Revoluce grafických karet pod OS/2

Ještě před nedávnem byla velkou novinkou a dlouho očekávaným produktem sada profesionálních ovladačů pro grafické karty operačního systému IBM OS/2 a eCS – Scitech Display Doctor 7. Dnes společnost Scitech Software přichází s novým produktem – Scitech SNAP, který nabízí znovu něco víc.
Firma Scitech Software uvedla tento produkt na trh a nenápadně tak nastínila své úmysly do budoucna – konec Scitech Display Doctora a podporu pro nový produkt Scitech SNAP. Jaký je rozdíl mezi SDD a SNAP? V obou dvou případech jde o sadu univerzálních ovladačů grafických karet založených na zvláštní “nukleové” technologii. Na platformu OS/2 a eCS tento produkt přináší podporu i těch nejnovějších grafických karet a plnou 2D akceleraci. Navíc SDD i SNAP disponuje opravdovou podporou plug-n-play, takže pokud do počítače nainstalujete novou grafickou kartu, nemusíte instalovat žádné ovladače, ani nic nastavovat, systém nastartuje tak, jako při minulém startu se starou grafickou kartou. Scitech SNAP podporuje stovky monitorů a pokud ani tak nenaleznete svého miláčka v databázi, můžete sem importovat standardní INF soubor z Windows. Vybírat můžete samozřejmé z velké škály rozlišení, hloubek barev i obnovovacích frekvencí, které standardní OS/2 ovladače většinou nenabízejí.

Co nového ve SNAPu?

Ke všem kvalitám SDD přidává SNAP nové konfigurační dialogy a především podporu zobrazení na několika monitorech. Obraz můžete rozložit na monitorech svisle i vodorovně a nastavit rozlišení. Opravdu unikátní funkcí je pak ZOOM. Ta umožňuje nastavit klávesovou zkratku, kterou když stisknete, obraz se přiblíží na stanovené rozlišení. Pracujete-li např. ve vysokých rozlišeních (1600x1200, 1280x1024) a nemůžete něco přečíst, nebo si chcete něco lépe prohlédnout, stisknete klávesovou zkratu a rázem jste např. v rozlišení 640x480. Plochou pak scrollujete, jakoby se jednalo o virtuální plochu. Nově tu je tak podpora Dual Head pro karty Matrox.

Něco pro odborníky

Pokud si chcete ale se svojí grafickou kartou a monitorem opravdu pohrát, je pro vás připraveno několik programů, které nabízejí podrobné nastavení, interaktivní testy atd.

Scitech SNAP 2.0 je špičkový produkt, který nemá obdoby nejen na platformě IBM OS/2 a eComStation. Jediné, co mu můžeme vytknout je, že podpora pro některé nové grafické karty se objevuje až několik měsíců potom, co jsou ovladače pro Windows již v několikáté verzi. Dále může uživatele zarazit, že tyto ovladače jsou komerční za 37 dolarů a zdarma pouze na 21 dní. Většina uživatelů není zvyklá platit za ovladače pro svá zařízení, v tomto případě se ale investice opravdu vyplatí, neboť nárůst výkonu je vysoký.

Název produktu Scitech SNAP 2.0
Výrobce Scitech Software
Minimální požadavky IBM OS/2 Warp 3 (fixpack 35), IBM OS/2 Warp 4 (fixpack 5), WSEB, Convenience Pack 1 nebo eComStation.
Podporované grafické karty dlouhý seznam naleznete na stránkách výrobce.

Váš názor Další článek: SiS uvede čipset s podporou dvoj / dvou kanálů DDR

Témata článku: , , , , , , ,