Refresh Windows 8 bude hrobníkem klasických programů

Funkce Refresh ve Windows 8 je dalším hřebíkem do rakve klasické desktopové aplikace. Počítá totiž s tím, že používáte pouze nové metrodiní programy a ty také obnoví.

Už jsme psali o novém Metru ve Windows 8, o jeho rychlém startování a také o internetovém obchodu pro metroidní aplikace. Trošku jsme ale opomíjeli funkce Refresh a Reset, které připomínají klasické tovární obnovení známé z mobilních telefonů a další chytré spotřební elektroniky. Nyní se o těchto novinkách rozepsali i sami vývojáři na oficiálním blogu Building Windows 8.

Nástroje Refresh a Reset budou sloužit pro rychlou obnovu systému do výchozí podoby. Nabídnou tedy poměrně lákavou alternativu ke dnešnímu stavu, kdy jste při nějaké těžší havárii museli systém buď celý ručně přeinstalovat, nebo obnovit ze zálohy. Refresh a Reset v podstatě nedělají nic jiného, jen tento proces zabalují do několika málo kroků. Jelikož se bude u Windows 8 počítat s nasazením SSD jednotek přinejmenším pro systém, budou obě funkce i nepoměrně rychlejší.

Refresh obnoví systém, ale zachová data

Refresh přeinstaluje operační systém, zachová ovšem uživatelská data v knihovnách a také aplikace Metra včetně jejich nastavení. Vše se zároveň provede v jednom jediném kroku. Pokud tedy klepnete na tlačítko Refresh, Windows se restartuje do speciálního režimu Windows RE (obdoba recovery módu z mobilního světa) a přeinstaluje všechny systémové soubory. Na testovacím tabletu od Samsungu, který získali návštěvníci konference Build, to celé bude trvat něco málo přes osm minut.

windows 8 refresh.png
Stačí klepnout na tlačítko a vše se provede v jednom kroku

Z původního systému ale přeci jen něco zbude – nekolizní nastavení. Vedle uživatelských dat a metroidních aplikací (které se pravděpodobně znovu stáhnou z Windows Marketplace) obnova zachová také seznam autentizovaných Wi-Fi sítí, tapetu a další drobnosti, kvůli kterým jste asi obnovu neprováděli.

Reset uvede počítač do továrního nastavení

Reset systému se oproti funkci Refresh liší pouze v tom, že se nebudou obnovovat uživatelská data, klepnutím na to správné tlačítko se tedy pročistí celý systém. Díky tomu na testovacím tabletu poklesla doba operace na šest minut.

Windows 8 nabídne i bezpečný reset, kdy se úložiště dostatečně přepíše, aby nikdo nemohl obnovit původní data. Doba v tomto případě vzroste bez použití BitLockeru na 23 minut. S aktivním BitLockerem to bude opět něco málo přes šest minut, protože ten data šifruje už z principu.

windows re.png
Pokud se zhroutí celý systém, budete ho moci obnovit i resetovat i z recovery konzole Windows RE

Pokud tedy budete třeba prodávat notebook s Windows 8, klepnete na jedno tlačítko, vyberete bezpečný „hard reset“ a to je vše – nezůstane po vás ani stopa.

A co desktopové aplikace?

Mnohem zajímavější je ale otázka, co se bude dít s desktopovými aplikacemi – tedy s těmi klasickými. Proč je Windows 8 v případě Refreshu také neobnoví? Na to je poměrně snadná odpověď.

Zatímco metroidní aplikace mají stejně jako na mobilu naprosto jednotnou architekturu, řízení a správu licencí, na klasickém desktopu nic takového neexistuje – tedy alespoň v případě Windows, který doposud neměl žádnou plnohodnotnou centrální správu aplikací. Desktopové aplikace mohou zasahovat hluboko do systému, mohou používat libovolný instalátor (nebo také žádný) a především mají individuální správu licencí. Jejich kompletní obnova tedy není možná, leda by si Windows vedl kompletní záznam o tom, co kde v průběhu své existence zapsaly, a pak by to provedl také. Jenže, co když by byl právě některý z těchto zápisů (do registru, do systémových adresářů aj.) příčinou toho, proč vůbec děláte Refresh celého systému?

U metroidních aplikací nic takového nehrozí, jsou totiž dostatečně sandboxované a samy o sobě nemohou systému nijak fatálně ublížit – nebudou k tomu mít potřebná práva. Opět se zde projevuje to, co znáte z mobilního světa.

Otázkou zůstává, jak to bude celé fungovat v hypotetickém nástupci Windows 8, tato schizofrenie metroidních a desktopových programů je totiž dlouhodobě neudržitelná. Osobně bych si tipnul, že ve Windows 9 už budou mít všechny aplikace jednotnou architekturu, ale desktop si přitom bude moci stále zachovat duální grafické paradigma – vizuálně může stále nabízet tabletové i desktopové rozhraní včetně ryze tabletových a desktopových aplikací.

Při použití obnovy systému Windows 8 v každém případě zjistí seznam všech nainstalovaných programů ze staré školy, který poté najdete na pracovní ploše ve formě textového souboru. Budete mít tedy alespoň přehled o tom, co všechno jste používali a co si už musíte ručně doinstalovat.

Přepracovaná záloha celých oddílů

Windows 8 se na trhu objeví relativně brzy a především v době, kdy ještě tyto „staré aplikace“ budeme používat, protože na Windows ani žádné jiné neexistují. Microsoft tedy musí nabídnout nějakou možnost rychlé obnovy i pro ně.

A nebude to skutečně nic objevného – klasický obraz celého oddílu. Pokud tedy po prvním startu čistého Windows 8 nainstalujete vše potřebné, příkazem recimg vytvoříte obraz systémového oddílu, který se pak může celý obnovit. Nemusí se tedy instalovat čistá kopie Windows, ale ta vaše uživatelská, kterou jste si před tím pečlivě vypiplali.

Ano, bude to triviální obnova systémových oddílů ze zálohy, což není nic nového a tuto funkci nabízí jak současný Windows, tak hromada komerčních programů, ale hlavním přínosem Windows 8 bude ta skutečnost, že vše bude ergonomicky sjednocené a vestavěné.

Pokud byl Windows Vista přechodný systém mezi světem XP a Sedmičkami, Windows 8 bude přechodem mezi světem klasických a metroidních aplikací. A odmyslete si nyní jejich grafickou podobu, o tom dnes řeč nebyla. Metroidní aplikací totiž v tomto případě myslím program s jednotnou politikou instalace z Windows Marketplace, vnitřní architekturou a sjednocenou politikou licencí a práv.

Diskuze (84) Další článek: AMD nabízí Radeon HD 7670 pro OEM výrobce, jde ale o starou kartu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,