Řešení HW problémů - průvodce

6. října 2000
Computer 19/00 SDÍLET NA FACEBOOKU TWEETNOUT

Závady PC jsou někdy jako černá magie. Někdy se zdá, že jsou více závislé na aktuálním postavení hvězd než na zdravém rozumu a striktní logice. Pak se i z nejzkušenějších opravářů na okamžik stávají magici a experimentátoři. Je sice pravdou, že existují věci mezi myši a monitorem, které jsou i pro ty nejlepší záhadou - ve většině případů však ke šťastnému vyřešení pomůže "pouhá zkušenost", praktické znalosti či některé naučené triky. A chcete se i vy naučit základním "kouzlům a trikům" v oblasti PC hardware? Čtěte! (článek na základě častých otázek a odpovědí)

První věcí je vyloučit vliv provozované aplikace či programu, případně OS. Pokud však nabudete jistotu, že problém je "asi" či "určitě" právě v hardware (v případě že se počítač nerozeběhne je to asi jasné :-(, můžete vyjít ze situace, která problémy způsobila. Většinou se jedná o tyto modelové případy:

1.) něco jste v systému změnili - přidali kartu, změnili nastavení, připojili periferii... V tomto případě zkuste analyzovat "okolí" a možné důsledky vaší změny. Pamatujte na to, že vazby mohou být na první pohled skryté. Některé sloty np. nepracují v režimu "busmastering" či navzájem sdílejí společná IRQ... Zvažte všechny možné zdroje a vstupy: přerušení, interní adresy, funkce, napájení (napětí, výkon i proud), mapovaná systémová zařízení, použité protokoly a kompatibilitu, dále pak interakci mezi komponentami: teplo, rušení, kolize na sběrnici... Často zde pomáhá princip "škatule hejbejte se" (vzájemné přehození pozic, kabelů, kanálů či prostředků), někdy zase disablování funkcí či možných konfliktních zařízení.

2.) k závadám dochází sporadicky či po určité době... Zde mohou být příčiny velmi různé - pamatujte však, že mnoho "časových" problémů je způsobeno teplem / nedostatečným chlazením, nedostatečným napájením či konfliktem zařízení které se střetávají pouze občas a náhodně nebo také pozdější aktivací dříve nepoužívané funkce či komponenty.

3.) systém se vůbec nerozběhne... zde pak bývá nejčastější příčinou "základní nekompatibilita". Tím myslím neschopnost komponent pracovat či spolupracovat. Zde se pak často jedná o problém nesprávného osazení, zapojení, polarity kabelu, napájení, nesprávného typu, vadné komponenty, značného přetížení, špatně zasunuté karty...

Obecné otázky

I těm nejlepším se může stát, že na něco při analýze problému zapomenete. Proto jsme připravili seznam věcí, které byste měli mít na zřeteli (nezlobte se, pokud vám naše tipy budou připadat jako samozřejmé - "známé věci" jsou však důvodem problémů stále dokola).

Tip: zkuste si seznam vytisknout již teď a při případných problémech jen "odfajfkněte" jednotlivé kroky (pokud budou na váš HW aplikovatelné)... Pokud naleznete závadu, vraťte testovací změny na původní či rychlejší stav.

  • Prověřte zasunutí všech karet a konektorů, prověřte polaritu - od toho asi začnou všichni. Důležitá je shoda značek / "zobáčků" či spravné orientace.
  • Přetaktováváte počítač? Zkuste nejdříve nastavit standardní hodnoty.
  • Zkontrolujte chlazení procesoru - polohu chladiče, sílu a místo tlaku spon či pružin. Neocenitelným pomocníkem je termovodivá či alespoň silikonová pasta! Více zde.
  • Máte dostatečně dimenzovaný zdroj? Některé kombinace HW jsou na napájení docela háklivé (zejména vysoce taktované procesory a grafické karty). Zdroje 250W či lépe 300W většinou stačí - většina zdrojů je však pouze 200 či 230W. Ve většině případů (tedy pokud v PC není kumulace velkého odběru či výkonu) zde není problém.
  • Je vše zapojeno dle manuálu? Většina lidi manuály nečte - vy si ale přečtěte minimálně zarámované či zvýrazněné odstavce (či odstavce s nápisem "Warning" ;-)

