Rekordní růsty říjnového českého Internetu

Pravidelné výsledky auditu českého Internetu ukazují, že kdo nerostl alespoň o deset procent, nebyl úspěšný.
Aktuální výsledky auditu nesou v sobě řadu chybějících údajů, byl totiž tentokráte kladen důraz na včasné dodání podkladů, a kdo nestihl dodat logy do šestého listopadu, není v základním přehledu. Upravené výsledky budou prezentovány až 20. listopadu. V seznamu tak chybí Atlas, iDnes a Žena-in. Nic proti Ženě-in, ale její výsledky logicky příliš celkové výsledky neovlivní.

Docela živo bylo u vyhledávačů, Centrum.cz byl totiž auditován poprvé včetně Xchatu a na jeho výsledcích to bylo opravdu znát, zatímco minulý měsíc měl 450 tisíc stránek denně, v říjnu to již bylo 1 358 212. Pochopitelně tam byl i další růst v rámci samotného portálu Centrum.cz, přesto je růst o 300 procent za měsíc mimořádný. Z těchto důvodů iAudit vynechává Centrum z měsíčního srovnání, protože jsou výsledky velmi zkreslené. Na Seznam to Centru ale nestačí, ten má ještě o jeden milión denně víc. Přesto by to mělo zřejmě stačit na Atlas, uvidíme, až budou jeho výsledky.

Nastoupili také noví útočníci RedBox a Quick, oba dva mají shodně kousek přes 5 miliónů stránek měsíčně. Zatím není moc co hodnotit, ale Quick i přes kratší dobu existence celkem úspěšně Redbox dohnal.

Mezi freemaily došlo k zajímavému vývoji, kdy Post přeskočil díky růstu o 124 procent konkurenční Email.cz, které také vyrostl o příjemných 46 procent. Oba dva jednoúčelové servery velmi pěkně dotahují víceúčelové portály.

Největší ztrátu z velkých serverů utrpěl Seznam DNES, který sletěl dolů o 39 procent, tento server přitom neprodělal nějakou destruktivní úpravu, takže těžko si to vysvětlit změnou webu. Tento server také dříve jakoby bezdůvodně vyrostl nahoru. Výkyvy tak u něj budou zřejmě běžnější a třeba příští měsíc zase vyletí nahoru.

Mezi mediálními weby se příjemně dařilo Živě, které překonalo poprvé hranici 3 miliónů stránek měsíčně a vyskočilo o 38 procent, děkujeme. Mimořádně nás ale těší raketový nástup Mobilmánie, která dokázala za první kompletní měsíc svého provozu natočit skvělých 1,6 miliónu stránek a okamžitě se vyšvihla mezi elitu mezi zpravodajskými servery. Úspěšný byl také Mobil server, který překonal výrazně čtyřmiliónovou hranici. Určitě také bude zajímavé zjistit, kam vyskočilo iDnes, protože zavedlo nový layout navíc s personalizací, což je pravidelně spojováno s výrazným nárůstem stránek.

Celkově výrazný růst Internetu v období října lze přisoudit jednak plnému rozjetí vysokoškolského života, kdy si studenti léčili absťák na Internet, stejně tak obecně příznivému podzimu s Invexem, pro počítačové zpravodajství a Kájínkem pro ty druhé. Důležité bude z těchto vysokých čísel neklesnout a překonat také pro mnohé krizovější období vánočních svátků, kdy Internet jde u většiny lidí trochu stranou.

Váš názor Další článek: Hardware pro trochu znalé – díl XIX. – páskové paměti

Témata článku: , , , , , , , ,