Red Hot Chilli... MSI K7T Turbo

Dnes jsme vám v naši kuchyni uvařili něco obzvlášť pikantního. Pokud máte rádi pikantní červené papričky nebo pořádně krvavý steak s pálivým chillies je to právě něco pro vás. Na dnešním menu je ďábelsky rudá základní deska MSI K7T Turbo Limited Editon s čipovou sadou KT133A pro procesory AMD Athlon a Duron...
Kapitoly článku
MSI K7T Turbo Limited Edition

Platforma: AMD, Socket A (426)
Kompatibilita: procesory AMD Duron, Athlon, Athlon 4 
Externí frekvence CPU: 200 / 266 MHz

Čipová sada / Northbridge:
VT8363A (KT133A)
Southbridge: VIA686B

Paměti:
SD RAM  PC100, PC133, max. 1,5 GB

DIMM sloty: 3, 184-pin SD RAM DIMM
AGP slot: 1, v2.0, režim AGP 1X až 4X
PCI sloty: 6
ISA / AMR / CNR sloty: 0 / 0 / 1
USB: 4 portů
Kanály ATA:
2 UltraATA/100

Integrovaný zvuk:
ano, kodek AC97 
Integrovaná grafika: ne

Pokročilé ladění: nastavení FSB (100 - 166 MHz), změna násobitele, napájecího napětí procesoru (DIP)

Speciality: diagnostický systém D - LED, podpora spojení dvou počítačů USB kabelem PC2PC, antivirový program PC-cillin, Live BIOS, HWmonitoring 

Výrobce: http://www.msi.com.tw/
Hlavní dodavatelé: Vikomt, Penta, Elko

Co vás určitě zaujme na první pohled k této základní desce je krabice. Je opravdu atypická. Z fotky to úplně nepoznáte. Krabici musíte vidět na vlastní oči - v MSI použili holografický potisk, který láme světlo na barevné spektrum. Takže krabice vypadá na každém místě trochu jinak. Je fakt na co se dívat:

 

Balení obsahuje: základní desku, kablíky (80 žilkový IDE kabel a FDD kabel, 2x rozšíření na USB porty - klasické a pro PC2PC, USB kabel), dva manuály (jeden podrobný anglický a druhý stručný vícejazyčný), CD s drivery, brožurku o D-LED a tři samolepky MSI (také pěkně lámou světlo).

Na instalačním CD najdete základní drivery: VIA 4in1 verze 4.29, starší Detonátory od nVidie a klasické utility od MSI: 3D!Turbo (utilita pro optimalizaci grafických karet), FuzzyLogic 3 (pro "instantní" přetaktování ve Windows), PC Alert (velmi slušný HW monitoring), a antivirový program PC-cillin.

Copak to máme na talíři?

Řekněme si to upřímně - tato deska je ve své podstatě "klasická" MSI K7T Turbo v červeném provedení a s podporou PC2PC navíc. Jedná se tedy o základní desku s čipsetem KT133A, tzn. deska je určena pro procesory AMD Athlon a Duron a paměti PC133 SDRAM. Vzhledem k tomu, že se stále jedná o nejlepší čipovou sadu tohoto druhu, můžete si být jistí podporou jak pomalejší sběrnice FSB 100MHZ, tak rychlejší, v poslední době prosazované frekvence 133MHz (díky double pumped technologii častěji se spíše setkáte s označením "266MHz").

Joro: Podpora frekvence 133MHz (datově 266MHz) je pro platformu AMD / Socket A dnes zcela zásadní věcí (je důležitější než podpora paměti DDR). Firma AMD totiž na tuto frekvenci postupně "překlápí" veškeré své výkonnější typy - na 100MHz zůstanou záhy pouze Durony.

Firemní označení desky je MS 6330 3.0E (tedy třetí revize desky). Provedení desky je velmi profesionální, přesně tak jak je v MSI zvykem. Kolem Socket A je umístěno šest masivních 4700 uF kondenzátoru (jsou velmi dobře umístěné a bez problému lze na procesor instalovat i turbínový chladič), které zaručují velice slušnou stabilitu i při poměrně razantním přetaktování. Kromě nich se o správný běh desky stará dalších 12 menších kondenzátorů. Uvnitř socketu (procesorové patice) se nachází páskové dotykové teplotní čidlo, které sice není tak přesné jako termální dioda uvnitř procesoru (s těmi se setkáme až u Athlonů 4 a nových Duronů), ale informace o teplotě zobrazuje přesněji a s menším zpožděním, než teplotní čidlo pohřbené úplně na dně patice jak tomu bývalo u K7T Pro a K7TPro2.  

Na desce se nachází pouze dva jumpery. Asi nejdůležitější je "přepínač" FSB frekvence ze 100 MHz na 133 MHz (firemně je deska nastavena na 100 MHz). Při plynulém taktování v BIOSu je možno měnit FSB frekvenci od 100 do 132 MHz, pokud máte tento jumper nastavený na "100 MHz" (pohybujete se ve spodním pásmu frekvencí), a od 133 MHz do 165 MHz pokud ho nastavíte do pozice  "133MHz". Další jumper se stará o mazání nastavení BIOSu, což je užitečné, pokud počítač "zamrzne", například po zadání chybné hodnoty. Tip: lepší než obvyklé smazání BIOSu, je vytáhnout kabel z ATX zdroje a zase ho tam strčit - počítač se rozjede v "Default" nastavení.

Deska je klasická "full size" ATX a obsahuje 6 montážních otvorů. Je zde místo i pro RAID řadič s konektory, ale námi recenzována deska RAID řadič neobsahovala (ten obsahuje deska MSI K7T Turbo-R Limited Edition). Při montáží pamětí trochu vadí těsné sousedství  paměťových slotů a případně instalované AGP karty.

Na desce je umístěno 8 slotů: AGP (pracující v režimu X4), 6x PCI a CNR. Počet PCI slotů je velmi potěšující - s touto deskou můžete svůj počítač opravdu bohatě vybavit (np. síťovou kartou, střihačskou kartou (řadičem IEE1394), dodatečnou zvukovou kartou (deska obsahuje běžný zvukový kodek AC97), SCSI řadičem, TV tunerem..). Tato deska bez problému může sloužit jako základ velmi výkonné pracovní stanice určené jak na střih videa tak na DTP práci.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,