Recenze notebooku Premio 1030N: Levný a šikovný

Hlavní devizou českého notebooku Premio 1030N je nízká cena. Je určen především lidem, kteří mají notebook jako doplňkový počítač a používají ho opravdu jen k občasné mobilní práci. Věci vyžadující vysoký výkon provádějí na svém domácím počítači, na notebooků vyřizují poštu, pracují s texty, vedou účetnictví a podobně.

Střízlivý vzhled

Na první pohled vás upřímně na počítači nic nezaujme. Vypadá – jako notebook. Žádné módní výstřelky, žádné extravagance. Velikostí je o pár centimetrů větší než list papíru formátu A4, v tašce tedy nezabere o mnoho více místa než běžný papírový záznamník. Trošku horší je to ovšem s výškou (výška celého notebooku dosahuje téměř šesti centimetrů), hmotnost přesahující tři kilogramy také nepatří mezi nejnižší.

Horní část počítače téměř důsledně využívá LCD displej, nenajdete zde žádné zbytečně široké okraje, jako u jiných počítačů. Úhlopříčka displeje má velikost čtrnáct palců, s rozlišením 1024 x 768 bodů plně dostačuje pro práci s kancelářskými aplikacemi. Těsně pod displejem jsou umístěny některé kontrolky, jiné najdete na spodní části.

Spodnímu dílu vévodí ergonomicky poměrně zdařilá klávesnice. Klávesy jsou dostatečně citlivé na dotek, žádné připomínky nemám ani k jejich rozložení. Tvůrci Premia se zkrátka drželi osvědčených schémat. Snad jen umístění klávesy Home mohlo být vyřešeno lépe. Nachází se totiž vpravo od klávesy Backspace. Já, stejně jako řada jiných uživatelů, maže znaky „naslepo“ prostě tak, že praštím po nejpravější klávese.

K ovládání kurzoru slouží touchpad vybavený dvěma tlačítky. Jeho citlivost je dostačující, bohužel nevím o žádném testu, který by ji změřil objektivně. Současný stisk obou tlačítek způsobí přepnutí do scrolovacího módu, plní tedy funkci známého kolečka z počítačových myší.

Výbava dostačuje Pod šedivým pláštěm tepe poslušně dvougigahertzový Celeron, v základní výbavě je počítač osazen pamětí o kapacitě 256 MB DDR. Vzhledem k tomu, že grafika je sdílená a zvuková karta integrovaná na základní desce, nejedná se rozhodně o multimediální či herní stroj.

Harddisk má dnes již prakticky nedostačující kapacitu 20 GB, opět musím odkázat na primární určení notebooku. Pokud na něm nebudete hrát hry a spokojíte se s jedním či dvěma filmy na disku, bude vám kapacita dostačovat. Jen stěží zaplníte celý disk svými wordovými dokumenty.

Nabídka portů a ostatních konektorů je pro většinu aplikací dostačující. Osobně bych uvítal alespoň jeden sériový port, s těmi se ale u většiny nových notebooků stejně nesetkáte. Obzvláště příjemná je přítomnost infraportu a dvou USB portů. Pro rozšíření funkcí je nabízen jeden slot pro PCMCIA kartu. Samozřejmostí je integrovaný (a homologovaný) 56k modem a 100Mbit síťová karta.

Při běžné prácí vydržel počítač lehce přes tři hodiny, což je poměrně příjemná doba. Nabíjení trvalo asi hodinu a půl, ani tady se tedy nejedná o nic, co by nebylo snesitelné. Výhradu bych měl k poměrně velké hlučnosti ventilátoru chladícím procesor. Zapíná a vypíná se naprosto nečekaně a jeho hlasitost je opravdu nepříjemná.

Pro koho jenom, pro koho?

Jak by měl vypadat typický uživatel notebooku Premio 1030N? Předně by měl být nenáročný. Od svého Premia totiž nemůže očekávat renderování náročné scény v reálném čase, či jiné podobné vylomeniny. Plně dostačuje pro běžnou práci (prohlížení internetových stránek, vyřizování elektronické pošty, práce s texty, tabulkami, apod..) a pokud se vybaví pevným diskem s větší kapacitou, může bez problémů posloužit jako rodinný mobilní počítač.

Model Premio 1030N
CPU Celeron 2 GHz/128k L2
Paměť 256 MB DDR SDRAM
HDD 20 GB 4200 ot.
Porty 2x USB, paralelní port, VGA, PS/2, Audio In/Out, ethernet, modem, FireWire, IrDA, S-Video
Rozměry 308 x 254 x 58 mm
Hmotnost cca 3,2 kg

Zapůjčil AT Computers
Web www.atcomputers.cz
Telefon 596 253 111
Cena 26 240 Kč (32 013 Kč včetně DPH)

Testy

PC Mark 2002:

  • CPU Score: 2125
  • Memory Score: 1538
  • HDD Score: 400

Sisoft Sandra 2003:

Test procesoru:

  • Dhrystone ALU: 3037 MIPS
  • Whetstone FPU/iSSE2: 602/1374 MFLOPS

Test paměti:

  • RAM BW Integer Buffer iSEE2: 434 MB/s
  • RAM BW Floating Buffer iSEE2: 443 MB/s

Test disku: 11 888 kB/s

Diskuze (70) Další článek: ZUI k výsledkům roční činnosti Fóra pro vytáčený přístup k síti Internet

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,