Recenze notebooku IBM X30: pokročilá miniaturizace

Do řady X patří u IBM nejmenší notebooky, které váží okolo 1,6 kg, nemají žádnou vestavěnou mechaniku a rozměry jsou o něco větší než 12palcový displej. Zkrátka maximální mobilita za poměrně rozumnou cenu.

Starý design v malém provedení

Když jsem poprvé vybalil model X30, který je dnes postupně nahrazován modelem X31 (o rozdílech později), připadal mi notebook neskutečně malý. Ne že bych neviděl menší a lehčí, např. Tomáš Holčík má Sony Vaio, kterému říkám „Psion“, spíše mne pobavilo, že vidím model T40 v menším vydání, takovou miniaturu – zkrátka notebooky IBM jako by si z oka vypadly. Jediným rozdílem na prvním pohled viditelný jsou, zdá se, skutečně jen menší rozměry a absence touchpadu, který T40 má.

  Oproti R31 je to prcek

Design patří do staré známé školy, nenajdete zde žádné pouťové tvary, jaké nám předkládají ostatní výrobci, ani stříbrné barvy, které mi k notebooku zkrátka nesednou. Je to zkrátka starý poctivý vzhled, jaký mají notebooky této značky snad už odjakživa. Okolo okraje displeje je malý převis, který přesně po zavření víka zapadne do vybraného okraje. Displej je totiž chráněn krytem z odolných titanových kompozitů a přesahujícím ocelovým rámem (to je onen „převis“), který zabraňuje promáčknutí. Povrch víka je chráněn měkkým materiálem, který je sice dobře omyvatelný, ale poměrně snadno se poškrábá.

   
Víko má malý převis, v němž je skryt kovový rám; ten zapadne do vybraného okraje u těla notebooku

     
Design X30 je podobný všem ostatním modelům

  Víko displeje je kryté měkkým materiálem, který je náchylný k poškrábání

Daň za velikost: chybí optika

Na spodní straně najdete spoustu různých výstupků a prohlubní, přičemž nejvíce vlnitá je baterie v přední části. Je typu Li-Ion a stejně jako u T40 má slabou vůli, takže se v „lůně“ hýbe; stačí ale několik papírků a je po problému. Ostatně stejně řeším tento nedostatek i u dalších testovaných notebooků, a nejen této značky. Nachází se zde rovněž kryt na paměťové sloty, zde byl obsazen jeden, druhý je ještě volný. Nechybí ani nezbytný konektor pro dokovací stanici, díky níž získáte optickou mechaniku, další porty či druhý slot pro baterii. I s dokovací stanicí ale notebook není nijak extra velký, stále se dá bez problému nosit a je menší a lehčí než jiná all-in-one řešení. Stanice váží necelý kilogram, s ní má tedy notebook stejně jako srovnatelná konkurence.

  Baterie (v přední části) je zvlněná a uchycena trošku vágně

  Konektor pro dokovací stanici

Kvalita konstrukce a použitých materiálů zcela odpovídá standardu IBM, nikde nic nevrže, neskřípe, ve zkrutu je notebook pevný jako skála. Ani kloub uchycení displeje nejevil po náročném testu známky jakýchkoliv nepříjemných pazvuků. Snad jen zmíněné uchycení baterie zaslouží pokárání. Drobnou kritiku si zaslouží i klávesnice, ale o tom až dále.

 
Klouby uchycení displeje jsou kovové a nevržou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,