Recenze Thrustmaster F1 FF - šéf mezi volanty

Pokud v neděli odpoledne s oblibou sledujete závody F1, je tento určen volant právě vám. Jestliže pak vaší oblíbenou stájí je Ferrari, musíte ho mít! Thrustmaster F1 Force Feedback je téměř věrnou kopií volantu používaného v monopostech stáje Ferrari a preciznost provedení jej staví do pozice nejlepšího herního zařízení na trhu pro automobilové simulátory.

Nebaví vás hrát závodní hry na obyčejné klávesnici? Co takhle zkusit vyhrát závod pomocí pořádného volantu, který vám budou všichni závidět? Pokud jste někdy zkusili hrát delší dobu závodní hru (například Colin McRae Rally 2, Grand Prix 3) s volantem, nechcete jinak. Nicméně podle kdysi zvěřejněného průzkumu na jednom US herním serveru, je většina uživatelů po prvním nainstalování volantu zklamána obtížností ovládání. Ideální a realitě odpovídající chování volantu dosáhnete po delším nastavení ve Windows nebo přímo ve hře. Svoji roli hraje také zvyk - musíte si uvědomit, že na rozdíl od reálného řízení "necítíte" auto a reagujete tak o zlomek sekundy později.

Volant Thrustmaster F1 Force Feedback se k počítači připojuje pomocí USB rozhraní typu USB 1.1. Někteří výrobci k volantům (typicky Genius) dodávají redukci, který umožní připojení i přes sériový port.

Ze stolu nespadne

Již balení napovídá, že nepůjde o obyčejný low-endový volant - krabice je opravdu velká a těžká. Základna je velmi bytelná a díky výbornému systému uchycení určitě nebude po vašem stole klouzat. Samotný volant je k umělohmotné základně přichycen pomocí kovové osy s ložisky. Fanoušci F1 jistě prominou, ale pro ostatní je důležité podotknout, že volant není klasického kulatého tvaru, nýbrž má spíše tvar elipsy. Kvůli eliminaci klouzání zpocených rukou je část pogumována, čímž je zajištěno lepší ovládání při delším hraní. Volant lze na každou stranu otáčet zhruba v rozmezí 140 stupňů a menší odpor by měl zajistit preciznější projíždění zatáček (volant nemá vůli a je poměrně citlivý na pohyb).


Přichycení ke stolu je realizováno pomocí dvou "přísavek" a dvou umělohmotných šroubů (nevím, jak je jinak nazvat).

Tlačítka...

Pod volantem naleznete čtveřici kovových tlačítek či přesněji řečeno páček. Horní dvě slouží pro řazení či podřazení rychlostí. Dolní dvě ovládané malíčkem a prsteníčkem umožňují brzdit respektive přidávat plyn. Můžete se tak rozhodnout, zda-li využijete analogových pedálů (viz dále) nebo budete ovládat monopost originálním, rozumějte F1 způsobem.


Kovové páčky pod volantem

Na volantu je také rozmístěno deset tlačítek, přičemž osm z nich je plně konfigurovatelných. Některé z nich jsou hůře dosažitelné, ale i tak si dovolím tvrdit, že Thrustmaster F1 Force Feedback se může pochlubit výbornou ergonomií. Velmi důležitá jsou dvě tlačítka ve střední části volantu. První je malý čtyřsměrový ovladač sloužící ke změně pohledů. Druhé tlačítko označené velkým N umožňuje okamžitý návrat volantu do středové pozice. Není potřeba žádného softwaru, prostě po zapojení je funkce tohoto tlačítka k dispozici. Můžete tedy konfigurovat jak je libo a dovést tak ovládání závodní hry k dokonalosti.

Pedály

Ke každému volantu neodmyslitelně patří pedály, přičemž ty dodávané jsou kombinací kvalitního plastu a kovu. Styčné plochy s nohou mají zdrsněný povrch, což eliminuje nechtěné sklouznutí nohy v zápalu boje. Pedály kladou vyvážený odpor, ale k bezchybnému ovládání herního simulátoru je přeci jenom potřebný menší trénink. Základna má protiskluzové podložky, které zabraňují „poletování“ pedálů po podlaze (drží dobře i na koberci).

 

K volantu jsou pedály připojeny pomocí kabelu s konektorem, který je podobný síťovému RJ45. Napájení celé sestavy je pak zajištěno dodávaným AC adaptérem. Ten je pekelně težký a také kabel napájení by mohl být o něco delší.


Zleva: konektor pro připojení pedálů, konektor napájení a tlačítko On/Off

Neméně důležitý je i dodávaný software. Ten je ale stejně kvalitní jak hardwarová část a umožňuje volant precizně nakalibrovat. Velké možnosti nastavení navíc umožňuje v případě funkce Force Feedback, která se tak více přibližuje realitě. Celkově je to velmi kvalitní výrobek, který má jen málo nedostatků. Po delším užívání a každodenním trápení volantu (i naší mysli a těla) ve hře Colin McRae 2 jsme nepozorovali žádné vrzání nebo nedejbože to, že by nám volant zůstal v ruce. Kovová část opravdu plní účel a na rozdíl od některých volantů jiných značek se ani po stálém užívání "klepání" funkce Force Feedback celé zařízení nerozsype respektive nezačne vydávat nepříjemně skřípavé zvuky. Možná tuto recenzi někdo opět nazve podlacenou nebo zavádějící reklamou, ale mně prostě nezbývá než napsat, že volant Thrustmaster F1 Force Feedback je nejlepším volantem pro PC, který jsem měl v ruce.

Shrnutí technických parametrů

  • 10 tlačítek
  • centrovací tlačítko
  • směrový ovladač pro změnu pohledů
  • 8 programovatelných tlačítek
  • 2 páčky pro řazení rychlostí
  • páčka pro brzdy, páčka pro přidávání plynu
  • připojení přes USB 1.1

Plusy

  • provedení
  • množství tlačítek
  • pedály

Mínusy

  • cena

Volanty jiných značek

  • Genius Speed Wheel Force Feedback cca 2650 Kč
  • Logitech MOMO Racing Force cca 4200 Kč

Zapůjčil: JRC, Praha, www.jrc.cz
Více informací na: www.thrustmaster.com
Cena: 5990 Kč s DPH

Diskuze (9) Další článek: Telecom chce v létě 2,5krát zrychlit internet přes ADSL

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,