Recenze Windows 11. Microsoft nás opíjí rohlíkem a omezuje použitelnost

Názory k článku

Loric  |  05. 10. 2021 18:59  |  Microsoft Windows 10 Chrome 94.0.4606.71

Petr Urban? To mi něco říká. Sestava kompletní. Bude Živě FM?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (5)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
05. 10. 2021 19:09 | Microsoft Windows 10 Chrome 94.0.4606.61

>> ...že Windows pohání zhruba miliardu a půl počítačů,...
Z logiky veci tie pocitace spomaluju, nie zrychluju (= pohanaju)...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
05. 10. 2021 19:11 | Microsoft Windows 10 Chrome 94.0.4606.71

Nehodlám to všechno prolistovávat - jen bych podotkl, že Pošta je výborná, pokud ji používáte s poštovním serverem Microsoftu. Co nejde nastavit v ní, nastavíte ve webové aplikaci - a pak to normálně funguje i s tou desktopovou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (6)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
05. 10. 2021 19:29 | Android Chrome 94.0

Děkuji MS, že mě konečně dokopali přejít na Ubuntu + PS5 na hry.P.S. Prosím nedávajte mi příliš mnoho negativních hodnocení, dal jsem si předsevzetí, že za každý - musím vypít jedno pivo. Sranda musí bejt, ale jenom vocuď pocuď. Děkuji za pochopení.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (9)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Pan Vesmira  |  05. 10. 2021 19:34  |  Microsoft Windows 10 Firefox 92.0

tento urban, moze byt. je to lepsie ako waic

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Alpha8520  |  05. 10. 2021 19:36  |  Microsoft Windows 10 Chrome 94.0.4606.61

Článek jsem nečetl, ale s titulkem souhlasím. W11 jsou zlo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (8)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
svopex  |  05. 10. 2021 19:41  |  Microsoft Windows 10 Chrome 94.0.4606.61

EU zavadi elektroauta a jine stupidity a ja hodim 6 let stary (v roce 2025 10 let) pocitac do popelnice... To bys nevymyslel... Ach jo...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (6)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
KRtek.tm  |  05. 10. 2021 20:12  |  Android Chrome 93.0

Je velká škoda, že Microsoft musel při implementaci nového exploreru (taskbar atd.) jít až tak daleko, že i při přepnutí do "legacy" modu (když tak nazveme původní nabídku), se nezobrazují hodiny a nefunguje to správně.
Zdá se, že na Windows Server 2022 s User Experience je stále aktivní a funkční legacy mode, takže je otázkou, co vše je nutné přepnout v registrech, aby se vyvolal tento vzhled.
Propad v "produktivitě" nebo spíš efektivitě práce z důvodu přidaných kliknutí na myš, neexistujících nabídek či možností nastavení je ostuda, potom co Microsoft dokázal teprve nedávno ve Windows 10 (v podstatě po 30 letech práce) tuto funkcionalitu přivést k dokonalosti.
Jsem zvědavý, kam se to bude vyvíjet dál. Nicméně i po mém soukromém otestování nehodlám tuto věc slátanou z prvků Windows 10X používat jako hlavní systém. Při pohledu do registrů (relikty nastavení, které dříve musel uživatel dopsat ručně tam dnes svítí, jak kdyby je tam vývojáři zapomněli atd.) a jiných částí systému je zřejmé, jaké kompromisy museli vývojáři při rychlém vývoji udělat a celkově to vypadá spíš jako nějaká hodně raná dev verze než životaschopný komerční produkt.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (8)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
fclib  |  05. 10. 2021 20:38  |  Microsoft Windows 10 Chrome 94.0.4606.71

Na W11 mi vadí přepracovanej hlavní panel, nefungují už žádná rozšíření. Používal jsem u všech laptopů utilitu BatteryBar, která na hlavním panelu ukazovala hezky dole vpravo na liště informace o baterii, kdy jsem kdykoliv při pohledu na obrazovku viděl stav a kolik času přibližně baterii zbývá do doby než se vybije. Baterrybar sice můžu přepnout do řežimu, kdy si ho můžu dát kamkoliv na obrazovkou - třeba si ho i posunout do míst na ten hlavní panel, ale ani s funkcí always on top to nezůstane vždy na vrchu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
KosKarel  |  05. 10. 2021 20:51  |  Microsoft Windows 10 Chrome 93.0.4577.82

Děkuji za upřímnou recenzi, po přečetní mám chuť k upgradu ještě menší. Vypadá to, že bez modifikací třetích stran se to neobejde Minimálně co se kontextových nabídek týká, spodní lišty a možná i toho Startu.
Co ale nikde nemůžu dohledat je následující informace:
Pokud přejdu s Home edicí Windows 10 na Windows 11 a přitom mám na počítači jen lokální účet, jestli si navíc budu muset zakládat online účet, nebo ne? (Jde mi opravdu jen o ten přechod, ne o čistou instalaci). Nebo jestli mi Microsoft při aktualizaci lokální účet nějak převede na online (to bych byl opravdu nerad).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
05. 10. 2021 20:55 | Macintosh OS X Mozilla 0.0

Jdu si pro mínusy, protože Vista mi připadala jako jeden z nejhezčích systémů od Microsoftu. A když se tak kouknu na tu otřesnou nedotaženost a nekonzistentnost W10, myslím si to vlastně doteď.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (8)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Karel 2.  |  05. 10. 2021 21:03  |  Microsoft Windows 10 Chrome 70.0.3538.102

