Argentinský lékař René Favaloro vyvinul techniky, jak provádět aortokoronární bypass

Argentinský kardiochirurg René Favarolo se narodil se 12. července 1923 ve městě La Plata blízko Buenos Aires.

René Favarolo vyvinul techniky, jak úspěšně provádět aortokoronární bypass. V květnu 1967 v nemocnici v americkém Clevelandu použil žílu jako náhradu poškozené srdeční tepny a jeho technika se posléze stala standardem. Úplně první bypass provedl v roce 1960 tým vedený Robertem H. Goetzem na klinice v Bronxu.

Princip aortokoronárního bypassu popisuje článek na webu IKEM:

Principem operace je přivést krev do těch částí srdečního svalu, která jsou nedostatečně zásobena krví v důsledku zúžení věnčité tepny. K vytvoření bypassu – objížďky, se používají tepenné a žilní štěpy. Žilní se získávají odběrem žíly z nohou, z tepenných štěpů se standardně používá levá prsní tepna. Štěpy se nejprve našijí jedním koncem na koronární tepny, za postižené místo, a posléze druhým koncem na aortu – velkou tepnu vystupující ze srdce. Prsní tepna se pouze přišívá na srdce. Tímto se obejdou zúžené úseky cév a do srdce opět proudí dostatek okysličené krve.

Favarolo se v mládí věnoval sportu. V roce 1936 ho přijali na veřejnou střední školu Rafaela Hernándeze, po jejím ukončení studoval medicínu na Národní univerzitě v La Plata a v roce 1949 ukončil studium s lékařským titulem.

Po promoci odmítl vstoupit do strany Juana Peróna, musel se proto přestěhovat do malého města Jacinto Aráuz, kde společně se svým bratrem pracoval jako městský lékař.

Favarolo v roce 1962 odjel do Spojených států amerických. Stal se členem chirurgického týmu v nemocnici v Clevelandu (Ohio) a postupně se začal soustředit na kardiovaskulární chirurgii. Studoval zejména koronární tepny a jejich vztah k srdečnímu svalu.

Začátkem roku 1967 začal Favaloro zvažovat, jak při srdeční chirurgii využít safenózní žílu. Své nápady poprvé uvedl do praxe v květnu téhož roku při operaci 51leté ženy. Základním principem bylo obejít blokovaný segment v koronární tepně. Jeho postup a standardizace této techniky, takzvaná bypassová operace koronárních tepen, radikálně změnila léčbu koronárních onemocnění.

René Favaloro se v roce 1971 vrátil do Argentiny. Chtěl vytvořit lékařské centrum podobné nemocnici Cleveland Clinic , které by kombinovalo lékařskou péči, výzkum a vzdělávání. V roce 1975 za tímto účelem založil Nadaci Favaloro, v roce 1980 Laboratoř pro základní vyšetřování a v roce 1992 Neziskový Institut kardiologie a kardiovaskulární chirurgie.

Argentina se ale v 90. letech minulého století dostala do hospodářské a politické krize. Nadace Favaloro se zadlužila a René Favaloro kvůli tomuto i jiným důvodům spáchal v Buenos Aires 29. července 2000 sebevraždu.

Při přípravě článku jsme použili také tato hesla na Wikipedii: René Favaloro (anglicky, česky), Coronary artery bypass surgery (CC BY-SA 3.0)

Váš názor Další článek: Namiřte mobil na cizojazyčný nápis a budete mu rozumět, fotomód překladače Googlu už totiž funguje i v češtině

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,