  • Prověřte jumpery - a to jak na desce, tak i na discích či kartách. Problematika "svičování a zapojení" disků je rozebrána zde.
  • Máte nainstalovanou aktuální / novou verzi BIOSu? V některých případech (zejména pokud se jedná o požadavek na využití nových funkcí či instalaci do vašeho PC posledních HW hitů) pomůže jen "naflashovat" nový BIOS. Jak na to čtěte zde.
  • Máte v BIOSu vyladěn na stabilitu či rychlost? Mnohé komponenty pracují ochotně mimo svou specifikaci - například paměť CAS3 i při nastavení CAS2. Ne vždy však je takovýto systém zcela stabilní. O nastavení BIOSu pak píšeme zde a zde(základy).
  • Instalovali jste odpovídající systémové drivery? Jedná se o bázické ovladače čipsetu, např. sada 4in1 je určena pro řadu čipsetů VIA (hledejte v sekci drivers na VIA). Jiné ovládače existují pro Intelovy čipsety i810, 815. Prohledejte i instalační CD.
  • Nastavte dočasně v BIOSu paměti na konzervativnější časování - hodnoty latency na "3", frekvenci na HCLK (a nikoliv HCLK+33Mhz).
  • Pokud můžete, zvyšte napětí jádra procesoru. Vždy však jenom mírně - o jeden či dva maličké stupínky! Někdy to pomáhá i při standardním taktování. Pokud to nepomůže vraťte změny zpět.
  • Můžete zkusit zvýšit napětí I/O. To pak někdy pozitivně ovlivňuje paměti a sběrnici procesoru. I zde je opatrnost nejvyšší prioritou. Pokud to nepomůže vraťte vše zpět.
  • Zkuste dočasně deaktivovat (disablovat) ACPI. Zejména pokud předpokládáte, že vaše komponenty funkce ACPI nepodporují (ISA karty...).
  • Pokud máte ISA karty, nezapomeňte jim vyhradit jejich "nasvičované" IRQ či vzhrazenou I/O oblast. V daném místě BIOSu pak na žádaný zdroj nastavte příznak "Manual" a  "Legacy/ISA", konkrétně v sekci PnP/PCI. Některé informace jsou zde.
  • zvažte fakt, že některé PCI karty nesnášejí sdílení IRQ - většinou se jedná o starší typy které nepodporují PCI2.1 - v této situaci zkuste karty navzájem přehodit.
  • v případě že "chybí IRQ" zkuste disablovat obecné, ale nepoužívaná zařízení či porty. Například COM2, COM1... v případě nouze i LPT či USB. Nezapomeňte na to, že zařízení jsou disablována - jinak je pak později budete muset dlouho "opravovat". Vše si raději poznamenejte na nalepte poblíž odpovídajícího konektoru či zařízení.
  • Zkuste vše odpojit a postupovat od minimální konfigurace - nejdříve zapojte:
    • klávesnici, grafiku, procesor a paměť + kabel pro zapnutí ATX zdroje, beeper
    • ostatní LEDky, Reset, disketovku (pozor na orientaci kabelu)
    • disky (nejdříve HD, pak CD + jiná IDE zařízení)
    • PCI karty pak instalujte do slotů postupně...

  • Pokud máte v "Ovládacích panelech" v položce "System" ovládače-dvojníky či stará a nesprávná zařízení odstraňte je. Postupujte opatrně - pokud se však jedná o zařízení P&P a nesouvisí přímo s načítáním systému, vše odstraňte a nainstalujte znovu...
  • Máte poslední / správné ovládače? Máte je všechny? Zkontrolujte alespoň jejich stav v položce "System" (hláška: "zařízení pracuje správně"). Dbejte na maximální shodu mezi ovládačem, verzí OS (Win NT, 2000, 95, 98...) a vašim HW.
  • Máte potřebné pomocné ovládače / knihovny? Tím myslím správnou verzi DirectX, Direct Media či jiné podpůrné programy (np. ASPI ovládače pro vypalovačky / SCSI)...
  • Bootujte Windows s protokolem bootlog.txt. Vyberte tuto volbu z menu, které se objeví po včasném stisku Ctrl či F8 v průběhu bootování. Výsledný soubor může pomoci - pro laiky je však jeho obsah většinou nesrozumitelný...
  • Máte-li přístup k Internetu, můžete zkusit Microsoft support database
  • Pokud umíte anglicky (čínsky:-) klidně kontaktujte výrobce. Pokud v ČR naleznete přímé zastoupení / servis obraťte se na ně.
  • přečtěte si relevantní články z PCtuningu či ostatních webů
  • poslední záchrana :-( vše zálohujte a proveďte čerstvou instalaci Windows
  • zajděte na pivo, a vše zkuste zítra :-)

Posledním tipem je ten nejužitečnější: Přečtěte si příspěvky (případně se zapojte do diskuze) v našem obrovském diskuzním foru. Diskutují na něm skvělí, erudovaní a velmi ochotní lidé. Je pravděpodobné, že někdo již tento problém řešil před Vámi!

palce vám drží joro

Váš názor Další článek: Computer 19/00

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,




Aktuální číslo časopisu Computer

Jak používat VR k práci

Megatest 18 levných monitorů

Test lokátorů s Bluetooth

Průvodce nákupem RAM