Řešení proti CIHu a jim podobným

Na deskách Gigabyte bude dostupný druhý zálohovací BIOS.
Pod technologií DualBIOS se skrývá jednoduchá, ale účinná ochrana proti nové kategorii virů, které zasahují do BIOSu a zruší tak v podstatě jakoukoli možnost nadále s počítačem pracovat. Dnešní BIOSy počítačů jsou velmi citlivou částí systému, protože umožňují aktualizaci BIOSu prostřednictvím nahrání nové verze do flash paměti. Viry pochopitelně do této paměti nenahrávají žádnou novou verzi BIOSu, ale stačí jim ten původní BIOS prostě zrušit. Počítač tak nepůjde vůbec nastartovat a v nejhorším případě budete muset vyměnit celou základní desku.

Desky s technologie DualBIOS ale obsahují druhý záložní BIOS, který není přímo modifikovatelný a slouží pro kontrolu správnosti toho hlavního BIOSu. Pokud dojde ke zhroucení primárního BIOSu, obnoví se záložní kopie a systém může nastartovat, pokud je BIOS jen změněn, systém upozorní na rozdílné verze BIOSů a umožní jejich synchronizaci. Toto vylepšení obsahují nyní modely GA-BX2000 a GA-6GXU, budoucí model budou takto vybaveny všechny.

Živě komentuje: Desky vybavené zdvojeným BIOSem pochopitelně budou o něco dražší, protože budou obsahovat další záložní čipy navíc. Rozhodně se ale po letošních zkušenostech s mimořádným zásahem viru CIH u nás budou tyto desky dobře prodávat. CIH zaútočil velmi citelně a kromě řady e-mailových ohlasů se jeho obětí stal i domácí počítač jednoho z našich zaměstnanců. Zdvojený BIOS je určitě významným krokem pro zvýšení bezpečnosti počítačů. Dá se předpokládat, že podobnou variantu začnou časem nabízet i další výrobci, zájem o toto bezpečné řešení zcela určitě bude.

Diskuze (15) Další článek: DeskJet 710C: Malý inkoustový ďáblík

Témata článku: , , , , , , , ,