Recenze notebooku Premio 3510N: výkonný otesánek

Další notebook z produkce české firmy AT Computers přináší spíše kancelářské než mobilní využití. Stolní procesor Pentium 4 na frekvenci 2,4 GHz vystačí všem, bohatá výbava potěší i náročnější uživatele.
Kapitoly článku

Náš redakční stůl jsme seznámili s dalším notebookem značky Premio - konkrétně s modelem 3510N. Ačkoli nejde o žhavou novinku posledních dnů, jedná se jistě o zajímavý kousek, který by neměl být přehlédnut. Ostravští AT Computers mu dali do vínku stolní procesor Intel Pentium P4, slušnou porci výbavy a zajímavou cenu.

Modrý, tlustý a stolní

Úvodní nadpis zní jak z pohádky o Dlouhém, Širokém a Bystrozrakém, nicméně tak bychom mohli třemi slovy charakterizovat testované Premio. Na trhu přenosných počítačů naleznete větší krasotinky, náš notebook ovšem není ošklivý. Designérským zpracováním se řadí spíše k průměru, hranaté křivky s oblými rohy výrazně neoslní, plastový kryt rovněž ne, kapku šmrncu ovšem dodává modrý nádech. Konstrukce se zdá být na obvyklé úrovni, displej se pohyboval jistě, i když použití kovu u některých konkurenčních (a výrazně dražších) kousků působí ještě pevněji.

Notebook byl vybaven patnáctipalcovým TFT displejem s rozlišením XGA 1400 x 1050 obrazových bodů, který se musel nutně podepsat na celkové velikosti Premia. Svými rozměry o hodnotách 327 x 269 x 35,9 mm patří spíše k těm větším, nepříznivá je hlavně tloušťka přes tři a půl centimetru, vzhledem ke koncepci zde ale můžeme přivřít obě oči. Tento notebook totiž patří hlavně na stůl, ať už kancelářský či domácí, s hmotností 3,2 kg ovšem můžete počítat i s menšími výlety do terénu. Premio se bránit nebude, vše záleží na vašem rameni.

  

Hraboš český neboli obecný

Jak jsme už předeslali, notebook je osazen stolním procesorem Pentium 4. Zde se opět dostáváme k typickému rozdílu mezi mobilními a desktopovými procesory. Zatímco mobilní varianty jsou charakteristické menšími rozměry, dlouhou výdrží a z toho vyplývající větší přenositelností, která je ovšem podpořena vyšší cenou, stolní procesory nabízí výkon běžných PC s ohledem na relativně nižší náklady. Na druhou stranu nepodporují šetřící technologie (např. Intel SpeedStep), která v případě (ne)potřeby dokáže snížit výkon procesoru. Výdrž je tak o něco menší.

Uvnitř Premia 3510N tedy tepe stolní Pentium 4 na frekvenci 2,4 GHz, díky němuž zvládne všechny kancelářské aplikace včetně přístupu na internet. S podporou 512 MB paměti DDR se opravdu nejedná o žádného lenocha. Zahřívání přístroje nebylo nijak enormní, větráčky se tak nesepínaly příliš často. Horší to bylo s hlučností způsobenou pevným diskem o kapacitě 40 GB (rychlost 4200 ot.), ten se projevil rád a když se tak stalo, "zahrabání" bylo jako když zahřmí. O provoz grafiky se starala osvědčená a známá ATI Mobility Radeon 7500 s DDR pamětí o kapacitě 32 MB. Tomuto čipu nedělají problém ani středně náročné 3D aplikace, pokud nejste profesionálové, v grafice strádat nebudete. Horší je to už s výdrží, ta se přehoupla lehce přes dvě hodiny, při přehrávání DVD se notebook vypnul asi o hodinu dříve. 

Klávesnici známe

S testovacím notebookem se pracuje příjemně, vše je na svém místě, i ruce naleznou potřebnou oporu. Co však musím pochválit, je rozložení klávesnice. To je velmi podobné tomu, co známe z běžných klávesnic, které používáme u stolních PC. Klávesy jako Insert, Delete, Home a další včetně Pause jsou téměř na stejném místě. Klávesa Ctrl je až za Fn - tedy úplně vlevo - což všichni uživatelé stolních počítačů uvítají. Klávesy jsou jinak vyrobeny z příjemného plastu a mají ideální zdvih. Pod mezerníkem se nachází klasický touchpad se dvěma tlačítky a čtyřsměrným kolečkem, které využijete hlavně při prohlížení dokumentů.

    

Nad klávesnicí se vedle tlačítka pro vypnutí a zapnutí notebooku nachází i čtveřice aplikačních tlačítek, z toho dvě jsou pevně nastavena pro spuštění internetového prohlížeče a e-mailového klienta, zbylá dvě si můžete nakonfigurovat dle libosti. Optická mechanika DVD/CD-RW (24x/20x/10x/8x) je uložena v přední části notebooku, což mi třeba při práci v autobusu dost vadilo. Ideální je umístění na straně. Na levé straně od ní se nachází panel Audio DJ, který zahrnuje šest tlačítek pro ovládání přehrávače hudebních CD, a to i když je notebook vypnutý.

  

Bohatá nadílka

Výbava notebooku je vskutku bohatá. Co se týče komunikace, nechybí standardní síťovka (10/100 Mbit Ethernet), integrovaný modem a infračervený port. Počet USB portů je roven tří, přičemž třetí je od zbylých dvou oddělen dvěma audio konektory pro případ připojení většího zařízení - chytré řešení. Dále nechybí paralelní port, výstup na monitor, S-Video pro připojení televize a FireWire. Nabídku uzavírá čtečka paměťových karet Memory Stick a Secure Digital. Funkčnost noteboku lze ještě rozšířit o jednu kartu do slotu PCMCIA.

  

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,