"část spotřebitelek a spotřebitelů"
Už jsme na tom s politickou korektností tak špatně, že je tenhle šroubovaný obrat nutný?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
05. 10. 2021 21:12 | Microsoft Windows 10 Chrome 93.0.4577.82

Hele, a už je to GUI překopané kompletně, nebo je to jako v desítkách, že čím hlouběji do nastavení člověk jde, tím víc se noří do starších verzí Windows a zase je půlka ikon a dialogových nabídek z desítek, čtvrtina ze sedmiček a pětina ze starších verzí? :D

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (6)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
N8GD  |  05. 10. 2021 21:22  |  Microsoft Windows 10 Chrome 94.0.4606.61

To jako že by 30 let používané kontextové nabídky nešly bez újmy přemalovat na to, co je tam teď? Nesmysl.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
skrzjdouci  |  05. 10. 2021 21:22  |  Microsoft Windows 10 Chrome 94.0.4606.71

Aplikaci Pošta není třeba vylepšovat, zákazník si přece bude každý měsíc platit O365 a tam bude mít Outlook

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Sobcz  |  05. 10. 2021 21:24  |  Microsoft Windows 10 Mozilla 68.0

Me by zajimalo, jak je to s tim TPM. A nemyslim to, ze ho spousta pocitacu nema (coz je nejspis stejne jedno, protoze takovy vetsinou maji i starsi a oficialne nepodporovany procesory) a jak moc je mozny to obchazet. Jde mi o tu bezpecnost, kterou zminuje clanek. Ten ovsem stejne jako mnohy dalsi obsahuje pouze vagni tvrzeni, ze obecne je to spravny smer a TPM tomu nejak pomaha. Ale bohuzel tuhle cast, jak konkretne TPM pomaha bezpecnosti, nikdo moc nerozebira.TPM mam v Desitkach a pouzivam ho pro Bitlocker. Je nepochybny, ze zasifrovany disk je bezpecnejsi nez nezasifrovany. Ovsem role TPM je zde ponekud sporna, protoze to v sobe pouze drzi klic. Realne se jedna spis o kompromis mezi bezpecnosti a pohodlim, protoze to umoznuje systemu najet i bez toho, aby uzivatel musel neco zadavat.Pokud pocitac nekdo ukradne, tak ho normalne spusti a muze vesele hledat zpusoby, jak se vlamat do beziciho systemu. Napriklad pokud by se pozdeji objevila nejaka vzdalene zneuzitelna chyba v nejaky sitovy sluzbe. Zatimco v pripade natvrdo sifrovanyho disku, kdy by se system bez zadani hesla vubec nespustil, by mel smulu. A ano, to jde resit pridanym pinem, pro ktery je v TPM podpora. Ale v samotnym TPM ten klic porad nekde je a nelze zcela vyloucit ani nejakou HW diru primo v TPM a moznost, ze se nekomu podari z nej ten klic vymlatit. V tomhle je ve skutecnosti bezpecnejsi varianta bez TPM, kde uzivatel zadava heslo a bylo by nutny ho vymlatit z nej (coz, priznejme si, by asi bylo i jednodussi, pokud utocnik bude v pozici, ze si to muze dovolit, viz https://xkcd.com/538/ :).Uteklo mi jeste neco dalsiho, co muze TPM pro moji bezpecnost udelat?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (11)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Okolojdouci  |  05. 10. 2021 21:41  |  Linux Chrome 93.0.4577.99

Microsoft neumí (resp. nechce) dotahovat věci do zdárného konce. Víte, co to musí dát práce, pokaždé vymyslet, jak opakovaně lidi nas*at? Kdyby se řídili tím, co lidé chtějí, tak ten systém už je dávno hotový. No nic, viděl bych to tak, ať si s W11 těch pět let hrají (stejně to nedají dohromady) a lidé potom přejdou rovnou na W12.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
05. 10. 2021 21:50 | Microsoft Windows 7 Firefox 90.0

Tak já tedy poslušně hlásím, že zůstanu u W7.... neb mi v nich nechybí vůbec NIC.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Zivan  |  05. 10. 2021 22:19  |  Microsoft Windows 10 Firefox 89.0

Ja si tedy asi pockam na Win 12...ale jde ten hlavni panel pretahnout na bok? Pouzivam monitor 21:9 a docela jsem si zvykl na panel nalevo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (7)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
05. 10. 2021 22:39 | Microsoft Windows 7 Firefox 92.0

98čky byly skvělé.
2000 a ME byly Visty (jen jsme to tenkrát ještě nevěděli).
XPčka byly skvělé.
Visty byly Visty.
Sedmičky jsou skvělé.
Osmičky jsou Visty.
Desítky jsou Visty.
Jedenáctky jsou Visty.tominevychadza.gif

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (18)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
dolph1888  |  05. 10. 2021 23:06  |  Microsoft Windows 10 Chrome 94.0.4606.71

Není lepší se s tím vypořádat postaru? Prostě tam, kde stále výkonem PC postačuje, ale třeba základní deska byla dodána s tím, že TPM čip je nutné dokoupit / osadit a CPU není z podporovaných prostě dožije s W10 a nové PC či NB už bude zakoupeno se systémem novým. Vyřízené. Takto jsem kupoval W98, W2000, WXP, WVista (mimochodem na dobrém HW bezproblémový OS), W7 i W10. Příště to bude W11.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
05. 10. 2021 23:55 | Microsoft Windows 10 Chrome 93.0.4577.82

