Nvidia | Grafické karty | Počítače

Rekordní výkon i spotřeba. Chystaná grafika GeForce RTX 4090 si ukousne až 600 W

Minulý měsíc jsme psali o tom, že nový počítačový napájecí zdroj od Gigabytu – UD1000GM už je vybaven novým typem 16pinového konektoru, přes který bude možné dostat do grafické karty až 600 W a s dalšími 75 W ve slotu PCI Express, to dělá nové maximum na 675 W. A jak to vypadá, jedna z prvních grafik, která takto extrémní napájení využije, bude chystaný nejvyšší model od Nvidie.

Podle informátora kopite7kimi na twitteru, se totiž chystá dosud neznámý model řady GeForce RTX xx90 (pravděpodobně 4090), který bude mít TGP stanovené na 600 W. Využije tak nový konektor, případně to bude nutné řešit mnoha osmipiny.

Zatím není jasné, jestli půjde o standardní spotřebu nebo extrém u speciálních verzí, které budou připravené pro pokročilejší přetaktování. Už se totiž objevily obavy, že případná vzdálenější „GeForce RTX 4090 Ti“ by se mohla klidně dostat na 800 W, ale to jsou zatím úplné spekulace.

Pokud tomu bude odpovídat výkon, asi s tím na desktopu není problém. Co je ale problém, je chlazení, respektive odvod takového množství tepla. I ty nejvýkonnější vzduchové chladiče ve tříslotové konstrukci a se třemi ventilátory končí někde kolem 500 W a z pohledu hluku to rozhodně není ideální. Lze předpokládat, že u těchto grafik bude nutné nasadit výkonné vodní chlazení s pořádným radiátorem.

Řada GeForce RTX 4000 už by měla u nejvýkonnějších modelů sázet na 5nm výrobní proces N5 od TSMC, takže výkon by měl povyskočit poměrně hodně, možná až na dvojnásobek. Představení se očekává v září, ale Nvidia zatím nic nepotvrdila.

Diskuze (8) Další článek: Ani Air, ani Pro. Apple znovu opráší základní MacBook, tvrdí 9to5Mac

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,