Recenze Trust 910Z Powercam – bez překvapení

Často v našich diskuzích i jinde na internetu zaznívají dotazy týkající se fotoaparátů značky Trust. Měli jsme možnost vyzkoušet jeden z modelů tohoto výrobce. Jeho recenzi vám nyní přinášíme.
Přístroj se dodává v úhledné krabici, jejíž obsah nijak nevyniká nad balením konkurenčních výrobků stejné třídy. Dodané baterie jsou nenabíjecí a jsou vhodné na několik málo ukázkových snímků. Za zmínku stojí přiložený stolní stativ, který obvyklým příslušenstvím u fotoaparátů této cenové kategorie rozhodně není a v určitých chvílích jej velmi oceníte.

Představujeme

Přístroj je zástupcem v současné době nejprodávanější skupiny fotoaparátů – jedná se o výrobek s 3 megapixelovým senzorem, jímž produkovaný obraz může být přímo v aparátu interpolován až na 5 megapixelové rozlišení. Vše je doplněno trojnásobným optickým zoomem. V této rovině se tedy jedná o přístroj, který můžeme zařadit po bok přístrojů jako je Nikon Coolpix 3100, Canon A70 a jiných.

Fotoaparát má velmi klasický design bez výrazných prvků. Vzhled není nijak ohromující – je spíše krabicový a na můj vkus by foťáček mohl být o něco menší. Rozhodně se nejedná o kolibříka, který by se dal nosit v kapse u košile. Váha fotoaparátu je v porovnání s podobnými přístroji průměrná – tělo budí dojem, že dobrá čtvrtina vnitřního prostoru je prázdná.

Komu je určen

Fotoaparát je určen spíše amatérským a začínajícím uživatelům. Jeho ovládání je velmi snadné a uživatelsky přívětivé. Chvílemi až působí dojmem, že autoři konceptu se snažili o maximální zjednodušení a proto některé volby, které podle jejich názoru patří mezi ty méně srozumitelné (nastavení ISO) odsunuli do voleb SET UP, kam se lze dostat pouze přes volící kolečko a pohyb v menu.

Na druhou stranu – při nastavení na automat nebo při některém z motivových programů podává fotoaparát uspokojivé výsledky a to je to, o co amatérům jde patrně nejvíce.

Ovládání

Přístroj se spouští stiskem tlačítka na zadní straně. Náběh je relativně rychlý – něco málo přes dvě vteřiny. Pomocí kolečka se volí mezi nastavením fotoaparátu, PC módem, přehráváním, automatickým režimem, motivovými programy a videem.

Při automatickém nastavení se tlačítkem nad kolečkem zapíná a vypíná funkce histogramu - ta je tedy přítomna přímo při focení, což je velká výhoda. Další dvě tlačítka se starají o kompenzaci expozice, která jde v krocích po 0,3. V motivovém režimu nabízí fotoaparát následující volby: makro, noční snímek, portrét, krajina a časovač. Hojně používané makro je u tohoto fotoaparátu spíše zklamáním. Fotoaparát ostří z velké vzdálenosti – více jak 10 centimetrů a i z této vzdálenosti měl fotoaparát v cca polovině případů s ostřením problémy. Vzdálenost, ze které zaostří vždy, se pohybuje na hranici 20 centimetrů a to je opravdu velmi špatný výsledek. Přístroj tedy není vhodný pro focení makrosnímků.

V automatickém i motivovém programu je možno nastavit vyvážení bílé (slunečno, oblačno, žárovka, zářivka) a blesk (zapnuto, vypnuto, automat).

Zoom se ovládá pomocí dvou tlačítek a je plynulý – výhoda. K dispozici je i několikanásobný digitální zoom.

Kvalita snímků

Obrazová kvalita výsledných snímků – to je to, oč tu běží. Fotoaparát by mohl mít sebelepší funkce, ale pokud by snímky nestály za nic, nemělo by cenu o něm ani uvažovat.

Tento model fotoaparátu Trust se vyznačuje trochu vyšším šumem, který je někdy vidět i na fotkách, u kterých bychom to zpravidla nepředpokládali – denní fotky interiérů, maximální optický zoom a další. Jeho přítomnost ale není pravidlem a vždy velmi záleží na světelných podmínkách – čím více světla, tím lépe. Nicméně faktem zůstává, že foťáček je na dostatek světla o trochu více citlivý než konkurenční výrobky.

  

V čem naopak rozhodně nezaostává je barevné podání, které je velmi dobré. Na fotkách se také prakticky vůbec nevyskytuje soudkovitost a snímky jsou dobře prokreslené i v rozích.

Fotoaparát je vhodný začínajícím nebo nepříliš náročným uživatelům, kterým nebude vadit jeho poněkud větší velikost.

Fotoaparát: Trust 910Z Powercam
Doporučená cena: cca 8000 Kč vč. DPH

Váš názor Další článek: Microsoft oznámil další bezpečnostní plány

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,