Recenze PixelView FX5900: ve středním poli

Poslední z dlouhé řady grafických čipů nVidie nese název GeForce FX5900 a my jsme měli možnost testovat jej s grafickou kartou firmy Prolink – PixelView FX5900.
NVidia se snad konečně začíná dávat správným směrem, což je znát i na výkonu a kvalitě této karty. 256 bitová paměťová sběrnice; 0,13 micronová technologie; Intelli Sample HCT; Ultra Shadow Technology a mnohé další perličky dávají tušit, že tato karta může mít i do budoucna velký potenciál.

První pohled

V luxusní, velké šedé (přesto vkusné) krabici najdeme kromě samotné karty spoustu dalšího užitečného příslušenství: Samozřejmostí je CD s ovladači verze 44.03 a DX9. Dále WinDVD 4, nástroj na editaci videa PowerDirector Pro 2.5, plné verze her V-Rally2 Expert Edition a Le Mans 24 Hours, dvě CD s demoverzemi her od Infogrames, composite kabel, S-video kabel, 1to4 kabel (composite In/Out, S-Video In/Out), DVI/D-SUB redukce a tištěný manuál v angličtině.

Příslušenství pro vstup a výstup je téměř vyčerpávající. Horší je to s uživatelskou příručkou, která je velmi strohá, uvádí minimum informací a navíc obsahuje nesrovnalosti. Ani na přiloženém CD nenajdete podrobnější manuál. Zajímavostí také je, že přiložená hra Le Mans 24 Hours se na systému s DX9 vůbec nespustí a vytrvale požaduje DirectX verze 8.1.

Samotná karta je pořádný kus „železa“. Váží téměř půl kilogramu a má rozměry 22x11cm. Zhruba 75% povrchu jedné strany je kryto chlazením. Díky mohutnosti chladiče není možné použít PCI slot umístěný těsně pod AGP. Myslím, že by bylo užitečnější, kdyby výrobci navrhovali grafické karty s aktivní stranou otočenou směrem nahoru. Tam bývá místa mnohem více. Přestože Prolink slibuje díky použité technice chlazení a speciální povrchové úpravě celé karty nízký hluk, není tomu tak. Byť již zvuk nepřipomíná u předchozích karet tolik zmiňovaný vysavač, tichá není.

PixelView FX5900 patří do skupiny akcelerátorů, které vyžadují přídavné napájení. Neměl jsem však problémy ani s dodáváním energie z 250W zdroje. Pokud již nemáte v počítači volný konektor, můžete použít přiloženou rozdvojku.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,