Recenze notebooku IBM T40: kvalita, výdrž, výkon

T40 je špičkový notebook z dílny IBM, který pokračuje v tradiční kvalitě této značky. Vyznačuje se dlouhou výdrží běhu na baterie, dobrým výkonem, robustní konstrukcí a přitom nízkou hmotností. Zkrátka jeden z nejlepších notebooků současnosti.
Kapitoly článku

Touchpad i trackpoint

Na T40 je velmi zvláštní ovládání kurzoru myši. Je stejně jako u všech ostatních notebooků IBM trackpoint, tedy „klitoris“ citlivý na tlak a pohyb prstem, ale přibyl navíc i touchpad, tedy ploška, která je umístěna pod trackpointem. Každý typ ovládání má svoje tlačítka, která emulují levé a pravé tlačítko myši. Trackpoint k tomu přidává i třetí tlačítko, které umožňuje rolovat stránkou. Klasika. Díky této dualitě si každý může vybrat způsob ovládání, který mu vyhovuje. Vzhledem k tomu, že používám R31, zpočátku jsem volil trackpoint, nakonec jsem ale začal používat touchpad, ovládání jím se mi přece jeví pohodlnější. Ale každému co jeho jest.

Široké možnosti rozšíření

Trošku zvláštně jsou umístěny jednotlivé porty; na zadní straně není kromě paralelního portu a konektoru pro napájení zhola nic, vše se nachází na straně levé: dva sloty pro PC karty, výstup na reproduktor, vstup pro mikrofon, modem, ethernet, S-Video a dva porty USB. FireWire ovšem chybí, infra je umístěno na přední straně zcela vlevo – trošku neergonomické, pokud  chcete např. datovat přes mobil, musíte jej mít před notebookem, což v mnoha případech zkrátka není možné. Na spodní straně je pak konektor pro dok, který je stejný pro všechny modelové řady.

   
Na zadní straně notebooku je pouze LPT a napájení --- Na levé straně notebooku jsou umístěny
takřka všechny porty --- Na spodní straně je konektor pro dokovací stanici nebo replikátor portů

Zajímavé je rovněž umístění výstupu na monitor, který se nachází vpravo (!) vedle mechaniky DVD/CD-RW. Ta je výměnná, a to za chodu. Do slotu Ultra Bay 2000 je možné vložit rovněž druhou baterii, která zvýší výdrž zhruba o dvě třetiny z udávaných čtyř a půl hodin na 6,7 hodiny. Baterii jsem ovšem neměl při testu k dispozici, takže reálnou výdrž nebylo možné vyzkoušet. Baterii i mechaniku je možné vyměňovat za chodu. Mimochodem, k T40 se prodává i speciální baterie s vysokou kapacitou, která vydrží stejně jako standardní baterie s druhou.

   
Na pravé straně je trošku netradičně konektor pro monitor, vedle je optická mechanika.
Tu lze vyjmout a nahradit diskem nebo druhou baterií

Povedený „interiér“

Velmi dobré je celkové vybavení notebooku. Některé prvky výbavy jsem popsal už při procházce „okolo“ notebooku, zbytek doplním nyní. K síti se můžete připojit pomocí gigabitového ethernetu, případně přes vestavěnou Wi-Fi. Na přání se k notebooku dodává rovněž Bluetooth adaptér, a to jak v PCMCIA provedení, tak pro port USB. Základem notebooku je Centrino, tedy procesor Intel Pentium M s frekvencí 1,50 GHz, který se zatím dodává od frekvence 1,3 do 1,6 GHz. V testované konfiguraci doplňovalo procesor 256 MB paměti DDR, grafická karta ATI Radeon Mobility 7500 s 16 MB paměti. Data se ukládají na 40GB disk, z něhož kousek ukrajuje skrytá partition se zálohou systému.

Displej je klasicky 14palcový, jeho rozlišení je 1024 x 768. T40 však může nabídnout na stejné ploše rovněž rozlišení 1400 x 1050 u nejvyššího modelu. Vzhledem k tomu, že rozlišení 1024 x 768 je pro čtrnáctku optimální, model s vyšším rozlišením bych nevolil kvůli příliš vysoké „titěrnosti“ bodů a tudíž i zobrazených prvků. I na 15“ displeji je rozlišení 1400  x 1050 hodně vysoké, natožpak na čtrnáctce. Patnáctipalcový displej se v řadě T40 nenabízí.

Ve standardu je rovněž vypalovačka kombinovaná s DVD-ROM. K ní dostanete také vypalovací program Record Now, který se ovšem zdaleka nevyrovná např. Neru nebo Creatoru. Je velmi jednoduchý a vypalování probíhá pomocí průvodce. Bohužel, programy Nero Burning Rom 5.5 ani Easy CD&DVD Creator 6 mechaniku nerozeznali, takže jsem musel vypalovat programem Record Now, který postrádá prakticky jakékoliv možnosti.

Až šest a půl hodiny na baterii

Výkon mašiny je celkem slušný, pro běžnou kancelářskou práci bohatě stačí, není problém na něm hrát i běžné hry. Grafika má solidní výkon, což dokazují čísla z 3D Marku. Pokud notebook běží na baterie, lze pomocí dodávaného programu Battery MaxiMiser Gauge snížit výkon procesoru na minimum – výkon je pak docela slabý, ale baterie udrží notebook naživu déle. Tento program jsem popisoval už v článku o R31, stejně jako další – nebudu se tedy opakovat.

Výdrž notebooku je vzhledem k použití procesoru Intel Pentium M (Centrino) velmi slušná, při běžné práci (kancelářský a grafický software) na nastavení procesoru Very Slow, zapnutým Wi-Fi a displeji staženém na minimum vydržel notebook lehce přes čtyři hodiny. Při přehrávání DVD (jas displeje na polovině, výkon procesoru Slow) tři hodiny a dvacet minut, při vypnuté Wi-Fi a defacto jen brouzdání po internetu šest hodin (všechny šetřící funkce byly zapnuty, disk pracoval minimálně). Škoda jen, že jsem neměl po ruce druhou baterii, s níž by měl notebook vydržet zhruba o tři hodiny déle. Nabíjení za provozu trvá dvě hodiny a 40 minut, což je celkem v pohodě.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,