Důvodů k upgradu jsem nalezl přesně 0.
edit:
Nakonec jsem neodolal....
+ upgrade naprosto bezproblémový (jen se mi teď po restartu otevírá klávesnice na obrazovce).
+ aplikace všechny funkční.
- startuje se a vypíná pomaleji (čistě subjektivní)
+/- alokuje si více paměti (asi není na škodu, spíše naopak)
- pořád špatně čte aktuální takty u procesoru Ryzen.
- kde je sakra to slibované lepší propojení s telefony + android aplikace?
+ startmenu - za mě ok
- taskbar - kua co to je za megahrůzu? Proč mám sakra koukat na úplně zbytečný, šíleně vysoký, naprosto nevyužitý pruh monitoru - alokovaný na naprostou kravinu? - jediné co se s tím dá rozumně udělat je, nechat ho skrývat. Mám QHD monitor a na menších to musí být ještě daleko větší děs.
? aplikace dodané MS - nedokáži posoudit - na vše používám aplikace třetích stran.Přechodem IMHO nic nezkazíte, nečekejte však žádné benefity (alespoň já jsem žádné nenašel)....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
milanc  |  06. 10. 2021 01:23  |  Microsoft Windows 10 Chrome 94.0.4606.71

No není kam spěchat, s upgradem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mberber6  |  06. 10. 2021 06:09  |  Microsoft Windows 10 Firefox 92.0

A k čemu jsou ty požadavky, když jdou obejít - VMware=virtuální TMP, jinak při instalaci... https://websetnet.net/this-registry-hack-lets-y...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Bugscz  |  06. 10. 2021 07:09  |  Microsoft Windows 10 Chrome 93.0.4577.99

O taskbaru jste se, jako ostatní, zapomněli zmínit o nejdůležitější chybějící možnosti!!!! Taskbar již nelze dát doleva, nahoru, ani doprava! Kvůli tomu jsem se vrátil zpět na 10, protože to naprosto degraduje workflow + ty kontextové nabídky, kde 7-zip vidím až po rozkliknutí "Více možností". To snad MS nemyslí vážně?! Doufám, že jim to dají lidé patřičně najevo a tyto funkce tam vrátí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (10)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
pcwifi  |  06. 10. 2021 07:19  |  Microsoft Windows 7 Firefox 92.0

wtf ? zlatý Win7, neopustim dokud neexne nynejsi NTB nebo neprestane jent FF

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
MLML  |  06. 10. 2021 07:19  |  Microsoft Windows 10 Chrome 94.0.4606.71

Vždy jsem měl Windows rád a mám pořád. Tohle mě ale otrávilo. Zavádějí množství změn, které nejsou nijak zásadní, ale nutí uživatele se přeorientovat a zapomenout na navyklé ovládání. Nepovažuji to za dobré. Autor má pravdu, že pošta není nic moc a je opravdu jen základní. Tedy že kdo chce dobrou poštu, potřebuje Outlook. Udělátka (widgety) nejsou špatný nápad. Nejvíce ze všeho mě ale mrzí zrušení živých dlaždic. Stačilo možná zaoblit rohy, prostě je udělat zajímavější. Ale myšlenka byla skvělá, velmi nadčasová. Nově tam máme opět "vodovky" ve stylu Androidu, které podle mého hezké nejsou. Budu si hodně rozmýšlet, jestli na W11 přejít a spíše si počkám jak se situace do roku 2025 vyvine.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (9)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
06. 10. 2021 07:38 | Android Chrome 94.0.4606.71

Prostě kopírování MacOS pokračuje, když oni 11, tak mi taky. Když oni nový HW tak mi taky. Vzhled a funkce, přecházíte z MacOS, budete více jako doma.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
jarin222  |  06. 10. 2021 08:04  |  Microsoft Windows 10 Chrome 94.0.4606.71

Win 11 jsou stále probíhající facelift Win7, nikoli systém postavený od základu. Jak jinak si vysvětlit, že se tam stále nachází ikony z Win7 nebo například v Ovládacích panelech položka "Zálohování a obnovení (Windows 7)"! Je možné, že Win11 mají nové jádro, ale potom to je, jako když do Feldy dáte poslední motor z Fábie...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Anonymizovaný  |  06. 10. 2021 08:37  |  Microsoft Windows 10 Chrome 94.0.4606.61

Windows 11 nejsou nástupcem desítek, ale chápu je spíš jako "Fork Windows 10" či "spotřebitelskou edici".(Fork je alternativní a nezávislá vývojová větev softwaru.)Protože Windows 10 stále budou dostávat technologické updaty, například během pár dní nás čeká oficiální vydání Windows 10 21H2, přidávající nové technologické funkce: https://www.zive.cz/clanky/microsoft-prvne-zm... Takže Windows 10 a Windows 11 budou koexistovat vedle sebe a nejedná se tedy o "zastaralý" a "moderní" systém, ale spíš o dvě různé edice.Windows 11 bude cílit hlavně na domácnosti, novými "omalovánkami" jako je cool design, miniaplikace à la Vista atd. a tlačení spotřebitelů do nákupu nového HW - respektive prezentování těchto "super fičur" na nových počítačích a lákání ke koupi těchto počítačů spolu s Windows 11.Windows 10 zůstane stejného vzhledu a nové technologie a funkce mu budou přidávány pouze "pod kapotou" a primárně bude cílit na korporátní a profesionální sektor.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Nargon  |  06. 10. 2021 08:48  |  Microsoft Windows 10 Chrome 93.0.4577.99

windows 10 ještě pár let budou podporovaný systém. Nový počítač a W11 budu řešit až někdy na konci té doby. A za těch pár let se W11 může ještě změnit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
noizy  |  06. 10. 2021 09:07  |  Microsoft Windows 10 Chrome 93.0.4577.82

