Recenze notebooku IBM X31: miniaturizace podruhé

IBM X31 je prakticky tentýž notebook jako X30, o kterém jsem už na Živě psal v létě. Novinkou je technologie Centrino, tedy Pentium M, modernější čipset a paměti DDR SDRAM. Díky tomu nabízí vyšší výkon a delší výdrž na baterie. Vyzkoušel jsem rovněž dokovací stanici se slotem pro další baterii a optickou mechanikou.
Kapitoly článku

Notebook X31 je skutečně pouhým vylepšením modelu X30 o technologii Centrino; v praxi to znamená místo mobilního Pentia III nové Pentium-M, které využívá to nejlepší z Pentia III a Pentia 4. Automaticky tak notebook dostal i lepší čipset (i855G) a současně i paměti DDR, které mají dvakrát vyšší teoretickou propustnost. Vestavěnou bezdrátovou síť Wi-Fi, která je součástí balíčku Centrino, měl už model X30 standardně. Ostatně přečtěte si podrobnou recenzi na Živě.cz.

Malinký

V tomto článku bylo řečeno takřka vše důležité. Notebook je velmi malý, má pouze 12“ displej s rozlišením 1024 x 768, přičemž písmo má optimální velikost – na menším displeji by už bylo hůře čitelné a bylo by nutné zvětšit DPI. Notebook nemá kvůli velikosti a nízké hmotnosti (1,64 kg) vestavěnou optickou mechaniku, rovněž baterie má menší velikosti a tudíž i výdrž. Design je klasický, jeden model IBM od druhého prakticky nerozeznáte; velkou roli zde hraje heslo „co se osvědčilo, neměňme“.

   
X31 je skutečný prcek

Oproti „velkým“ modelům jako T40 nebo R40 je také o něco menší klávesnice, nicméně na pohodlí při psaní to znát není. Layout je stejný jako u všechno notebooků IBM, možná vám bude chybět klávesa Windows, nicméně tu je možné namapovat třeba na pravý Crtl. Výhradu mám tradičně proti dvěma klávesám vedle kurzorové šipky nahoru, které slouží pro pohyb v Explorer o stránku vpřed a zpět. Klávesa zpět mi totiž dokáže při přehmatu zničit práci v našem administračním systému.

Kvůli nedostatku místa pod klávesnicí nemá X31 touchpad jako T40 nebo R40, ale jen trackpoint. Ten má lepší konstrukci než u X30 nebo R31, takže se s ním notebook ovládá o dost lépe. Pod klávesnici by se jistě vešel i touchpad, ale byl by tak maličký, že by se s ním notebook moc dobře nedalo ovládat. Stejně jako ostatní modely IBM i zde je nad displejem malá lampička pro osvětlení klávesnice. Opět opakuji, že je to geniální drobnost. Více v článku o X30.

   
Klávesnici považuji za špičkovou

Nechybí téměř nic

Výbava notebooku je příkladná, nechybí nic až na S-Video (to se mi hodí pro občasné sledování filmů na televizoru). Oproti X30 jsou zde dva porty USB 2.0, zatímco starší model podporoval jen standard 1.1. Líbí se mi také vestavěná čtečka na karty Compact Flash vzhledem k tomu, že ji využívá můj digitální fotoaparát. Všechny konektory jsou umístěny na zadní nebo levé straně; na pravé je pak „výfuk“ větráku chlazení.

Výkon je dán Pentiem-M o frekvenci 1,4 GHz a DDR paměťmi; pro běžné používání více než dostačuje. S grafikou je to už horší, notebook je osazen čipem ATI Rage Mobility s paměti 16 MB, která má už svoje nejlepší léta za sebou. Její výkon je zhruba srovnatelný s integrovanou grafikou v čipsetu i855G – Fujitsu Siemens S6120 se stejným procesorem a využitím grafiky i855G měl dokonce vyšší v 3D Marku 2001 SE v rozlišení 1024 x 768 v 32 bitech! V 16 bitech a základním rozlišení pak Rage Mobility nepatrně zvítězil.

  
Porty na zadní a pravé straně

V pohodě přes čtyři hodiny

Se základní baterií je výdrž X31 zhruba o hodinu lepší než u modelu X30 s Pentiem III; se zapnutou Wi-Fi a při běžné práci vydržel X31 čtyři hodiny a dvacet minut, při přehrávání filmu v DivX a vypnutou Wi-Fi tři hodiny a 35 minut a konečně při přehrávání DVD v dokovací stanici tři hodiny. Při běžné práci byl výkon v ovládacím softwaru od IBM (Battery Maximiser Gauge, viz článek o R31) nastaven na Very Slow (tedy na minimum), při přehrávání DivX pak na Slow (při nastavení Very Slow se film trhal). Nabíjení trvá zhruba dvě a půl hodiny.

Poznámka: V době testu měla kapacita baterie už jen 89 procent kapacity původní a za sebou téměř 40 nabíjecích cyklů – to vše udává software pro správu baterie. S plnou kapacitou by se výdrž při práci prodloužila na čtyři hodiny a 50 minut.

Jak na mechaniku a druhou baterii 

Jak jsem už zmínil, notebook nemá optickou mechaniku. Nicméně i tu lze v notebooku používat, řešení jsou dokonce hned dvě. Prvním je možnost pořízení externí modulární šachty Portable Drive Bay 2000, která se připojí přes USB nebo PCMCIA a do které se mechanika vloží.  Druhým řešením, které je výhodnější a ne o moc dražší, je využití služeb dokovací stanice ThinkPad X3 UltraBase.

   
Dokovací stanice: vlevo s vysunutou mechanikou --- uprostřed zespodu s odejmutým krytem druhé baterie --- vpravo pohled shora

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,