Red Hat se pochlubil výsledky a dokázal, že open-source může být zlatý důl

Linuxová komerční jednička Red Hat se pochlubila výsledky svého hospodaření v posledním čtvrtletí a také za celý fiskální rok 2019 (který pro firmu skončil 28. února).

Firmě, která loni na podzim oznámila přesun pod křídla IBM, se daří, tržby totiž za celý rok poskočily o 15 % na 3,4 miliard amerických dolarů. Dařilo se i v posledním kvartálu, kdy Red Hat meziročně poskočil o 14 % na 879 milionů dolarů.

Red Hat patří k symbolům komercializace Linuxu, v 90. letech totiž dokázal přetavit tehdy ještě ryze komunitní a akademický projekt v podnikovou softwarovou infrastrukturu a dokázal, že i na open-source se dá postavit fungující byznys.

Pro Red Hat je stále důležitější cloudový byznys

Dnes, po dalších 26 letech, firma zaměstnává tisíce inženýrů po celém světě, přičemž jeho největší vývojové centrum sídlí poblíž kampusu VUT v Brně. Red Hat zde spolupracuje jak s Vysokým učením technickým, tak s Fakultou informatiky Masarykovy univerzity, ale i se středními školami, které podporuje ve vzdělávání IT.

Během necelých třech dekád se však postupně mění i samotný byznys společnosti. Ačkoliv je jádrem i nadále operační systém Red Hat Enterprise Linux a na něj navázané služby, linuxová jednička se stejně jako třeba Microsoft stále více orientuje na cloudovou infrastrukturu a virtualizaci v kontejnerech zosobněnou třeba její technologií OpenShift.

Počet předplatitelů s tarifem nad 5 milionů dolarů meziročně poskočil o 33 % a systémy Ansible a OpenShift se mohou pochlubit 1 300, respektive 1 000 platících zákazníků.

Brněnská inženýrská centrála se otevře veřejnosti

Red Hat zároveň zve širší veřejnost na svůj den otevřených dveří – Open House, který se v případě brněnské inženýrské pobočky koná 17. dubna od 13:00 do 19:00 hodin.

Příchozí se mohou těšit na workshopy, soutěže v programování a kdo ví, ti nejlepší možná jednou získají i výsostné právo nosit typický červený klobouk.

Diskuze (7) Další článek: Gmail vyhlásil konec nudným statickým e-mailům. Všem začal zapínat podporu těch interaktivních

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,