Vecne dospievajuci geek sa ostane vrtat v Terminali na Linuxe...normalny clovek si nezapina PC preto, aby sa odbavoval na premakanom upravovani ponuky Start. Win8 nemalo Start, bolo zle...Win10 ma dlazdice v Starte, zasa zle lebo niektore su dynamicke, niektore nie...Win11 ma Start uprostred obrazovky (?Ubuntu?)...zasa zle lebo si ho nemozme donekonecna vysperkovavat. Ludia su divni...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
06. 10. 2021 09:41 | Android AppleMAC-Safari 5.0

Většina novinek mi je na nic. Celou řadu z nich už dávno používám diky programum třetích stran. Zbytek je cestavzpět či do pekel. Windows potřebuju na praci a ne na krásu. Win11 si nainstaluju načisto, až zjistím, co už nebudu mít k dispozici a cim to nahradit.
Od nové verze si slibuju, že tam bude fungovat to, co se mi na Win10 zhroutilo a nejde opravit. Instalovat novou verzi 1x ročně mi připadá hodně.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
ednatv  |  06. 10. 2021 10:01  |  Microsoft Windows 10 Chrome 94.0.4606.61

Zmiňovat jako mínus nějakého OS nedokonalý mailová klient? Windows je jako každý jiný OS jen prostředníkem ke spuštění SW. OS má umožnovat spolehlivé spouštění, správu a bezproblémový běh aplikace. Tečka. Ideální je i volitelné grafické rozhraní (jako na unixových systémech). Vzhled okna je naprosto vedlejší, pokud mi umožní s ním pracovat (hranaté, kulaté, barevné, průhledné .. WTF? je to úplně fuk, za den vystřídám i čtyři naprosto různá GUI a není v tom žádný problém).A vestavěné programy? Když už tam jsou, občas se hodí některé z nich v nouzi použít. Normální je nainstalovat si aplikaci takovou jaká vám vyhovuje - stejně jako je samozřejmé si na práci s dokumenty instalovat MS Office, LibreOffice apod. tak je stejně samozřejmé (pokud chci poštu spravovat lokálně) nainstalovat Outlook, EMClient nebo jiný SW.Stejně jako znám omezení wordpadu/notepadu a přesto se hodí v některých případech je použít, s vestavěným mailovým klientem je to úplně stejné.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
06. 10. 2021 10:13 | Microsoft Windows XP Firefox 52.0

Nechápu proč bych měl tenhle W11 instalovat.Tahle nová brzda od Microsoftu zbytečně spomaluje nové procesory ,už teď lituji všechny BFU.Microsoft přikazuje tyhle brzdy OEM výrobcům aktivovat :Virtualization-Based Security : propad výkonu o 28%
HVCI/Memory Integrity : ještě vyšší negativní dopad na výkon než VBSMě Windows XP i s Oficem 2007 fungují stále k spokojenosti tak proč bych to dělal.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
rejca  |  06. 10. 2021 10:52  |  Microsoft Windows 10 Chrome 94.0.4606.71

Doufám, že podpora WIN 10 bude co nejdelší...Uvítal bych pracovní verzi WIN bez omalovánek a přidaných aplikací a různého balastu. Aby si člověk mohl nainstalovat co chce. Jenže nic takového už nikdy nebude. Místo toho máme čím dál barevnější divné verze.A když chce člověk založit uživatele bez MS účtu, tak se musí proklikávat zcela nesmyslnými nabídkami.Dle mého od WIN 7 z každou novou verzí se Windows pohybuje směrem k bezplatnému softu se spoustou balastu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
honza-22  |  06. 10. 2021 11:01  |  Microsoft Windows 10 Chrome 94.0.4606.71

