Microsoft Store | Windows 11

Reddit zamířil na Microsoft Store. Jedná se o pouhou webovou stránku

Microsoft se dlouhé roky snaží naplnit vlastní obchod s aplikacemi ve Windows. V rámci Jedenáctek se mu to možná konečně podaří – začíná jej plnit i PWA, tedy lehce upravenými webovými stránkami. Jedním z příkladů je nová „aplikace“ pro Reddit, která je dostupná pro Windows 10 i 11.

S PWA se v dnešní době setkáte na většině velkých webových služeb. Jedná se o jednoduchou možnost, jak si z webové stránky vytvořit skoro klasickou desktopovou aplikaci. Po nainstalování se vám na ploše počítače, či telefonu, vytvoří klasický zástupce a po spuštění se vše otevře v novém okně. To sice patří prohlížeči, na první pohled ale vše vypadá jako klasická desktopová aplikace. 

34ddc3e4-8689-4c1a-9ea2-f404eaf797a5ea0f2835-e801-4b3b-a19b-58226f753c521180c93c-fa09-4c92-b9ab-47504e54ebe8 
Nově si můžete stáhnout z Microsoft Store i Reddit

Co se týče funkcí, vše záleží ma vývojáři. PWA může využít úložiště počítače a fungovat tak offline, stejně jako může zasílat notifikace (pakliže to povolíte) a chovat se téměř jako běžná aplikace. Ve většině případů se ale setkáte s tím, že se jedná jen o pohodlný odkaz na webovou stránku bez dodatečných funkcí.

To je i případ Redditu, který se jako PWA objevil v Microsoft Store. Po jeho nainstalování se spustí klasické okno Edge bez záložek a karet, ale včetně případných doinstalovaných doplňků. Hlavní výhodou je tak zástupce na ploše a možnost připnutí na hlavní panel. Toho lze ale docílit i prostým nainstalováním přímo z prohlížeče, není třeba využít Microsoft Store.

Pro většinu uživatelů tak novinka nebude příliš zajímavá, pro Microsoft se ale jedná o důležitý krok, jak zaplnit Store oficiálními aplikacemi. Byť jde „jen“ o  webovou stránku, uživatel při vyhledání sociální sítě narazí na oficiální klient namísto prázdné stránky či různých podvodných aplikací.

Ve finále by měl Microsoft Store podporovat i aplikace z Androidu:

Diskuze (5) Další článek: Raiffeisenbank spouští bankovní identitu. Nabízí ji už šest společností, další se přidají

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,