Recenze notebooku Prestigio Nobile 1560 – dvě giga pod kapotou

Výpočetní technika značky Prestigio si na našem trhu postupně buduje svoji pozici. Oproti jiným značkám, které se zákazníka snaží přilákat především cenou, nejsou s výrobky této firmy spojeny negativní reakce od zákazníků žehrajících na nízkou kvalitu. Využili jsme příležitost a otestovali jeden z notebooků v nabídce této firmy.

Související odkazy

Slovník
čipset
DVD
LCD
PCMCIA
USB

Katalog produktů
Notebooky

Nobile 1560 je nejvýkonnějším notebookem ze stávající nabídky firmy Prestigio. Vedle řady Nobile existuje řada Visconte (v současné době zastoupená jedním modelem), která klade důraz na mobilitu, a základní řada Cavaliere, nabízející notebooky s důrazem na dobrý poměr cena / výkon.

Stříbro kam se podíváš, jen průměrná klávesnice

Námi testovaný model byl vyveden ve stříbrné barvě plastu, což mu dodávalo trochu laciný vzhled. Rozložení kláves bylo klasické, to lze pochválit, stejně jako umístění levé klávesy Control do rohu. Méně chvály si potom zaslouží stisk kláves, který byl spíše měkčí. Při dlouhém psaní je to, alespoň pro mě, nepohodlné.

Průměrnou známku musí dostat také touchpad, jehož povrch je velmi hladký a pohyb po jeho plošce byl obtížný kdykoliv, nejenom při lehce vlhkých prstech. Naštěstí notebook, patrně i díky častěji běžícímu větráčku, příliš netopí, takže k této situaci nedocházelo často.

  

Hraje, i když je vypnutý

Pod touchpadem a jeho dvěma tlačítky je umístěn vstup mikrofonu. Vedle klávesnice je pět funkčních tlačítek, nad nimi potom uživatelé najdou zapínání a specialitu – tlačítka pro přehrávání CD – ta lze přehrávat, i když je notebook vypnutý. Jen škoda, že tlačítka k této užitečné funkci jsou umístěna uvnitř a notebook je potřeba rozevírat.

Mechanika dodaná spolu s testovaným notebookem zvládala vypalování CD, DVD uměla pouze číst. V nabídce je ale i mechanika s funkcí zápisu na DVD. Umístění mechaniky je netradiční – nachází se na přední straně notebooku. To je méně výhodné než klasická boční pozice, protože s mechanikou se tak hůře pracuje v terénu, např. když jej máte položený na klíně.

Nešťastné je rovněž umístění tlačítka pro otevírání mechaniky. Je přesně na místě, kam jsem nejčastěji dával prsty při jejím zavírání. Zpravidla se mi tak mechaniku spolu se zavřením podařilo také otevřít.Bez problémů si poradila se čtením testovacích CD i DVD. Dobře dopadlo i čtení lehce zašlých médií, která měla na povrchu lehké škrábance.

 

Lehký vánek v ceně

Levá strana notebooku skýtá otvor pro PCMCIA karty, čtečku paměťových karet, která až na Compact Flash zvládá všechny, v tuto dobu nejpoužívanější formáty. Zadní strana potom nabízí ostatní klasické konektory, včetně 3 USB portů 2.0, VGA výstupu a konektoru pro napájení. Osobně bych preferoval trochu jiné rozložení – konektor pro napájení by měl být na boku, stejně tak alespoň jeden USB port.

Na pravém boku zůstal prostor pro výdech ventilátoru. Vaše pravá ruka pracující s myškou proto bude téměř bez ustání ofukována méně či více teplým vzduchem.

Reproduktory minus, LCD plus

Musím si lehce „zašťourat“ do kvality použitých reproduktorů. U notebooků zpravidla nelze čekat mimořádnou kvalitu, ale v tomto případě jsem měl nepříjemný pocit, že produkovaný zvuk je méně než průměrně kvalitní.