Tak nakonec to úplný průser není. Zatím vše funguje a vzhledem k tomu, že to jsou jen přemalované desítky, asi velké problémy s kompatibilitou potažmo stabilitou nebudou. Systém je subjektivně při čisté instalaci rychlejší. Start, probuzení ze spánku, odezva ovládacích prvků, vyhledávání, práce s okny. Animace jsou svižné, až na přepínání mezi plochami, to na integrovaném Intel GPU moc plynulé není.Nové UI, Start menu a hlavní panel je inspirováno u Apple a macOS, což není nutně špatně, má to hezké barvy ikonek a svižné animace, takže to působí použitelně :) Zarovnání panelu na střed, jako to má Dock v macOS, je asi jen o zvyku, na 32" monitoru to je lepší než vlevo. Jen by mohl jít taky škálovat.Nedodělků tam je dost. Největší ostuda jsou ty kostlivci ve skříni a několik historických verzí systému v jednom. Pořád se tam dá narazit na staré uživatelské rozhraní prakticky na každém kroku a je vidět, že jde jen další "facelift" systému a pár animací navíc. Stačí otevřít ovládací panely, kliknout na ikonu "Zpět výše", a jste ve starém průzkumníku jen s novými ikonami. A takových míst tam bude hodně, stačí hledat. Místy jsou špatné české překlady, nebo úplně chybí, např. u kontextových menu OneDrive. Widgety zmíněné v článku jsou zase typický výsměch a diletantství Microsoftu, který si dovolí vydat nehotový produkt a ještě ho nazvat novým. Fuj. K čemu tak asi běžnýmu uživateli je nějaký index burzy a hromada sponzorovaných zpráv z bulvárních plátků. Nebo nějaký provoz a doprava. To jsou pitomosti vhodné spíš na mobil, které tu byly už před deseti lety. Copak nemají na to, vzít koncept dlaždic a vytvořit použitelné widgety aspoň svým vestavěným aplikacím? Nebo nějaký systém zkratek, jako je v iPhonech. Něco, co by bylo skutečně užitečné.Co mě zklamalo, že systém ani dneska neumí obnovit stav po restartu. Nebo jednoduché automatické přepínání světlého a tmavého režimu podle času. Jsem zvědav, jestli se mi po čase nezačne zpomalovat otevírání složky stažených souborů, už od sedmiček je to vždycky po pár měsících katastrofa, než se otevře, je to doba. Obávám se, že v tomhle se nic nezmění, viz existence starého průzkumníka.Změny jsou celkově k lepšímu, už je to uživatelsky ucelenější systém, jsou tam drobná vylepšení tu a tam, jako je správa oken, kontextové nabídky, lepší nastavení nebo nové ovládání v průzkumníku. Microsoft Store už je taky celkem použitelný a dají se tam najít základní aplikace a některé programy. Jen pořád nerozumím tomu, proč to všechno tak trvá a nemohlo být už s desítkami, proč postupovali po jedné ikonce, opravovali roky chyby a hráli si s barvičkami a nesedli a neudělali pořádný komplexní a ucelený update najednou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
H4CK1  |  06. 10. 2021 11:15  |  Microsoft Windows 10 Chrome 90.0.4430.212

Nenašel někdo nějakej patch, kterej umožní přesunout taskbar na levou stranu obrazovky? Tj. lištu vertikálně, jak to uměly desítky.
PS: Kromě tý úpravy registru, která mě na dev verzi neustále restartovala explorer.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
06. 10. 2021 13:19 | Microsoft Windows 10 Chrome 94.0.4606.71

Zkoušel jsem Windows 11, ale narazil jsem na pro mě jeden velice zásadní problém, kvůli kterému jsem se vrátil zpět. Nelze zrušit seskupování tlačítek na hlavním panelu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Radiusxe  |  06. 10. 2021 13:33  |  Unknown Firefox 92.0

Toz dobre to naplanovali. Mam netbook z roku 2007, 32b Atom, dodnes slape na osmickach jedna basen. Pak m notebook z roku 2007, C2D, dodnes slape na osmickach. Pak mam netbook z roku 2010, dodnes slape na osmickach a pak mam pocitac z roku 2013, od 2017 slape na linuxu, pac smirovat se zadarmo nenecham. Takze jestli spravne koukam, tak uz nebudu mit stroje pro lamy, kde se daly delat win specific ficury, typu upgrade fw čehokoliv, vytvoreni bootovaci flesky, poradeni komukoliv s cimkoliv na win, ale budu muset budto koupit novy hw a nebo na vse dat linux a tim vlastne ty stroje, puvodne s win, ztrati opodstatneni, bude mi stacit jen jeden. A kolik lidi bude muset koupit novy stroje, to je fakt smesny jak se resi kazdy gram CO2 a pritom masova vrazda za denniho svetla projde.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (5)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
06. 10. 2021 13:46 | Microsoft Windows 10 Chrome 94.0.4606.61

Po designové stránce katastrofa. Čisté linie pryč, kombinace ostrých a zakulacených tvarů, celková infantilizace grafiky.Hnus.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sir_chauncey  |  06. 10. 2021 14:43  |  Microsoft Windows 10 Chrome 94.0.4606.61

Článek psala nějaká plačka křížená s konzervou jinak si nedokážu vysvětlit, proč se zaměřuje na 10 věcí, které se autorovi subjektivně nelíbí a zároveň ignoruje kvanta dalších, které jsou přínosné.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (5)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
George2005  |  06. 10. 2021 14:47  |  Microsoft Windows 7 Firefox 51.0.1

Takže stále zůstávám na Windows 7 Enterprise (přestože by mi HW: Xeon W-2133, TPM 2.0, 64 GB RAM atd. provoz W 11 umožňoval) ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 10. 2021 15:25 | Microsoft Windows 10 Chrome 94.0.4606.71

Microsoft měl možnost z toho udělat super systém, který by obsahoval všechny funkce desítek, odladěný systém aktualizací a s několika novými funkcemi.Místo toho z toho vznikl těžký nedodělek, který neumí základní funkce, které člověk od systému v roce 2021 očekává.... Nemožnost dát hlavní panel do strany, naprosto odfláklá nabídka pravým tlačítkem a spousta dalších, které se musí řešit registrama, nebo appkou třetí strany.... Fakt je tohle ta správná cesta?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (12)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
frantizsekk  |  06. 10. 2021 17:22  |  Microsoft Windows 10 Firefox 92.0

