Testy | Windows 11

Recenze Windows 11. Microsoft nás opíjí rohlíkem a omezuje použitelnost

  • Oproti Desítkám významně stouply hardwarové požadavky
  • Windows 11 mají nový vzhled, ale výrazně narušují workflow.
  • Potěší vyhledávání, multitasking i rychlejší aktualizace

Plusy

  • pěkný vzhled
  • rychlé vyhledávání
  • skupinová práce s okny
  • vyšší úroveň zabezpečení

Minusy

  • neodůvodněné narušení tradičního workflow
  • statický a málo přizpůsobitelný Start
  • nesmyslné widgety
  • stále stejně mizerná Pošta
6/10
Hodnocení

Ryze komerční evoluce

Bylo by naivní si myslet, že Windows už je pro Microsoft zcela nezajímavým produktem, byť pozornost a péče ze strany výrobce v posledních letech nebyly kdovíjaké. Jedná se o produkt, který byl ze svého trůnu sesazen jinými operačními systémy. Celá kategorie tzv. tradičních počítačů byla odsunuta, protože středem zájmu se stala úplně nová kategorie počítačů – těch do kapsy. Tradiční počítače nezmizely v černé díře, jen se bez nich část spotřebitelek a spotřebitelů obejde.

Aspoň zatím si tyto stroje udržují své místo tam, kde je potřeba tvořit obsah a obecně být produktivní. Microsoft v posledních letech udává, že Windows pohání zhruba miliardu a půl počítačů, přičemž na 1,3 miliardy najdete specificky Desítky (Android pohání tři miliardy zařízení, iOS dvě miliardy). I přes dlouhodobou stagnaci se nebavíme o malém číslu a Windows generuje nezanedbatelné peníze. S postupným zmenšováním trhu s klasickými počítači se ovšem nezájem Microsoftu o Windows promítl např. do jedné z nejvyšších struktur firmy. Operační systém neměl přímé zastoupení v Senior Leadership Teamu. (Seznam těchto lidí už firma na svém webu neprezentuje.)

Poměrně výmluvné bylo rovněž uvedení Windows 10 před pěti a půl roky s tím, že se jedná o poslední vydání Windows. Žádná další revoluce se konat neměla, produkt jen měl být mírně zlepšován menšími, ale pravidelnými a bezplatnými aktualizacemi. O šest let později vychází Windows 11 a v srpnu se dle Bloomberga do zmíněného Senior Leadership Teamu dostal Panos Panay, který vývoj Windows vede od loňské reorganizace firmy.

Současně si poprvé aspoň trochu připadám jako konzervativní jedinec, který tvrdí, že stará verze mu dostačuje a ta nová zavedené pořádky jen kazí. Berte to s nadsázkou. Ačkoli si nemyslím, že nový Windows opravdu všechno jen kazí, rozhodně se jedná o rozporuplný produkt. Je přitom evidentní, že vznikl díky pandemii koronaviru, která po mnoha letech propadů výrazně podpořila prodeje nových počítačů.

Není na tom nic špatného, protože Microsoft je komerční firma vyrábějící komerční produkty. Windows 11 mohly být další iterací Windows 10 a nové jméno jasně dokazuje, že jde o to, aby se produkt prodal. Vydělá na tom Microsoft, vydělají na tom jeho partneři. Opět, těžko se lze takovému chování podivovat a nejedná se o žádné skandální odhalení.

Bohužel z Windows 11 až příliš cítím, že tento systém vznikl z ryze komerční potřeby a inovace přináší pouze z důvodu, aby nějaké přinesl. Vedlejším efektem je pár zajímavých novinek, ale také několik důležitých propadů v produktivitě.

Diskuze (252) Další článek: Windows 11 udělaly z některých notebooků Dell a HP nefunkční cihly. Upgrade raději odložte

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,