Revoluce v IT: Připojení k internetu po vodovodní síti

Alternativní metody připojení k internetu jsou poměrně diskutovanou problematikou. Tato oblast nabízí široké možnosti konvergence internetu a jiných technologických sítí, které by bylo možno využít pro přístup k celosvětové informační dálnici.
Jsou známy pokusy s rozvodem internetu do domácností prostřednictvím elektrické sítě. Pokud je mi známo, žádné kloudné úspěchy, které bychom nota bene pocítili i u nás, nebyly dosud zaznamenány. Právě tato stagnace na poli alternativních metod přiměla k akci výzkumníky z Valašska. Ve spolupráci se zahraničními odborníky se podařilo ve vývojovém středisku ve Vizovicích navrhnout unikátní koncepci přenosu dat po vodovodní síti. Požadavek na obousměrný přenos (potřebný pro internet) je realizován následovně: Data k uživateli (uplink) proudí (doslova) vodovodním potrubím. Zde je nutno zdůraznit, že lze bez problémů využít jakoukoliv domovní přípojku. Nejsou tedy nutné žádné další investice. Data od uživatele (downlink) jsou přenášena kanalizací. Ani zde nejsou nutné žádné další úpravy stávajícího kanálu, na který je vaše domácnost napojena. Podle odborníků z Vizovic je v přípravě i varianta pro suchý záchod. Zde se ovšem experti potýkají se zahníváním dat, která dlouho leží na jednom místě.

Pojďme se nyní blíže seznámit s touto unikátní technologií. Přenos je realizován metodou modulovaného vířivého bublání, založeného na principu náhodného zahlcení a odhlcení. Pochopitelně mi nebylo umožněno seznámit se s technologií hlouběji, ale pokusím se alespoň o hrubý nástin funkce. Základem je unikátní sifonové turbodmychadlo, které je umístěno u providera. Toto tvoří jakousi bránu mezi internetem a vodovodem. V současné době je v experimentálním provozu zařízení vizovické firmy Net@H2O, která poskytuje své služby zatím v omezené míře. Podstatné je, že v turbodmychadle dojde k modulaci nosné vlny, která poté putuje vodovodem. Současné modely zvládají přenosovou rychlost až 15,6 megašplouchů za sekundu.

Na straně uživatele jsou pochopitelně nutné drobné investice do hardwarového vybavení počítače. Především je nutno zakoupit tzv. vodní modem, který se vyrábí jak v externím, tak v interním provedení. Ve fázi finálního testování je i vodní modem v provedení PCMCIA, který promění váš notebook ve vysoce výkonnou hydrocentrálu. Mnoho beta testerů se obávalo o bezpečí svých počítačů. Neblahý vliv vody na elektroniku je obecně známý. I zde je však vše dokonale ošetřeno. Do vody je totiž přidáván bezbarvý roztok, který činí vodu nevodivou. Voda samozřejmě neztrácí nic ze své pitnosti. Podle Doc. Kalužina, který měl na starosti vývoj tohoto roztoku, se jedná o sloučeninu čehosi s čímsi, která se do vody buď přidá, nebo se v případě přebytku odebere. Zmiňované vodní modemy jsou kompatibilní s MS Windows a dodávají se včetně CD s ovladači a sadou vysoce savých utěrek. Dalším potřebným zařízením, do kterého je nutno investovat, je tzv. záchodová karta. Ta zajišťuje přenos dat z počítače do záchodu. Prozatím je k dispozici v provedení PCI. Do počítače tak v konečné fázi vedou pouze dvě hadice.

Na straně providera je umístěno zařízení nazvané Stock-A, které odděluje data od běžných splašků a zajišťuje opětnou demodulaci a přesun dat dále do internetu. Svého času byl velmi diskutován problém vodního kamene. Zde je nutno podotknout, že k jeho usazení je nutný delší čas a testování ještě není zdaleka u konce. Údajně by měl existovat softwarový odstraňovač vodního kamene, který bude pracovat na principu řízeného zpětného šlehu. Bližší informace však zatím nemám k dispozici.


Objekt, který se plánuje využít v blízké budoucnosti jako Metropolitan Storage Area. Každý občan bude mít zdarma kubík úložného prostoru.

V současné době je projekt ve fází postupného přechodu do komerčního provozu. Ceny za litr dat však zatím nejsou stanoveny. Kromě Vizovic je internet po vodovodu zaveden i do jednoho nejmenovaného zlínského školního zařízení. Na obrázku vidíte, že se jedná o připojení s poměrně velkým průtokem. Navíc lze v případě potřeby regulovat objem přenesených dat. K tomu účelu slouží kohouty. Výhodou tohoto řešení je, že úpravy nastavení může provádět i technicky neerudovaný zřízenec (např. školník či uklízečka). Povšimněte si dvou trubek. Jedna (levá) vede data z vodovodního řadu k počítačům a druhá (logicky pravá) zajišťuje spojení s kanalizací. Podle slov odpovědných představitelů školy jsou s tímto zařízením všichni na výsost spokojeni a při uvedení do plného provozu (zatím jde o provoz testovací) dojde k okamžitému podpisu smlouvy s providerem, který ihned zvýší průtok své páteřní trubky.

Na závěr jedna perlička. Prosakují informace, že světoznámý telekomunikační gigant VODAFONE se chystá na jednání s valašskými experty. Údajně by to mohlo znamenat zaplavení evropských trhů tímto převratným řešením.

Diskuze (84) Další článek: Jaké jsou hledáčky u digitálních fotoaparátů?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,