Decka maji skylake 6600 a ryzen 3200g, ja jsem si na ten domaci internet vetknul do laptopu i7 3720Qm. A to nemluvim o loznicovym C2Q na 3.4ghz-stejne to moc nepomaha :] Ja proste nic neprodam ani nevyhodim. Desitky na tom jedou hezky.
Spis me nebavi cekat na nove graficke karty, co by prinesly vyssi vykon pri nizsi spotrebe. To by se mi libilo. Win 11 je zbytecnost, pro normalni lidi nema zadne opodstatneni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
xray0045  |  06. 10. 2021 17:44  |  Microsoft Windows 10 Chrome 94.0.4606.71

Vyšší HW nároky nijak nepozoruji, stejné aplikace a práce s nimi se liší v W10 a W11 v procentech spíše ve prospěch W11. Hlavní panel jsem řešil už ve W10 aplikací START 10 a teď jeho novější verzí. Paradoxně jsem čekal potíže s aplikacemi jako VPN klient které se objevovali v různých buildech W10, zde ten problém není. MS opět nerozšířil podporu pro webkamer aby mohli používat Helo pro přihlášení, sliboval ale opak. Stejné je to se čtečkami otisků prstů, pravděpodobně má deal pouze s některými výrobci a ostatní k systému nechce pustit. Linux tím netrpí takže HW to není. Čistá instalace vykazuje dost chyb zaznamenaných v event vieweru a i pozorovaných, jedná se o restarty exploreru které teď již probíhají na pozadí. Devel verze 22471 tím netrpí tak se snad dočkají časem i ti co mají relese verzi. Do produkce bych s tím nespěchal, klidně bych tak 2 měsíce počkal, ale doma na testovaní dobré. Rozdíl mezi W10 a W11 jsem prakticky nezaznamenal, ale některé nápady jako třeba přichycování oken, kontextové nabídky se mi líbí. Co je naopak opruz že MS nedokázal stále sjednotit ovládání, máme ovládací panely i položku nastavení, 2 různé verze grafických prvků a možnost nastavit 1 věc několika způsoby, což je matoucí. Tohle by se v Applu nestalo, neboť jsou mnohem pečlivější.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
LEKSIKSON  |  06. 10. 2021 19:58  |  Microsoft Windows 7 Chrome 93.0.4577.82

The Legend is Return - Introducing Windows XP 2021 Editionhttps://www.youtube.com/watch

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kuba12345678  |  06. 10. 2021 23:26  |  Android Chrome 91.0

pulka prvni stranky a dal to nejde cist, vzdyt tam jsou uplne nesmysly

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
07. 10. 2021 08:14 | Android Chrome 93.0

Do roku 2025 si hodlám užívat blažené období rozšířené podpory desítek, kdy MS už nebude (snad) hrabat do uživatelského rozhraní a rozbíjet věci - to teď čeká jedenáctky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kazeasch  |  07. 10. 2021 08:28  |  Microsoft Windows 10 Chrome 93.0.4577.63

Tak jsem včera upgradoval a musím říct, že ty nářky a pláč jsou mnoho povyku pro nic. Ono si to zase sedne, žádný masový přechod na Linux se opět konat nebude a jak pominou prvotní vášně a lidi si všimnou že jsou to pořád Windows, svět půjde opět dál, dokud nepřijdou další Windows, a toto ubohé a trapné kolečko stížností a planých výhružek si projedeme znovu. A znovu, a znovu, a znovu. Bylo to tak u každé předchozí verze a patrně to tak bude i u každé další. Takže suma sumárum, nezměnilo se vůbec nic.(ale připínaní oken a karty powershellu jsou fajn)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
single  |  07. 10. 2021 10:32  |  Microsoft Windows 7 Chrome 94.0.4606.71

Striktní vyžadování TPM 2 a procesoru pouze ze seznamu podporovaných? To není pravda. Jednou to někdo někde zmínil a všichni to opisují. Můžu potvrdit hladkou instalaci na i7-3770 a TPM 1.2.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
07. 10. 2021 10:53 | Android Chrome 94.0.4606.71

Windows 11 je dobrý operační systém. V nabídce Start se všechny aplikace abecedně seřadily, což je výborná věc. Vyzdvihnout se musí nová aplikace Fotky a Video Editor, které jsou přepracované na výbornou. Celkově nový operační systém působí odlehčeně a více vyladěně, až na některé změny popsané v článku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
SeppWinkler  |  07. 10. 2021 10:59  |  Microsoft Windows 10 Chrome 94.0.4606.71

Vynikajúca a veľmi dobre spracovaná recenzia. Za mňa jednoznačne, že s update počkám a zrejme budem čakať dosť dlho. W11 berie to, čo je pre mňa najdôležitejšie a prináša to, čo absolútne nepotrebujem. Na čo budem čakať?
1) Možnosť presunutia panelu úloh do zvislej podoby na jednom za bokov monitoru. V dobách širokouhlých monitorov je umiestnenie dole alebo hore masochizmus a nezmyselné ignorovanie ergonomického usporiadania prvkov. Prečo si mám zmenšiť vertikálnu plochu širokouhlého monitora a naopak nevyžiť jeho šírku?
2) Nemožnosť organizovať a zväčšiť menu štart. Prečo mám mať na veľkom monitore mini menu, a následne si vytvárať bordel na ploche?
3) Nemožnosť vkladať widgety do menu štart a ich katastrofálna funkčnosť v porovnaní so živými dlaždicami.
4) Zmena veľkostí dlaždíc je super na logickú a praktickú organizácia menu štart vo Win10. Dôležité programy majú strednú dlaždicu a menej dôležité malú v dvoch riadkoch veľa nej.
Je možné, že sa vzhľadom na štvorročnú podporu W10 W11 úplne vyhnem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
07. 10. 2021 14:11 | Android Chrome 93.0

