Recenze zvukové sestavy Genius SW-5.1: Jurský park doma

Přesnější název této zvukové sestavy zní: Genius SW-5.1 Home Theather a vyznačuje se tím, že je: šestikanálová, aktivní, velmi elegantní, nečekaně robustní ale především... dřevěná.
Kapitoly článku

Celkový audiofilský dojem (samozřejmé je, že tato sestava nemůže soupeřit se skutečnými high-end sestavami za desítky až stovky tisíc Kč) zesilují klínovitě sražené čelní hrany bedniček a odnímatelné (a lá HiFi) dřevěné rámečky pokryté černou průzvučnou tkaninou*. P.S. *I u nich platí totéž co u audia - bez nich to hraje lépe.

Subwoofer

Tak, jak to u aktivních sestav typu 5.1 bývá, srdcem celé sestavy je právě subwoofer. Uvnitř je ve skutečně masivním "bloku" zabudován basový měnič o průměru 6.5" (16.5cm) a zároveň i celá elektronika - ta je rozdělena do dvou částí: výkonové - ta je umístěna na zadním panelu z vnitřní strany (vně je pouze obrovský pasivní chladič, viz. níže).

Poznámka: Výkonová část zesilovače je řešena jako dva integrované stereozesilovače (přední / zadní repro) + dva samostatné zesilovače (TDA7294A).


R.M.S. výkon subwooferu je poctivých 45W

Chladič sdílí zadní prostor s konektory vstupů (3x stereo + 1x "šestikanál" 5.1) a se svorkami pro připojení reproduktorů (ty jsou bohužel pružinkové tj. "nehifistické"). Příjemné je, že se zde nachází (spolu se síťovým vypínačem) i dobře přístupná sítová pojistka.

Další část elektroniky se nachází v přední části - spolu s čidlem dálk. ovládání a přepínači vstupů.

Na tomto místě je třeba zdůraznit, že tato sestava signál 5.1 pouze "zesiluje a reprodukuje" (neobsahuje tedy vlastní dekoder Dolby Digital AC3 ani DTS) - jako zdroj signálu lze použít výstup DVD přehrávače pouze tehdy, je-li vybaven potřebným zvukovým dekodérem. V případě propojení s PC si SW-5.1 Home Theather vystačí s libovolnou kartou s analogovým výstupem 5.1 (Live 5.1, Audigy, Media Forte 5.1, Abit AU 10, UA 10...).

Pokud je do sestavy přiveden stereofonní signál (vstupy TV, TAPE, CD/VCD), jsou z něho "vyvozeny" signály pro subwoofer, středový reproduktor a zadní reproduktory. Sílu tohoto efektu reguluje ovladač SURROUND, který se po zvolení vstupu AC-3 dostává zcela mimo hru. Důležitými ovladači jsou jsou ve všech režimech CENTER a zejména WOOFER.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,