Fintech | Revolut

Revolut mění limity pro účet zdarma. Omezí výběry z bankomatu a obchodování

Revolut dlouhodobě nabízí své služby zdarma, zároveň má ale k dispozici i několik verzí předplatného. Nyní se rozhodl více znevýhodnit svou bezplatnou verzi a přimět tak uživatele k měsíční platbě za vybrané služby.

Bankovní aplikace Revolut umožňuje vedení účtu v různých měnách s výhodným kurzem pro směnu. V průběhu let navíc firma přišla s mnoha funkcemi navíc, přičemž mezi nejzajímavější je možnost obchodování s akciemi, kryptoměnami či komoditami. Tato možnost je i pro uživatele s účtem zdarma (nazývaný Standard), již od počátku ale existovala jistá omezení. Ta se Revolut nyní rozhodl rozšířit a tyto funkce tak udělat více prémiové.

image.png 
Revolut informuje o novinkách v e-mailu uživatelům

Funkce obchodování nově omezuje počet provedených transakcí za měsíc. Revolut všem svým plánům snížil počet možných pohybů, s výjimkou nejdražšího předplatného Metal. Zároveň také navyšuje tzv. custody fee, tedy poplatek za správu, z 0,01 % na 0,12 % ročně.

Přehled nových omezení a poplatků u obchodování:

  původní limit nový limit poplatek za transakci nad limit
Standard 3 za měsíc 1 za měsíc 28 Kč
Plus 3 za měsíc 3 za měsíc 28 Kč
Premium 8 za měsíc 5 za měsíc 28 Kč
Metal neomezeně neomezeně  

Tyto změny nabydou v platnost již 1. března 2021. K tomu zůstávají v platnosti i veškeré další poplatky, které mohou nastat, převážně ty za směnu kryptoměn a komodit. Jejich přehled najdete v ceníku na stránkách Revolutu.

Změn se dočkají výběry z bankomatu i platby

Největší změny se ale týkají výběrů z bankomatu. To se přitom dotkne všech, kteří Revolut využívají jako standardní banku. Každý z účtů (ať už placený, či zdarma), má finanční limit, který je možné vybrat v rámci jednoho měsíce zdarma a to nehledě na bankomat, který využijete. Zde si jen musíte dát pozor, aby vám poplatek přímo nezaúčtoval daný bankomat.

Přehled limitů a poplatků pro výběr z bankomatu:

  Měsíční limit pro výběr zdarma Počet výběrů zdarma Poplatek za další výběr
Standard 4 500 Kč 5 30 Kč nebo 2 % z částky
Plus 4 500 Kč neomezeně 30 Kč nebo 2 % z částky
Premium 9 000 Kč neomezeně 30 Kč nebo 2 % z částky
Metal 22 000 Kč neomezeně 30 Kč nebo 2 % z částky

Nově je zaveden i limit na počet výběrů u účtu zdarma. Poplatek se vám tak nově zaúčtuje kdykoliv, kdy překročíte jedno z těchto dvou omezení. Ten sice zůstává na 2 % z vybrané částky nad měsíční limit, zároveň ale dochází ke stanovení jeho minimální výše na 30 korun za výběr. Počet výběrů se týká pouze verze zdarma, nové počítání poplatků je ale společné i pro placené účty.

Omezí se zahraniční platby mimo SEPA

Další poplatky se zavádí i u převodů. Stále ale platí, že veškeré lokální převody v domácí měně,  platby v eurech v rámci SEPA a platby ostatním uživatelům Revolutu jsou zdarma.

Nové poplatky se tak týkají těch, kteří posílají platby jinam, případně v jiné měně. Doposud Revolut rozlišoval mezihraniční a SWIFT platby, nyní ale vše sdružuje do jedné kategorie. Standard a Plus uživatelé nemají žádnou zdarma, Premium pouze jednu a Metal tři transakce. Všechny ostatní jsou zpoplatněny poplatkem 10 až 150 korun v závislosti na měně.

Nové poplatky za výběry a transakce nabydou v platnost 23. dubna 2021.

Pro běžného uživatele se tak téměř nic nemění, pokud ale Revolut využíváte právě kvůli těmto některým službám a předplatné nyní nemáte, možná k němu budete nuceni přistoupit či přejít ke konkurenci. Firma si vybudovala poměrně širokou uživatelskou základnu právě na službách zdarma, nyní se ale zaměřuje na udržení stability a generování zisku. To se jí totiž doposud příliš nedaří – příjmy sice rostou, stále se ale zvětšuje generovaná ztráta.

Diskuze (9) Další článek: Apple začal nabírat inženýry pro vývoj technologie 6G. Pro novou síť si vyvine vlastní modem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,