Recenze televizního tuneru Leadtek WinFast TV USB II

Tato televize pro PC spadá do kategorie externích televizních tunerů připojitelných přes rozhraní USB 2.0. Oblast těchto zařízení se začíná slibně rozvíjet, což jistě souvisí s neustále zvyšující se oblibou a cenovou dostupností notebooků, kde USB tunery představují elegantní řešení příjmu televizního vysílání.

Dodávaný software

Aplikaci WinFast PVR zde nebudu příliš podrobně popisovat, protože se jedná o stejnou aplikaci, kterou používají všechny televizní tunery Leadtek a je tudíž dostatečně známá. Navíc je jí věnována samostatná příručka v českém jazyce o rozsahu 31 stran, která je kromě tištěné verze dostupná i v elektronické verzi na webu výrobce. Řada uživatelů navíc používá některou z mnoha dostupných aplikací třetích stran, protože jim třeba vyhovují více.

Celkově lze ale konstatovat, že se jedná o poměrně výkonnou aplikaci, která disponuje řadou funkcí a splňuje většinu požadavků běžných uživatelů. Navíc má poměrně slušný moderně vyhlížející vzhled a působí příjemným dojmem, pouze s výjimkou neustále poblikávají imitace LED diod v rozích okna i na boku ovládacího panelu, což působí poněkud rušivě. Osobně bych jenom uvítal možnost podrobnějšího nastavení některých parametrů, možnost vypnutí splash-screen okna, atd., ale vcelku se jedná jen o detaily.

Aplikace pracuje v módu Preview i Overlay, do fullscreen zobrazení se dostaneme snadno dvojklikem kdekoliv na ploše okna. Při fullscreen zobrazení i při zobrazení na ploše zůstává přítomen kurzor myši, což může působit rušivě a je nutno ho "uklidit" někam na kraj nebo do rohu obrazovky. Okno pro zobrazení TV lze libovolně myší posouvat po obrazovce a měnit jeho velikost. Toto okno poskytuje všechny možnosti, na které jsme u standardního ovládacího software k TV tunerům zvyklí, ale i něco navíc. Možnosti okna názorně ilustruje nabídka, kterou zde uvádím abych se vyhnul suchému popisu:

Zastavil bych se pouze u funkce PIP (Picture In Picture), která umožňuje na popředí nad aktuálně vysílaným pořadem v malém výřezu v pravém dolním rohu přehrát právě nahrané video. Funkce Channel Surf zobrazí v devíti malých oknech přehled, co právě na kterém kanále vysílají. Případně lze tuto funkci využít i pro simultánní sledování několika různých jihoamerických telenovel vysílaných na různých televizních stanicích v jednom čase.

Kvalitu zobrazení videa lze podobně jako na každém televizoru doladit, a to v konfiguraci na záložce "Video Settings". Příjemné je malé náhledové okno, kde se prováděné změny ihned projevují, takže uživatel má okamžitý přehled o efektu, který příslušné změny vyvolaly.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,