Recenze televizního tuneru Leadtek WinFast TV USB II

Tato televize pro PC spadá do kategorie externích televizních tunerů připojitelných přes rozhraní USB 2.0. Oblast těchto zařízení se začíná slibně rozvíjet, což jistě souvisí s neustále zvyšující se oblibou a cenovou dostupností notebooků, kde USB tunery představují elegantní řešení příjmu televizního vysílání.

Instalace a zprovoznění

Tuner jsem testoval na notebooku s procesorem Intel Pentium 4 - 2,4 GHz a českými Windows 2000 SP4. Vlastní instalace není nikterak složitá, a netrvá déle než 10 minut, ale setkal jsem se při ní s drobnými potížemi, které ovšem mohou být zapříčiněny konkrétní konfigurací systému a které se na jiném počítači nemusí vyskytnout. Zařízení připojíme k zdroji napájení, propojíme potřebnými kabely s PC, anténami, zvukovou kartou a zapneme. Na předním panelu se rozsvítí zelená LED "Power". Je-li tuner připojen k PC, dojde k zobrazení okna s hlášením o nalezení nového hardware a spustí se průvodce přidáním nově rozpoznaného hardware do systému. V tomto místě je zapotřebí podle doporučení manuálu stisknout tlačítko Storno a zamezit systému v hledání ovladačů. Následně je potřeba vložit CD-ROM s označené "Multimedia Software Pack". Po vložení CD disku s ovladači se zobrazí základní obrazovka, která podává informaci, co je obsahem disku:

Procházení jednotlivých položek je provázeno zvuky různých hudebních nástrojů (harfa, kytara, klavír, bicí), což má zřejmě zdůraznit dojem "multimediálnosti", avšak působí to spíš rušivě. Kliknutím na položku "WinFast TV USB" se dostaneme na další obrazovku, kde zvolíme nabídku "Driver", čímž spustíme instalaci ovladače. Instalace je připravena za pomoci standardního instalátoru InstallShield a je nabízena v mnoha jazycích, proto na začátku vybereme češtinu. Po potvrzení uvítacího dialogu již průvodce bez dalších dotazů začne kopírovat soubory z CD na disk. Těsně před nainstalováním vlastních ovladačů se objeví výzva, aby se uživatel ujistil, že zařízení je připojeno k PC, a je zapnuto.  Po potvrzení tlačítkem "OK" instalace pokračuje. V průběhu instalace jsme upozorněni, že nebyl nalezen digitální podpis společnosti Microsoft a že instalovaný software bude pracovat v systému Windows správně. Uvedenou hlášku můžeme ignorovat - ostatně co jiného nám taky zbývá? Následující část instalace využila firma k cílené reklamě, a v krátké prezentaci nám sdělí, že kromě TV tunerů vyrábí také videotelefony, grafické akcelerátory, základní desky a další hardware. Dále instalační program otestuje, zda v počítači existuje rozhraní Microsoft DirectX verze alespoň 9.0, a když zjistí, že ne, automaticky spustí jeho instalaci, která se dokončí po potvrzení souhlasu s licenční smlouvou EULA. Poté již následuje výzva k restartu PC.

Po restartu počítače se ve správci zařízení objeví nová položka v kategorii zařízení pro zpracování obrázků:

Nyní vysuneme a znovu zasuneme CD, případně (pokud máme vypnutou funkci autorun) spustíme opětovně soubor "install.exe" z CD a znovu klikneme na položku "WinFast TV USB". Na další obrazovce vybereme tentokrát nabídku "Application". Průvodce instalací oznámí zahájení instalace WinFast PVR, (opět zvolíme češtinu jako jazyk instalace). Po potvrzení se ukázalo, že instalace může skrývat jisté problémy, jak jsem naznačil již výše. Na obrazovce se totiž objevila vcelku nicneříkající chybová hláška:


po které následovalo zhroucení aplikace. V technické podpoře na webu firmy Leadtek se o této chybě nikde nehovoří, takže následovalo stažení nejaktuálnější verze aplikace Leadtek PVR 3.0.9.59 & FM 1.85 ze stránky downloadů (cca 18 MB). Jen pro úplnost - na CD je verze PVR 3.0.9.55 & FM 1.81. Pak již vše fungovalo tak jak má a instalace probíhala bez chyby. 

Instalační program mimo jiné vytvoří adresář s názvem "WinFast WorkArea" a do něj aplikace WinPVR při zachytávání ukládá jak nahrávané soubory s videem, tak i zvukové soubory WAV, WMA či MP3 (v případě nahrávání z FM rádia). Umístění adresáře pro mediální soubory lze později přes konfiguraci změnit. Součástí instalačního procesu je i instalace aplikace DirectBurn.

Během instalace se objeví výzva k instalaci Windows Media Player kodeků - konkrétně se jedná o Windows Media ISO MPEG-4 V1.1 DirectShow kodek a Windows Media Format 9 runtime soubory. Je potřeba dvakrát potvrdit licenční smlouvu Microsoft a tím instalace končí.

Po instalaci se v nabídce Start objeví složka "WinFast Entertainment Center", která obsahuje zástupce všech potřebných aplikací, a v pravé části hlavního panelu se obejví tray ikonka, umožňující po aktivaci pravým tlačítkem přepnutí do aplikace pro sledování televize, poslechu FM rádia, nebo ukončení aplikace. 

Kladně hodnotím skutečnost, že již při aktivaci tray ikony lze zvolit, zda si uživatel přeje sledovat TV nebo poslouchat rádio, a není nutno nejprve spustit aplikaci pro televizi a teprve z ní se přepnout do aplikace pro poslech rádia (i když samozřejmě i tato možnost je dostupná).

Pokud tuner odpojíme od USB kabelu nebo od PC, z výše uvedených tří nabídek bude dostupná pouze volba "Unload". Také v případě, že by aplikace z nějakého důvodu "zatuhla", je možné tuner vypnout hlavním vypínačem a aplikaci pak jen funkcí "Unload" uvolnit z paměti. 

Když už jsme u toho odpojování - pokud odpojíte kabel od PC a zapojíte jej do jiného USB portu, může nastat eventualita, kdy dojde k vyvolání okna "Nalezen nový hardware". V takovém případě je nejlepší postup zaškrtnout volbu "Instaluj ze seznamu nebo specifického místa" a v dalším okně pak přes tlačítko "Hledej" nalistovat cestu k adresáři na CD-ROM X:\Wftvbox\Tvusbii\Drv\WinXP_2K (kde X: je písmeno vaší jednotky CD-ROM). Pak proběhne instalace. Někdy se také po připojení k přenosnému počítači může systém dožadovat chybějícího souboru emDevice.sys. Tento soubor naleznete na CD-ROM ve stejné výše uvedené cestě. 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,