Přišli jste někdo na to, jak zobrazit dvě ikony, nebo záložky, či jak to nazvat, pro jeden program na hlavním panelu? Příklad: otevřeno více oken prohlížeče, ale ten se tvrdohlavě seskupuje do ikonek nad sebou a ani mezi nimi nelze přepínat. Musím postupně minimalizovat jedno okno za druhým, než se dostanu k tomu správnému. Jasně, máme ALT+Tab, ale prostě mi chybí ta funkce kdy jsem najel na seskupení položky a vybral si, na co potřebuji přepnout.
A samotné seskupovaní ikon aplikací na hlavním panel také nejde vypnout? Zkoušel jsem dva návody s úpravou registrů, ale bez úspěchu.
Máte někdo nějaký funkční návod na vypnutí seskupovaní?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
cisternak  |  07. 10. 2021 14:43  |  Microsoft Windows 10 Firefox 92.0

Zajimava recenze. Co neni/hure funguje si myslim ze Microsoft opravi v budoucnu. Pres vsechny zapory si myslim, ze to bude skvely system a uz se tesim, az jej nainstaluju a vyzkousim.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
07. 10. 2021 14:53 | Microsoft Windows 10 Chrome 94.0.4606.71

Už to, že v článku , který psal určitě kvalitní odborník jelikož je OS W11 dobře rozebrán, Tak už to že je v článku více než velké množství otazníků dává jednoduchou odpověď. Vzpomínám na Insider počátky u W 10 , rozhodně tam nebylo tolik otazníků. Sice byly počátky všelijaké ale po jednom roce zkušebního provozu vyšla edice zcela v pořádku. Byly v systému použity zavedené pořádky nikdo si nehrál na zaoblené rožky, nikdo si nehrál na plastové vzhledy a leoší průhlednosti. Ten kdo potřebuje PC na práci tak mu to připadne vše jako komerční únik do vzduchoprázdna. MS to podělal jelikož ztratí korporátní uživatele a to že jim nabídne diskuze oneline na to vám každý ředitel kašle. On potřebuje aby mu systém, spolupracoval s jeho zakoupenými produkty a ne s nějakými androidími šmejdy. Na tomto OS W11 prodělá kalhoty. Je zvláštní že stejně mají zakleté v instalaci možnost přeinstalovat systém W10 v modu W11.
Tak to je úlet , ale nabádá současně dotyčný respondent že takový OS nebude bezpečnostně updatován. Žádná KB. To souvisí rovněž s prohlášením že s Ruskem a Čínou jsou uzavřené dohody o jiném zabezpečení jelikož Rusko i Čína používá jiný způsob zabezpečení. Tak že nakonec u nás poběží jiný OS W11 na všech PC které dosud běží u W 10 . Je to podivné vše.
A konec psaného rozboru OS je úplně nejlepší. Sdělením že MS bude vydávat jakési Updaty pouze jednou za rok. Tak to už tady bylo několikrát takové ujišťování. Jenže MS zapomněl na jednu věc , že se teprve OS W11 rozjíždí a s ním se rozjedou útočníci , hackeři a Štouralové kteří si W11 podají a MS bude muset zase dvakrát do měsíce dávat opravné KB. A bude po parádě slibovaných W11.
Já tvrdím že tato akce vyjde MS na velké peníze a že zisk z této akce bude jako to bylo u Windows Phon. Mladí kluci na drahé sestavy nebudou mít prachy, bude to jen pár nadšenců kteří obětují domácí úspory. Firmy ty do tohoto dobrodružství nepůjdou aby kupovali nové stroje nové periferie a nové SW které bude vyžadovat nový systém. A která firma si nasadí systém ve kterém budou figurovat doplňky z Androidu, který rozhodně není tak zabezpečen aby hlídal korporátní činnosti.
Vážení Fanoušci. Já jsem se rozhodl že po 35 letech Oken , zavírám okna jdu do něčeho jiného pokud se pan Mrkvosoft nevzpamatuje. Považoval jsem W 10 jako slušný OS u kterého jsem neměl nikdy modré monitory, kde byly bezproblémové přeinstalace a opravy. Kde běžely veškeré zaběhnuté aplikace a SW jiných firem potřebné pro účto, dokumentace a vše potřebné pro korporaci.
Už jen to že já bych měl pomocí OFF 365 dát v šanci své dokumenty nějaké síti o které nemám přehled? A androidím pomůckám? to už vůbec.
Ale jak se říká, zahulíme uvidíme.
Já se těším na W 12 ty to pořeší, jinak to pan Gates zavře s ostudou.
Suma sumárum tipuji že se nainstaluje maximálně 100 milionů W11 a všichni se budou držet W10tek a 7ček jako klíštata. Jen kouknětě kolik lidí a firem stále ještě jede na W7. Nedají na ně dopustit. A to že budou nové W11 mít méně robustní systém ? nebo zakulacené rohy s lepší průhledností. Jenže na těch W 11 zapomeňte že rozjedete třeba instalačku OFF 2010 Hoďte vše do popelnice jakmile začnete s W11.
Vítejte v době bez MS

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
rewolwer  |  07. 10. 2021 17:35  |  Microsoft Windows 10 Chrome 94.0.4606.71

