Recenze Panasonicu SC-HT500E-S: domácí kino pod patnáct

Systémy domácího kina jsou stále levnější a dostávají se na přijatelnou úroveň i pro běžné domácnosti. Panasonic SC-HT500E-S patří sice k těm dražším, nicméně nabízí poměrně zajímavé možnosti a dobrý obraz i zvuk.
Kapitoly článku

Sestavy šetří peníze

Co je vlastně systém domácího kina? Obvykle se tak označuje sestava DVD přehrávače a sady 5+1 reproduktorů, tedy dva přední, centr, subwoofer a dva zadní efektové. V DVD přehrávači je pak obsažen rovněž A/V receiver, který dokáže prostorový zvuk z DVD zesílit a rozdělit do reproduktorů a subwooferu. Proto k takovému přehrávači není potřeba samostatný receiver.

Toto řešení má velkou výhodu v ceně – ta je vždy nižší, než kdybyste koupil samostatný receiver a DVD přehrávač, a rovněž v ovládání; máte jen jeden přístroj, jedno dálkové ovládání. Kromě toho jedno zařízení zabere vždy méně místa než zařízení dvě, navíc se mezi sebou nemusí nijak propojovat. Nevýhodou pak bývá nižší rozšiřitelnost, tedy méně vstupů a výstupů, což ne každý „ocení“.

 
Sestava domácího kina Panasonic SC-HT500E-S je překvapivě kvalitní

Zapojení zvládne každý

Součástí sestav domácího kina samozřejmě není zobrazovací jednotka, kterou je v drtivé většině televizor, ten si musíte dokoupit zvlášť; ale to je snad jasné. Co tedy v krabici dostanete? Především je to DVD přehrávač s integrovaným receiverem, poté sadu pěti reproduktorů, subwoofer (ten má zásluhu na tom, že je krabice skutečně těžká), kabely pro připojení pěti reproduktorů, dálkové ovládání, FM a AM anténu, dvě tužkové baterie, kompozitní TV kabel (cinch-cinch, žlutý), napájecí kabel, kabel pro připojení subwooferu a manuál, který je i v češtině.

Zapojení je skutečně jednoduché – na rozdíl sestavy, kdy máte vše samostatně, je tu jen jeden napájecí kabel. U své sestavy mám přitom jedno napájení pro aktivní subwoofer, jedno pro A/V receiver a jedno pro DVD přehrávač. Napájení se v tomto případě zapojuje do aktivního subwooferu, z něhož pak vede silný kabel se speciálním konektorem do DVD; v něm se vede nejen napájení DVD přehrávače, ale také zvuk pro všechny reproduktory. Repro se totiž připojuje přímo do subwooferu, kde jsou klasické „nahé“ konektory.

 
Kontrolky pro indikaci použitého zvukového standardu --- Ovládácí prvky

Přípojných kabelů je celkem pět, dva jsou delší pro zadní efektové reproduktory – mají deset metrů, zatímco kratší jen čtyři. Délka kabelu je pro běžné místnosti postačující, a to i v případě, že je budete muset vést „po všech čertech“ jako já, aby neležely jen tak na zemi. Kabeláž je celkem kvalitní, zem i kanál jsou odděleny barevně – zem je stříbrná, kanál měděný. Měď patří do plusu (červená barva na repro a subwooferu), stříbrná do minusu (černá). Trošku mne mrzelo, že zadním efektovým reproduktorům chybí podstavce, které centr a přední reproduktory mají. To, že chybí držáky na zeď, je jasné, k sestavám se dodávají málokdy.

   
Kabel, kterým se připojuje subwoofer k DVD --- Na zadní straně subwooferu je pět
konektorů pro reproduktory

Nyní už zbývá jen připojit televizor – výstupy jsou celkem tři, jak bývá u DVD zvykem: kompozitní cinch, S-Video (hosiden) a 21pinový SCART. Ten dokáže nést jak kompozit, S-Video, tak i RGB složky. Pokud váš televizor zvládá RGB, je vhodnější zvolit složkové video, protože dosáhnete nejvyšší kvality (nastavení se prodávání v menu). Kabel S-Video ani SCART však není přiložen, je zde pouze kompozitní kabel, nicméně SCART stojí skutečně pakatel a jeho použití lze doporučit, už jen proto, že není nutné pro poslech TV přes receiver (Dolby ProLogic) používat zvláštní audio kabely (cinch, levý a pravý kanál) – zvuk jde z TV do přehrávače přes SCART.

   
Zadní strana přehrávače: vstupy z TV a videa --- S-Video, kompozitní video a SCART
--- anténní vstupy a připojení subwooferu

O to více mne překvapilo, že výstup SCART nepodporuje zvuk, ale pouze obraz – zvuk z DVD zkrátka nejde do televizoru, jak je obvyklé, což je skutečně zvláštní. Manuál se o tom nikde nezmiňuje v setupu jsem nikde nenašel možnost, jak docílit toho, aby DVD do SCARTu zvuk „poslalo“. Zkrátka pokud se budete chtít dívat na DVD, musíte použít externí reproduktory. Ne že by to nějak vadilo, jen mne to překvapilo.

Poznámka: Podobné reproduktory, jako používá tato sada, lze pořídit i samostatně pod názvem SB-TP20E-S za necelých osm tisíc.

Vypadá dobře

Design přehrávače je skutečně povedený, vybočuje z šedého průměru stříbrných a jednotvárných krabic. Půdorys je sice poměrně velký, na šířku má sice přehrávač standardních 43 cm, nicméně jeho hloubka (39 cm) už je poměrně značná a do některých míst by se nemusel vejít. Naopak výška je velmi malá, 5,20 cm, Panasonic tedy patří do kategorie velmi tenkých přehrávačů. Hodně se mi líbila mechanika, která má průhlednou zásuvku s tmavým zabarvení. Efektní.

  Mechanika je tmavě zabarvená a průhledná

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,