Revoluce datových schránek: vytváření zpráv přímo v prohlížeči

Datové schránky v neděli oslavily třetí rok provozu několika změnami. Nejdiskutovanější novinkou je plánované nasazení nového webu www.mojedatovaschranka.cz, kterého se dočkáme během léta.

Ministerstvo vnitra uvádí: „Nejviditelnější změnou pro uživatele bude potom možnost vytvářet a prohlížet datové zprávy bez nutnosti instalace jakéhokoliv doplňku, pouze s běžným webovým prohlížečem.“

Uživatelé tuto změnu zajisté ocení s otevřenou náručí. Už na podzim bylo možné bez aplikace 602XML Filler prohlížet datové zprávy, teď se navíc k tomu přidá jejich samotné vytváření.

Advokáti a daňoví poradci

Další novinky datových schránek se týkají advokátů a daňových poradců. Obě skupiny se dočkají speciální profesní datové schránky, kam jim budou orgány veřejné moci zasílat korespondenci.

Lidé a firmy, které mají údaje v základních registrech, se mají možnost na Czech POINTu dozvědět, kdo a za jakým účelem se na jejich údaje dotazoval nebo je měnil. Pokud navíc mají datovou schránku, přijde jim tento výpis automaticky jednou ročně.

Několik čísel o datových schránkách

  • Uživatelé odeslali k 24. červnu 2012 přes 85 milionů datových zpráv,
  • datovou schránku má 472 000 orgánů veřejné moci, právnických osob, fyzických osob a podnikajících fyzických osob,
  • uživatelé denně odešlou až 200 000 zpráv, měsíčně téměř 4 000 000,
  • průměrná úspěšnost doručení přihlášením je přes 97 % a neustále roste.

 

Diskuze (25) Další článek: Počítač předpovídá zločin. Minority Report je skoro tady

Témata článku: , , , , , , , , , ,