Reproduktory Sonicum: ikona na stůl

Stylové reproduktory Sonicus vypadají netradičně a přesto je na první pohled zřejmé, k čemu slouží.

Ruské studio Art Lebedev ve světě počítačovém proslavil především nekonečný projekt klávesnice OLED Optimus. Ale i kdyby nebylo tohoto projektu, věděl by už o nich celý svět. Tu a tam totiž zveřejní na svých stránkách i další návrhy počítačových periferií či různých drobností s počítači souvisejících s exoticky znějícím názvem – obvykle bez komentářů k tomu, zda něco podobného půjde do výroby či nikoliv, jejichž obrázky pak zveřejní řada velkých IT serverů.

Svět už obletěly obrázky myši Mus2 ve tvaru kurzoru

mus2-bw.jpg mus2-w.jpg 

flashdisk Folderix ve tvaru složky

folderix.jpg

počítačová matrjoška Matryoshkus

 matr1.jpg

polštářky Ridibundus ve tvaru smajlíků

all.jpg

magnety Tetrius

t2.jpg

guma Tersumus

tersumus.jpg

špendlíky Orbiculus jak vyřezané z dialogových oken aplikací

orbi-en.jpg

a konečně reproduktory Sonicum.

sonicum1.jpg  sonicum 2.jpg

A zrovna posledně jmenovaný produkt jde podle serveru TechDigest právě do prodeje.

Z rozměrů a parametrů reproduktorů je zřejmé, spíše než o zvuk jde v tomto případě o design. A dokazují to i první ohlasy lidí, kteří je mohli slyšet. Ale je spousta lidí, kteří podobný produkt právě z tohoto důvodu upřednostní. Reproduktory Sonicum totiž na rozdíl od levných zažloutlých plasťáků s modrým hadříkem přes reproduktor na moderním kancelářském stole rozhodně ostudu neudělají. Ke štěstí už pak spoustě lidí postačí přidaný subwoofer.

sonicum-omni.jpg

A čím zaujaly? Designéři tvar satelitů ukradli z ikonky, která se v řadě operačních systémů používá pro ovládání hlasitosti. Reproduktory tak už svým tvarem podtrhují účel, ke kterému slouží. Vše je přitom elegantní, stylisticky čisté a vůbec to, na rozdíl od lesklých pestrobarevných kreatur plných kýčovitých stříbrných kroužků, rámečků a lemování ve stylu Ameriky šedesátých let, působí docela esteticky. O to, že se satelitní reproduktory liší vzhledem od klasických „bedýnek“ a působí mnohem vzdušněji, se zasloužila použitá technologie – satelity nemají klasické reproduktory, ale využívá se plochých NXT reproduktorů s nominálním výkonem 5W a špičkovým výkonem 15W.

O lepší basy se pak má postarat 15W subwoofer – ten už má tvar tradiční bedny. Ale i na něm si autoři vyhráli s detaily – třeba kolečko používané pro nastavení basů nahradil smajlík :- )

Reproduktor má dvojici vstupů, takže je možné k němu připojit třeba MP3 přehrávač, aniž by bylo nutné lovit kabel zapojený do počítače pod stolem. Ale vypadá to, že jednu „drobnost“ přece jen designéři podle všeho nedotáhli – nikdo ve specifikacích neuvádí dálkové ovládání. A tak pokud subwoofer dáte někam pod stůl, budete muset nastavení hlasitosti řešit nejspíš softwarově.

A co se dalších technických specifikací týče – rozměry satelitů jsou přibližně 8×10,5×10 cm a jejich frekvenční rozsah 200-18 000 Hz, subwoofer má 12× 21,5 × 24 cm a frekvenční rozsah 50-250 Hz. Prodejní cena je 60 liber, tedy asi dva a půl tisíce.

Zdroj: Art Lebedev, Firebox

Diskuze (3) Další článek: Benq představil dva nové LCD monitory

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,