Recenze notebooku IBM R40: velký a výkonný

Notebooková řada IBM R40 je pokračování poměrně úspěšných modelů R30, R31 a R32. Asi největší změnou je přechod na procesory Pentium 4, Celeron s jeho jádrem a Pentium M. Novinkou je také podpora druhé baterie, pamětí DDR a samostatné grafiky. Kvalita značky zůstává.
Kapitoly článku

Abychom se zorientovali

IBM R40 je poměrně široká řada notebooků, která postupně nahrazuje modelovou řadu R31 a R32. Je o něco větší, má podobnou základní výbavu, nicméně má o něco širší možnosti; umožňuje např. používat druhou baterii ve slotu pro optickou mechaniku. Mezi procesory, které si můžete v této řadě pořídit, patří mobilní Pentium 4 a Celeron na jeho bázi a Pentium M (z „balíčku“ Centrino). Existuje ještě levnější řada Re, v níž se nenabízí Pentium M, není možné použít druhou baterii (stejně jako u řad R32 a R31), nenabízí s 15“ displeji a mají pouze integrovanou grafiku.

Kde jsem to jen viděl

O designu notebooků IBM jsem na Živě.cz psal už mnohokrát – vypadají všechny velmi podobně, odlišnosti ve vzhledu jsou jen nepatrné. Řada R mi připomíná mix mezi T a R31. Přední část vypadá stejně jako R31 trošku jako předek lodi, která rozráží vodu, horní část je však kulatější – jako u T40. Ovládání je rovněž stejné jako u T40, jako velikost touchpadu, tak tvar a provedení trackpointu je stejné. Na ovládání mi vadila jedna drobnost – při stejném nastavení myši byl touchpad pomalý a trackpoint rychlý; zkrátka není možné používat obojí současně, musíte si vybrat ten způsob, který vám více vyhovuje a ten si nakonfigurovat.

 
Notebook IBM R40 je festovní kousek s kvalitním zpracováním

 
Klasický design s „lodičkou“; reproduktory jsou příliš blízko sebe,
takže stereo efekt je nevýrazný

Protože testovaný notebook má 15“ displej s rozlišením XGA, tedy 1024 x 768, je velikost notebooku větší než u běžných 14“ modelů; to je logické. Bohužel místo nebylo získáním většího prostoru před klávesnicí, díky čemuž by mohl být větší touchpad (s jeho malou výškou jsem měl problémy i u T40), ale za klávesnicí, tedy mezi poslední řadou kláves a displejem. Více místa je také okolo klávesnice, která je stejná jako u 14“ modelů.


IBM R40 nabízí oba typy ovládání kurzoru myši

Pověstná kvalita

O konstrukci notebooků IBM nelze říct křivé slovo a platí to i v tomto případě; ačkoliv se zdá, že notebook už prošel mnoha rukama, víko displeje ve zkrutu nevydá ani hlásku, kloub víka pracuje tiše jako víno, takže jediným slabým místem je nepatrně se pohybující baterie na spodu notebooku; to je ale neduh všech notebooků IBM, které jsem testoval a i toho, který mám – R31; stačí ale dostatečně silný papírek nebo jiná výplň a baterie bude v pohodě.

 
Klob notebooku nezavrže a nezavrže --- Uchycení baterie má trochu vůli; na dolní
straně je přístup k paměti a také konektor pro dokovací stanici

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,