Reprosoustava Genius GHT-511D: ploché řešení zvuku

Soupravy pro šestikanálové ozvučení 5.1 najdete v nabídce většiny výrobců počítačových periferií. Firma Genius se s inovovanou verzí řady Home Theater opět vydává do světa domácích kin. Zajistí tato reproduktorová soustavy lepší požitek ze sledování filmů na DVD nebo hraní nejnovějších her?

Klikni pro větší obrázek.Reproduktorová souprava Genius GHT-511D v sobě nezapře snahu stát se centrem domácí zábavy ve vašem bytě. Otázkou je, zda se jí podaří navázat na úspěchy svých předchůdců z řady Home Theater, zejména veleznámého staršího modelu SW-5.1 Home Theater, který je svým poměrem cena/výkon několikrát korunovaným králem vícekanálových sestav.

Další vyzáblí dlouháni

Klady a zápory
 +  vzhled
+ dálkové ovládání
+ vlastní dekodéry
- brum subwooferu
- chybí analogový vstup 5.1
- vyšší cena
Sestavu GHT-511D tvoří čtyři více než metr vysoké ultratenké přední a zadní satelitní reproduktory, středový panel a masivní a rozměrný subwoofer. Nechybí dálkový ovladač, s jehož pomocí pohodlně nastavíte většinu potřebných korekcí. Umožní vám například velmi šikovné nastavení hlasitosti pro každý kanál zvlášť. Bohužel se při odpojení sestavy z elektrické sítě všechny korekce vrátí do továrního nastavení.

Výrobce vsadil na netradiční vzhled a díky použití plochých reproduktorů s membránou z uhlíkových vláken dosáhl až neuvěřitelně malé tloušťky satelitů. Zdá se, že trendem současné doby jsou štíhlé satelity, které svou výškou okolo jednoho metru usnadňují uživateli umístění v poslechové rovině. Ta by měla být ideálně ve výši hlavy sedícího člověka, tedy ve většině případů právě ve výšce okolo jednoho metru.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Za štíhlou linií satelitních reprosoustav stojí ploché reproduktory InV2ision s uhlíkovou membránou schopnou výkmitu v obou směrech • Díky čidlu dálkového ovládání vyvedenému na středový reproduktor je ovládání sestavy velmi pohodlné • Dobře vyřešené má sestava GHT-511D i vedení kabelů od satelitů – pomocí elegantních úchytek na zadní straně podstavce

Centrální reproduktor je osazen snímačem pro dálkový ovladač, nebudete tedy muset mířit ovladačem na subwoofer, se zesilovačem, ale tak, jak jste zvyklí, na televizi. Centr však musí být se subwooferem propojen komunikačním kabelem.

Těžká váha plná basů

Satelity mají shodně výkon po 20 W, subwoofer svou hmotností 20 kg a výkonem 100 W nenechá nikoho na pochybách, kdo hraje v téhle sestavě prim.

Vyžle s plným basem, co nešetří výkonem
Centrem zvukového dění je vysoce výkonný subwoofer. Obsahuje nejen osmipalcový basový reproduktor, ale i zesilovač a jednotku pro korekci zvuku včetně vlastního dekodéru Dolby Digital a DTS.

Na subwooferu je také umístěno napájení a konektory pro připojení všech ostatních reproduktorů. Propojení reproduktorů se subwooferem zajišťují kabely připojené na obou koncích do klasických pérových svorek. Kabely jsou dostatečně dlouhé i pro rozmístění ve větší místnosti.

Zvuku 5.1 vstup zakázán?

Na zadní straně subwooferu jsou umístěny konektory pro vstup zvuku. Jeden vstup pro stereo zvuk (dva konektory cinch) a pro vícekanálové ozvučení koaxiální a optický digitální vstup. Bohužel sestava nedisponuje analogovým vstupem 5.1. To může být dost velkým omezením, stejně tak jediný stereo vstup.

Klikni pro větší obrázek.

GHT-511D disponuje dekodéry DD a DTS. Analogové vstupy ale poměrně zanedbává.

Tak trochu bručoun

Šestikanálová soustava je už podle názvu určena hlavně pro ozvučení domácího kina. Nejprve jsem ji tedy propojil s DVD přehrávačem. Při přehrávání filmů byly dialogy příjemně prokreslené a díky výkonu byl zvuk velmi dynamický. Basy byly poměrně výrazné, avšak trochu zkreslené. Dojem z celkově příjemného projevu kazil v tichých pasážích brum subwooferu.

Další zatěžkávací zkouškou byl poslech hudby, jak ve stereu, tak ve vícekanálovém ozvučení. Tady se většinou projeví slabiny reproduktorů určených především pro sledování domácího kina, nebo hraní her na počítači.

S basy opět problém nebyl – dynamika přednesu je víc než dostatečná, pouze při vyšší hlasitosti narůstá zkreslení. Stejně tak i výšky byly velmi dobré, středy byste však hledali marně. Výrobce sice tvrdí, že ploché reproduktory InV2ision s uhlíkovou membránou jsou účinné v celém rozsahu, ale ve skutečnosti účinnost začíná až při trošku vyšších frekvencích, než by bylo potřeba.

Zajímavý vzhled a vyšší cena

Reprosoustava Genius GHT-511D je tedy vskutku výjimečná především konstrukcí a uspořádáním reproduktorů. Pro sledování filmů nabízí příjemný zvuk a vysoký komfort v nastavení jednotlivých kanálů. Pokud hledáte univerzální sestavu pro sledování filmů i pro kvalitní poslech hudby, má Genius výrazné mezery v přednášeném pásmu – stále platí, že klasická dřevěná ozvučnice má přeci jen navrch.

Přesto je z mého pohledu jediným závažným nedostatkem nedokonalé oddělení napájecí části od signálové. Indukovaný brum v subwooferu by se u sestavy této cenové kategorie objevovat neměl.

Genius GHT-511D
produkt: reproduktory 5.1
zdroj: 100Mega Distribution, Brno
kontakt: 548 220 077
cena: 10 708 Kč vč. DPH
záruka: 2 roky
Cenová osa Logitech Z-680 11 660 Kč
Genius GHT-511D 10 708 Kč
Cambridge SoundWorks Megaworks THX 550 10 600 Kč
Parametry
počet reproduktorů 5 satelitů + 1 subwoofer
výkon reproduktorů 200 W RMS (satelity 20 W, středový 20 W, subwoofer 100 W)
barva černo-stříbrná
rozměry satelitů (v × š × h) přední 1 100 × 130 × 28 mm, zadní 1 100 × 130 × 28 mm,
středový 175 × 355 × 35 mm
rozměry subwooferu (v × š × h) 540 × 260 × 400 mm
výkon 200 W (subwoofer 100 W, satelity 5× 20W)
impedance subwoofer 4ohmů, satelity 8 ohmů
vstupy 1× vstup pro stereo (2× cinch), optický a koaxiální vstup pro
5.1 kanálový zvuk z DVD přehrávače
výstup pérové svorky

Článek vznikl ve spolupráci s časopisem Computer a čerpá z čísla 13-14/04.

Diskuze (16) Další článek: Panda nabízí beta verzi antiviru s novými detekčními schopnostmi

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,