Recenze televizního tuneru Leadtek WinFast TV USB II

Tato televize pro PC spadá do kategorie externích televizních tunerů připojitelných přes rozhraní USB 2.0. Oblast těchto zařízení se začíná slibně rozvíjet, což jistě souvisí s neustále zvyšující se oblibou a cenovou dostupností notebooků, kde USB tunery představují elegantní řešení příjmu televizního vysílání.

Rádio

Aplikace WinFastFM je vzhledově podobná aplikaci PVR (včetně zdržujícího splash-screenu). Po jejím spuštění se na čelním panelu přístroje rozsvítí oranžová LED s nápisem "Playback". 

Příjem je kvalitní i s dodávanou drátovou anténou. Zvuk lze zachytávat do 4 formátů: obyčejného PCM (WAV), Microsoft ADPCM (WAV), Windows Media Audio (WMA) a MPEG-Layer 3 (MP3). To je myslím docela slušný výběr, pro většinu účelů naprosto dostačující, u jednotlivý formátů lze samozřejmě nastavovat řadu dalších parametrů jako je frekvence v Hz, počet bitů (8/16), mono/stereo, atd. Nahrávané soubory jsou defaultně ukládány do složky "WinFast WorkArea" podobně jako u videa. Aplikaci WinFast FM v podtstatě není co vytknout a připadá mi lepší než třeba MMC dodávaná ke kartám ATI, která umí zaznamenávat rozhlasové programy pouze do formátu MP3 nebo aplikace ke kartám Jetway, které zvládají jenom WAV.

Ladění stanic a jejich organizace v seznamu je rovněž propracovaná. Jednotlivé stanice lze jemně dolaďovat pomocí jezdce "Finetune", přičemž se v políčku "Signal" zobrazuje jak silný je přijímaný signál. U stanic lze editovat nejen název a číslo pod kterým bude příslušná stanice přístupná přes tlačítka rychlé volby, ale je možné i manuálně zadávat přesnou číselnou hodnotu určité frekvence. Oblíbené nebo nejčastěji poslouchané stanice lze začlenit do tří skupin (symbol červeného srdce s číslem skupiny). Frekvenční rozsah rádia je 88 až 110 Mhz. 

WinFastPVR stejně jako WinFast FM mají v sobě integrovány komfortní  plánovače ("Schedule"), ve kterých lze naplánovat spuštění přehrávání nebo nahrávání určitého pořadu ve stanovenou dobu. Program dovoluje nastavit, zda při nahrávání má rádio nebo televize hrát nahlas nebo potichu, dále lze předem nastavit název souboru a typ formátu, do kterého má být zachycený program uložen, a lze také nastavit akce po ukončení nahrávání (vypnutí monitoru, přepnutí do režimu Standby, odhlášení, úplné vypnutí PC).

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,