu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,