Otázka zní pro koho jsou Windows 11 určeny. Myslím, že jenom a pouze pro hráče, kteří často upgradují železo. Nehráči mají dávno za mizerných 30K Macbook s M1 a macOS a firemní sféra je taky mimo spotlight kvůli nepodpoře staršího HW.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
07. 10. 2021 20:53 | Unknown Firefox 93.0

Bypass požadovaných vlastností pro instalaci w11. https://www.cnews.cz/jak-nainstalovat-windows-...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
madloki  |  08. 10. 2021 07:36  |  Microsoft Windows 10 Chrome 94.0.4606.71

Vy nechcete nase reklamy, tak Vam je proste vnutime tak nebo tak. Pekne do startu, a pokud misto startu pouzivate ikonky, tak pak smolik. A sytray slouzi k zobrazovani nevyzadanych reklam, ne k tomu, abyste si je vypinali. A naucte se vyhledavat, protoze jina sance nebude, a na ten google Vas nejak dostat musime (mate se naucit psat bez preklepu).Metro rozhranni a "nove" aplikace ? Nelibi ? My fransizanti Vam sami budem instalovat s kazdym buildem nove uzasne hry a appky ze store, at chcete, nebo ne. Je to bonus, a ne ze ne, a proto to cim dal tim vic nejde odinstalovat. A to, ze jste admin, jeste neznamena, ze to muzete na svem pc odinstalovat VSEM uzivatelum, to zase prrr. Je to ostatne uz davno NAS pocitac. Hardware naroky proste musi rust, jinak byste si nekoupili dalsi zbytecny pocitac s nasi dalsi zbytecnou OEM verzi. A rozhodne si kupte notebook a i na hrani her, ony se vic kazi, a my pak tech OEM prodame taky vic.A uz se sakra konecne naucte pouzivat ten cloud a platit nam pravidelny pausal, protoze to je nas cil, my nemame zajem prodavat nejake levne krabicove OS "nafurt".Jo, a to s tema 10-kama forever byl takovy april joke, abyste si zvykli na predstavu, ze neco jako EOL pro verzi windows uz nikdy nebude. Od ted az naporad jen EOL na build, a kdy z buildu udelame novy produkt je ciste nase vec. CI/CD musi byt, kdyby to smysl nedavalo. Nema cenu se ptat uzivatel, co chteji, to by ten continuous development zbytecne brzdilo.Sieg Bill a stastny a vesely
$$

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Dashiell  |  08. 10. 2021 09:45  |  Macintosh OS X AppleMAC-Safari 5.0

Microsoft především vývojářům vysílá jasný signál: "Nespoléhejte na jakoukoliv funkcionalitu Windows, zítra už nemusí existovat". A přesně podle toho ten systém a jeho aplikace taky dlouhodobě vypadají.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Overclocker  |  08. 10. 2021 15:16  |  Macintosh OS X AppleMAC-Safari 5.0

Mě nejvíc vadí, že si nemůžu dát taskbar doleva. Tak jsem ho ve windows používal v podstatě vždycky a nechápu proč odteď musí být jen dole. Uvědomil si někdo v MS, že v době širokoúhlých monitorů to není ideální řešení?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 10. 2021 12:47 | Microsoft Windows 7 Chrome 94.0.4606.71

Video návod jak upravit hlavní panel
https://www.youtube.com/watch
a věci k tomu
https://uloz.to/file/hu33y8Q1kgJe/otevren...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 10. 2021 20:33 | Android Chrome 94.0

Ježíš, co to je za článek? Jak čtu v diskusích zde na zive.cz, tak "wokna" jsou na xxxx a na yyyy a taky na zzzz. Tak si nainstalujte Linux a buďte free, ne?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
tm001  |  10. 10. 2021 07:56  |  Microsoft Windows 10 Chrome 94.0.4606.71

Tak nevim, mam dev verzi uz par mesicu a jedu ji na nekolika strojich ktere maji urcite horsi spec nez ty pozadovane, minimalne 6ta generace Intel processoru, TPM 1.2 a zadny problem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 11. 2021 10:43 | Android Chrome 87.0

Jinými slovy jsou 11ky vlastně jen blbuvzdorné 10ky. Jinak si ten dvoujádrový Celeron N4020 mezi podporovanými CPU vysvětlit nedokážu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 12. 2021 18:50 | Android Chrome 92.0

jj opíjí vás rohlikem už pár desetiletí

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tom.Fucik  |  27. 12. 2021 12:05  |  Microsoft Windows 10 Chrome 96.0.4664.110

Jen doplním k části, že je nutné používat online účet: Pokud se při instalaci dostanete na obrazovku vyžadující přihlášení/vytvoření účtu - stačí počítač odpojit od sítě (není možné se ručně odpojit od Wi-Fi - tudíž je nutné vypnout samotný WiFi router). Poté se nabídne vytvoření lokálního (offline) účtu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
MOJE JMÉNO  |  07. 02. 2022 19:48  |  Microsoft Windows 10 Firefox 96.0

Doplním dva první poznatky BFU. - Otřesně velká základní lišta bez možnosti zmenšení a podbarvení (bez vstupu do registrů)
- Po vstupu do nastavení jsem si připadal jak po nainstalování Opensuse před deseti lety....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor
Aktuální číslo časopisu Computer

Jak nabíjet mobil ze slunce

Megatest 15 NVMe SSD s kapacitou 1 TB

Domácí síť s maximální rychlostí

Radíme s nákupem síťového úložiště