Recenze Pentax Optio 33LF – tak vyklopte ten displej

Po modelu WR a L je to již třetí verze koncepce Optio 33. Na první pohled se od předchozích modelů odlišuje poněkud střídmějším designem v barvě matného hliníku s prvky chromu. Hlavním odlišovacím znakem, a podle mě i velkým vylepšením, je výklopný a otočný LCD.
Kapitoly článku

Konstrukci má přístroj dnes již klasického tvaru i rozměru, tzv. kompakt v plastovém provedení. Pro snadnější identifikaci ho rovněž můžeme zařadit mezi třímegapixelové digitální fotoaparáty s trojnásobným optickým zoomem.

Akorát do ruky

Svým tvarem a velikostí se řadí mezi běžné kompaktní digitální fotoaparáty. Ergonomie uchycení fotoaparátu mezi prsty pravé ruky není úplně nejlepší. Neustále jsem měl pocit, že mi přístroj z ruky vypadne. Naproti tomu umístění všech ovládacích prvků je provedeno bez připomínek. Vše zvládnete jednou rukou, palcem ovládáte nejrůznější nastavení a ukazováčkem zase spoušť. Fotoaparát má rozměry 108 x 64 x 41 mm. Porovnáme-li ho s jinými značkami této kategorie, výklopný LCD mu rozhodně o moc více nepřidává na tloušťce.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Snímací čip CCD je velikosti 1/2,7" tj. 5,27 x 3,96 mm, který má celkově k dispozici 3,34 milionů pixelů. V tomto modelu je použit R - G - B filtr a interně zaznamenává ve 12 bitech. Díky využití 3,14 milionu efektivních pixelů, umožňuje pořídit obraz o maximální velikosti 2048 x 1526 bodů. Rozsah citlivosti snímače je od 100 do 400 ISO, který můžeme buď ručně přepínat (100, 200, 300, 400) nebo nechat automatiku nastavit přesnou citlivost.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Jak už bylo zmíněno v úvodu, největší devizou LF33 je výklopný a otočný LCD - pomocí něhož můžete fotit z nejrůznějších poloh (z davu nad hlavou, zpoza rohu, nad zemí apod.) Také vyrobit autoportrét s ním nebude žádný problém. Velikost monitoru je 1,6“ a počet zobrazovacích bodů 72 000. Kvalitou zobrazení a počtem pixelů bych ho zařadil mezi průměr. U LCD lze rovněž nastavit jas a sytost barev. Pro zaměření fotografovaného objektu či scény můžete také využít optický průhledový hledáček. Sice u něho funguje zoom, ale nelze nastavit korekce dioptrií.

Objektiv i s manuálem

Objektiv dosahuje až trojnásobného zvětšení, tj. ohnisková vzdálenost 5,8 - 17,4 mm. Což je v porovnání s kinofilmem 38 - 114 mm. Objektiv se skládá z šesti optických členů (čoček) v pěti. Je použita jedna asférická čočka. Fotoaparát využívá pětibodový AF (AF - Auto Focus neboli automatické ostření). Nabízí bodové i průměrové měření, s možností i manuálního ostření. Při ostření v zapnutém manuálním režimu se pro přesné zaostření obraz na LCD ještě několikanásobně zvětší (přiblíží). Světelnost objektivu při kratší ohniskové vzdálenosti je slušných 2,6, nicméně při plně vysunutém objektivu (3 x zoomu) je to už pouhých 5,0. Optika objektivu v automatickém režimu (AF) ostří od čtyřiceti centimetrů a v režimu Makro nebo Manual lze objekty snímat už od deseti centimetrů.

 Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Ukázky při použití různých ohniskových vzdáleností  - minimální, maximální a digitální zoom. Záběr v makro režimu.

Slušné nastavení

Pro měření expozice Optio 33LF nabízí klasiku. Automatické multisegmentové měření, který lze přepnout na průměrové či bodové. Dále využívá automatického vyvažování bílé, které neutralizuje nežádoucí barevné podání. Fotoaparát nabízí od plně automatického režimu, přes režim scénických motivů (denní, umělé, stíny, zářivky) a výjimkou není ani možnost ručního nastavení bílé. Fotoaparát nelze uspat, pouze lze nastavit automatické vypnutí za 3 nebo 5 minut.

Kompaktní blesk

Vestavěný blesk s automatickou synchronizací lze buď vypnout nebo zapnout, využít plně automatického nastavení nebo jej použít s redukcí červených očí. Výrobce udává pracovní rozsah 2,7 - 7 m, což se mě zdá jako naprosto nemožné, reálnější je ta dolní úroveň. Fotoaparát nenabízí možnost připojení externího blesku.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Noční režim s bleskem a bez blesku.

Kreativní režimy místo ruční práce

Začátečníci v oblasti digitální fotografie, kteří preferují jednoduché a bezproblémové fotografování si mohou vybrat z řady přednastavení. Pomocí velmi přehledného a efektně graficky zpracovaného - animovaného - menu si vyberete to správné nastavení, které potřebujete pro naplnění svých kreativních představ a nápadů.

Kromě automatické expozice, u které lze ještě kompenzovat expozice EV v rozsahu -2,0 až +2,0 EV v krocích po 1/3 EV, nabízí dalších 7 programů. Jedná se třeba o snímání v ostrém světle na plážích či horách, noční záběry nebo autoportrét. Celý přehled je uveden v tabulce s parametry.

Sami si také můžete nastavit bílou (barevnou teplotu bílé barvy) buď přímo ručně, nebo využijete čtyř přednastavení nebo zapnete plnou automatiku. Pro další kreativní práci můžete využít osm digitálních filtrů jako černobílý, zelený nebo sépie. Celý přehled je uveden v tabulce s parametry. Jistě rovněž rádi využijete možností si vyrobit panoramatickou fotografii, k tomu vám napomůže funkce Panorama assist.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Několik ukázkových fotografií...

Základní video se solidní výdrží

Fotoaparát má vestavěnou 12MB pamětí pro ukládání obrázků i videa. Video záznam pořídíte v rozlišení 320 x 240 s rychlostí 16 snímků za sekundu. Výstupním formátem je běžné AVI s kompresí Motion JPEG, bohužel neozvučené. Optio 33LF podporuje paměťové karty SD/MMC. Při použití firemní lithiové baterie můžete pořídit až 500 fotografií. Při použití dvou nabíjecích NI-MH tužkových monočlánků se dostanete zhruba na poloviční počet snímků.

Bonusy v balení

Součástí balení je bezpečnostní šňůrka k navlečení na ruku. Kabel na propojení fotoaparátu a AV zařízení (TV nebo projektor). Dále USB kabel a je zde i CD s programem přehrávačem Quick Time V6 a prohlížecím programem ACDSee pro Pentax. Ten slouží nejen k prohlížení vámi pořízených snímků, ale i k jednodušší editaci, hromadnému zpracování snímků nebo ke snadné katalogizaci.

Zvuk chybí, boduje displej

Největší předností tohoto digitálního fotoaparátu je výklopný a otočný LCD. Dále je velmi pěkně a uživatelsky přívětivě zpracováno ovládací menu a ergonomie tlačítek. Jako vážný nedostatek spatřuji v absenci možnosti zvukového záznamu, ať už k fotografiím nebo k video záznamu. Jako takové šperkování na konec považuji možnost nastavit světový čas ve 28 časových pásmech a 56 městech, a to prosím vše na přehledné grafické mapě světa.

V současné době se cena za tento model pohybuje kolem 9900,- s DPH

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,