Recenze notebooků VBI Compal HGL31 a Compal HEL80

VBI neboli Verified by Intel, tak zní značka dvou notebooků trochu odlišných cenových, rozměrových i výkonnostních kategorií, které jsme podrobili testům a jejichž recenzi vám nyní nabízíme.

Dva notebooky VBI představují na českém trhu zatím nepříliš známou značku, kterou bychom vám prostřednictvím recenze rádi představili trochu podrobněji. Pod tak trochu nic neříkajícím označením Compal HGL31 a Compal HEL80 se skrývají mobilní zařízení se solidním výkonem, moderním hardwarem a zajímavou cenou. Konfigurace, které jsme dostali k testům, reprezentují dva odlišné typy notebooků. Jejich interní hardwarové parametry jsou spíše orientační – výhodou všech notebooků značky VBI je totiž možnost si nakonfigurovat některé základní i doplňkové komponenty notebooku přímo při objednávce.

    

Compal HEL80

    

Compal HGL31

Konstrukce

Oba testované notebooky VBI Compal HGL31 a Compal HEL80 mají kvalitní celoplastové šasi. Několik prostorových prolisů kolem klávesnice, usazení displeje a také kombinace barev plastových částí designu obou notebooků navozuje dojem trochu větší mohutnosti, což je ostatně pravda, neboť i přes použití 14,1" displeje u modelu Compal HGL31 není ani jeden z notebooků žádný drobeček. VBI Compal HGL31 působí díky svým hranatějším obrysům trochu přísněji, naopak hrany šasi modelu Compal HEL80 jsou více zkosené a celý notebook se tak na první pohled jeví menší. A to i přesto, že je rozměrově větší, než model Compal HGL31.

Fyzické rozměry modelu Compal HGL31 s širokoúhlým 14,1" displejem jsou 33,5 × 25,5 cm při tloušťce 4 cm. VBI Compal HEL80 s 15,4" displejem je sice o 2,5 cm širší a 0,5 cm hlubší, zato však o dva milimetry tenčí. Hmotnost obou notebooků se standardní baterií začíná na 2,8 kilogramech.

Hlučnost interních ventilátorů obou notebooků bych subjektivně hodnotil jako průměrnou, v úsporném režimu se sníženým taktem procesoru pak jako velmi nízkou. Zcela odlišně tomu bylo u obou notebooků s produkovaným teplem. Zatímco model Compal HGL31 měl procesor s nižší pracovní frekvencí a běžný 2,5" pevný disk, u modelu Compal HEL80 bylo produkované teplo vyfukované ventilátorkem opravdu značné a při náročnějších testech se dost zahřívalo i okolí šasi u všech chladičů. Hlavní vliv na teplotu má totiž nejen procesor Core 2 Duo s taktem 2 GHz, ale především grafická karta a také osazený rychlý pevný disk Seagate Momentus se 7 200 otáčkami za minutu.

Baterie

Oba testované modely notebooků VBI používají shodnou Li-ion baterii. Kapacita akumulátoru je 4 800 mAh, což je pro energeticky náročnější model Compal HEL80 trochu málo a na testech výdrže to bylo hodně znát. Na druhou stranu cena náhradního akumulátoru je opravdu velmi sympatická – baterie totiž stojí pouze 1164 Kč s DPH, což je ve srovnání s akumulátory pro značkové notebooky zhruba třetinová cena.


Konfigurace

Protože možnosti konfigurace jsou velmi důležité a mohou ušetřit dost peněz či naopak výrazně navýšit výkon obou notebooků, popíši je podrobněji. Pevnou součástí obou testovaných notebooků VBI je daný typ šasi a displeje, česká klávesnice pro daný model notebooku, univerzální duální optická mechanika s podporou DVD-RAM a DL médií, AC adaptér a šestičlánková baterie s výše uvedenou kapacitou 4 800 mAh.

V rámci objednávky obou notebooků dále můžete nakonfigurovat procesor, operační paměť, pevný disk a případně též interní bezdrátovou síťovou kartu, rozhraní Bluetooth a další externí komponenty – např. různé TV karty do slotu PCMCIA, napájecí auto adaptér, externí pevné disky včetně boxu, mobilní tiskárnu, apod. Objednat lze samozřejmě i operační systém (včetně Linuxu) a antivirový program.

V nabídce procesorů najdete většinu novinek Intelu, včetně procesorů Core 2 Duo T7600 s taktem 2,33 GHz či Intel Core Solo T1400 s taktem 1,83 GHz. Nepotřebujete-li výkonný notebook a chcete ušetřit pár tisíc korun, lze například objednat procesor Celeron M 410.

Paměťové moduly můžete vybírat podle frekvence a kapacity daného typu a značky SO-DIMM modulu. V nabídce jsou SO-DIMM moduly s taktem 533 MHz nebo 667 MHz s různou kapacitou až po maximální 2 GB.

Pevné disky snad ani nemá smysl zmiňovat, pro notebooky VBI je jich v nabídce velké množství – opět v různých značkách, kapacitách a počtech otáček za minutu.

Jen pro zajímavost – samotné šasi s napevno dodávanými komponenty a grafickou kartou pro model Compal HEL80 stojí 15 502 Kč s DPH, pro Compal HGL31 11 450 Kč s DPH.

CNP oživí váš notebook

Pokud nechcete mít notebook ve všedních „plastových“ barvách, můžete si v rámci konfigurace či později zakoupit CNP neboli Customizable Notebook Panel. Jedná se o velkou samolepku, která se připevňuje na horní víko notebooků VBI a oživí jeho design. Na výběr máte přitom několik desítek plnobarevných samolepek s různými vzory, motivy a fotografiemi členěnými podle motivů do různých kategorií – země, voda, nebe, příroda, oheň, mapy, kov a sklo, Intel aj. Cena jedné samolepky je ovšem dost vysoká, takže zvažte sami, zda 799 Kč včetně DPH (případně 559 Kč pro registrované uživatele notebooku) za originalitu stojí. CNP samolepku si musíte na víko notebooku přilepit sami, k dispozici je podrobný návod.

 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,