Co si naopak zaslouží pochvalu, neboť se jedná o nadprůměrné zpracování, je použitý LCD displej. 15“ a rozlišení 1024 na 768 bodů je v dnešní době standard, ale kvalita obrazu byla po subjektivním zkoumání zhodnocena jako lehce nadprůměrná. Pod LCD je umístěno několik diod informujících o aktuálním stavu notebooku: zapnutí, spánek, práce pevného disku, nabíjení, zapnutí velkých písmen a numerické klávesnice.

 

Drží a vydrží

Výrobce udává výdrž přes pět hodin. Té se nám nepodařilo dosáhnout, v průměru se výdrž pohybovala na hranici čtyř hodin. Zhruba okolo tří hodin zabralo každé nabíjení akumulátoru z minima na maximální hodnotu.

Oproti jiným notebookům vybaveným technologií Centrino a procesory Pentium M se u tohoto modelu častěji roztáčel ventilátor. Nepodařilo se nám zjistit, zda je na vině horší konstrukce notebooku nebo vyšší frekvence procesoru – model s procesorem na frekvenci 2 GHz jsme testovali poprvé. Bude zajímavé sledovat, jaká situace nastane u podobně výkonných notebooků, jejichž testy připravujeme.

Výkon? Slušný

Testovaný model byl vybaven velmi výkonnou konfigurací. Vedle 2GHz Pentia M byl osazen 1 GB rychlých DDR2 pamětí a 80GB pevným diskem. Kdyby byl přístroj vybaven lepší grafickou kartou než integrovanou Intel GMA 900, mohl by být výkon jak ve hrách, tak i v graficky náročných aplikacích ještě o řád vyšší. Nicméně i tak notebook projevoval dostatek svižnosti. Zejména v testech, které byly více závislé na výkonu procesoru než na výkonu grafického akcelerátoru.

S takto výkonným notebookem půjde hrát i novější herní hity, i když samozřejmě bez pěkné grafiky, 3D efektů, v nižším rozlišení a s nižšími detaily. To je daň za integrovanou grafickou kartu. Na druhou stranu procesor bude poskytovat dostatek výkonu i pro náročné aplikace typu editace videa, modelování apod.

Závěrem

Notebook má standardní rozměry a příjemnou váhu 2,7 kilogramu. Díky novému čipsetu a rychlému procesoru dosahuje v testech velmi dobrých výsledků. Mrzet může pouze absence lepší grafické karty.

test síť baterie
(max. šetrnost)
3DMark2001
1024x768 5178 3183
3DMark03
1024x768 1091 799
PCMark2002
procesor 6634 2696
paměť 10953 5753
disk 763 763
PCMark04
celkem 3523 1637
SiSoft Sandra
procesor 7983/2728/3528 3239/1091/1374
paměť 2908/2904 2354/2537
disk 26 MB/s 26 MB/s
Výdrž
kancelářská práce 3:58
přehrávání DVD 3:25
nabíjení ve vypnuto 3:00

Prestigio Nobile 1560
procesor Intel Pentium M 760 (2,0 GHz, 2 MB L2 cache)
čipová sada Intel 915GM
operační paměť 1024 MB DDR2 SDRAM (max. 2048 MB)
pevný disk 80 GB HDD 5400 ot/min
grafika Intel GMA 900 128 MB (sdílená)
displej 15 palců TFT LCD, 1024 × 768 obrazových bodů
mechanika CD-RW / DVD-ROM
audio AC-link audio
počet reproduktorů 2
rozhraní 3× USB 2.0, LAN, modem, mikrofon, sluchátka, 1× PCMCIA I/II, VGA, infraport, čtečka paměťových karet (MMC, SD, MS, xD), miniPCI slot, IEEE1394, S-Video
síť (LAN) 10/100/1000 Mb/s
WiFi 802.11 b/g
baterie ??? mAh Li-Ion (udávaná výdrž 5,4 hodin)
hmotnost 2,7 kg
rozměry (vך×h) 327 x 270 x 32 mm
operační systém Windows XP Professional (MS-DOS, Windows XP Home)
příslušenství napájecí zdroj, software (Norton AntiVirus 2005, Nero Express, PowerDVD)
cena bez DPH 39915
záruka 2 roky
zapůjčeno Prestigio

Diskuze (36) Další článek: Czech On Line představuje svoji hlasovou službu v datových sítích a kritizuje současný postoj ČTÚ

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,