Recenze televizního tuneru Leadtek WinFast TV USB II

Tato televize pro PC spadá do kategorie externích televizních tunerů připojitelných přes rozhraní USB 2.0. Oblast těchto zařízení se začíná slibně rozvíjet, což jistě souvisí s neustále zvyšující se oblibou a cenovou dostupností notebooků, kde USB tunery představují elegantní řešení příjmu televizního vysílání.

Proto pokud byste o zakoupení tohoto tuneru uvažovali, ověřte si nejprve, že váš notebook má USB porty vyhovující normě 2.0. Produkt je založen na čipsetu s univerzálním USB 2.0 video čipem EM2800 od EMPIA Technology a s čipem Philips SAA7133HL. Pro zajímavost, odobné řešení využívá například externí televizní tuner Transcend. Čip EM2800 je vysoce integrované řešení typu SOC (System On Chip) použitelné pro různá zařízení pro práci s videem, které nevyžaduje externí paměť. Integruje v sobě 8-bitové vstupní porty videa a audia, kompresní motor, přenašeč a interface USB 2.0, barevné procesory RGB a YUV, systém pro vylepšení barev, rozhraní zvukového kodeku AC97. Bližší informace napoví následující blokový diagram:

Hardwarové požadavky

Dříve než začnete uvažovat o zakoupení tohoto tuneru, srovnejte výrobcem uváděné hardwarové požadavky:

Minimální požadavky:

  • Pentium III 550 Mhz nebo vyšší
  • 128 MB RAM
  • MS Windows XP s SP1 nebo Windows 2000 s SP4
  • zvuková karta se vstupem line-in
  • port USB 2.0

Doporučené požadavky:

  • Pentium III 1 GHz nebo vyšší (pro zachytávání do MPEG-1/2)
  • Pentium III 1.2 GHz pro Timeshifiting

Samozřejmě platí, že čím silnější stroj, tím lépe, zvláště pokud budete zachytávat a nebo při sledování televize simultánně pracovat s jinými paměťově náročnými aplikacemi.

V krabičce je našlapáno

V poměrně velké krabici dostanete vlastní tuner v plastovém krytu příjemné šedomodré barvy (jiné odstíny se nevyrábí). Designérsky se nejedná o nic převratného, ale na druhou stranu svým provedením působí solidním dojmem. Jeho rozměry jsou 21,4 x 14 cm.  Jedná se tak o jeden z největších vyráběných externích tunerů, rozhodně se nejedná o nějakou krabičku, kterou by jste mohli nosit v kapse. Tento fakt může být pro někoho mínusem. Na druhou stranu alespoň máte pocit, že za své peníze dostanete věc, kterou na vašem pracovním stole jen tak nepřehlédnete. Když tuner položíte například na počítač ve skříni typu tower, tak aby čelní panel směřoval dopředu, přesahuje z každé strany o cca 1 cm, což je docela únosné. Výška tuneru je 3,5 cm.

 

K tuneru se dodává těžký ocelový pochromovaný stojánek, na který je možno tuner nasadit a umístit jej do svislé polohy. Stojánek je zespodu opatřen prostiskluznou gumou a díky své konstrukci je stabilní, takže nemusíte mít obavu, že vám bude "pochodovat" po stole. Ale i bez použití stojánku, při poloze "naležato" je stabilita tuneru zajištěna čtveřicí gumových nožiček.

Tuner je obdélníkového tvaru se zaoblenými rohy. Připomíná tak trochu knížku formátu A5. Přední stranu zaplňuje zleva bílé logo firmy Leadtek a nápis s názvem produktu, tmavočervené kulaté IR čidlo pro dálkový ovladač o průměru 12 mm, dále série tří barevných indikačních LED s následujícími významy: zelená - napájení, oranžová - přehrávání FM rádia, červená - nahrávání. LED jsou umístěny za tenkým proužkem čirého plexiskla. Zcela napravo je velký vypínač napájení. Zadní stěnu tvoří prostor pro konektory -  zleva: napájení DC+5V, USB 2.0, S-video, composite video AV-IN, Audio In (jack 3,5mm), Audio Out (jack 3,5mm), anténa pro FM rádio, televizní anténa. Na boční stěně je nalepen štítek s podporovanými televizními normami a kódem výrobce.

 

K tuneru je dodáváno běžné příslušenství: USB kabel typ A/B černé barvy o délce 1,5 metru, anténa k FM rádiu (u ní nelze nepochválit celkovou délku přes 2,5 metru, která dovoluje umístění v dostatečné vzdálenosti od zdrojů rušení), napájecí zdroj, propojovací káblík s konektory typu jack 3,5mm do zvukové karty. (Zajímavé je, že externí tunery s USB 1.1 většinou byly bez samostatného zdroje napájení a byly napájeny přímo přes USB kabel, zatímco u externích tunerů s USB 2.0 je to naopak). Dále dostanete dvě příručky: první je rychlý průvodce instalací a druhý je návod k obsluze základního softwaru WinFast PVR - vše je v češtině. Součástí jsou 3 CD se softwarem a ovladači, náhradní gumová záslepka bočních otvorů, a dálkový ovladač.

 

Dálkové ovládání známé i z jiných modelů Leadteku je v černé barvě, docela dobře padne do ruky a rozmístění tlačítek je přehledné, jejich popis dobře čitelný. Svými rozměry 17,5 x 6 cm patří spíše k těm větším, to je ale ku prospěchu věci, aspoň víte přesně které tlačítko mačkáte. Je napájeno dvěma články typu "AAA", které jsou součástí dodávky. Reakce tuneru na povely z dálkového ovladače jsou rychlé, operace jsou prováděny okamžitě. Dálkové ovládání obsahuje zajímavou klávesu označenou "BossKey", která způsobí rychlé skrytí aplikace užitečné například při příchodu šéfa do kanceláře. V krabici naleznete tři CD, první s nápisem "Multimedia Software Pack" obsahuje ovladače a aplikaci WinFast PVR/WinFast FM, druhé obsahuje videostřižnu Ulead VideoStudio 7 ve verzi SE DVD a třetí pak software pro DVD authoring "DVD MovieFactory 2.5 SE" spolu s "Cool 3D 3.0 SE" pro tvorbu animovaných trojrozměrných titulků.

Správné připojení příslušných kabelů a možnosti propojení externího tuneru s počítačem, herní konzolou a s dalšími prvky domácí audiovizuální techniky (videokamera, DVD/VCD přehrávač, videorekordér, atd.) Leadtek názorně demonstruje na následujícím grafickém schématu:

K tomu lze dodat jedině to, že by nebylo od věci, kdyby i audio signál byl vedený přes USB a nevyžadoval ještě další samostatný kabel. Technicky by to jistě takový problém nebyl, třeba se toho dočkáme v dalších verzích produktu. Jediné co v dodávaném příslušenství chybí, jsou kabely s konektorem S-video a RCA. Ty si tedy budete muset dokoupit zvlášť, a v případě, že budete chtít převádět videokazety a vaše video má pouze konektor SCART, budete navíc potřebovat příslušnou redukci.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,