Testy | Notebooky | Alza.cz

Recenze notebooku Alza Gamebook. Dobře míněný první pokus s dostupnou RTX 3050 Ti

  • Stará koncepce notebooku někde pomáhá, jinde škodí
  • Výkon grafiky stačí pro hraní se středním nastavením na FullHD
  • Uvnitř můžete rozšířit paměť i přidat až dva disky

Plusy

  • Velmi levná RTX 3050 Ti
  • Dobrá rozšiřitelnost

Minusy

  • Kompromisy kvůli ceně
  • Výdrž a nabíjení
  • Nevyplatí se připlácet za více paměti a disku
6/10
Hodnocení

Když jsme se dozvěděli, že Alza začne vyrábět vlastní notebooky, samozřejmě jsme zbystřili a hned si její herní Gamebook půjčili na recenzi. 

Pochopitelně víme (tedy pevně doufáme), že Alza nemá v Holešovicích výrobní linku na základní desky a vstřikování plastů pro kryty notebooku, takže jsme automaticky předpokládali OEM výrobu. Alza někde koupí notebook, dá na něj své nálepky a prodá to pod svou značkou.

Prodejem to nekončí

To rozhodně není špatný přístup. Alza díky e-shopu velmi dobře ví, jaké konfigurace a cenové hladiny jsou mezi zákazníky oblíbené, a dokáže nabídnout rozumnou sestavu. Současně se nabízením notebooku pod svou značkou zavazuje k záručnímu i pozáručnímu servisu.

Z pozice „my vám to sice prodáme, ale servis po nás nechtějte“ se posouvá o úroveň výš, kdy se musí postarat o celý životní cyklus notebooku. Už se v tomto ohledu otrkala při prodeji vlastních stolních počítačů, notebooky jsou ale přece jen trochu něco jiného. Naťuknuté prasklé plasty, utržené panty či politou klávesnici u desktopů prostě neřešíte.

Alza Gamebook

Core i5-11400H ● RTX 3050Ti, 4GB ● 16 GB DDR4 ● 15,6" 1920×1080, IPS matný, 144 Hz (jas 255 nits, dE 7,16) ● 1 TB SSD ● 2×USB 3.0, USB 2.0, USB-C, 2× audio, HDMI, miniDisplayPort, LAN, čtečka SD ● 802.11ax 2×2, Bluetooth 5.0 ● 45 Wh ● 36,1 × 25,8 × 3,1 cm ● 2,08 kg ● Windows 11 Home

27 990 Kč
základní verze s 8GB/512GB/bezOS za 23 990 Kč

V starém těle svižný duch

První dojem z těla notebooku je poněkud zvláštní. Zklame tlustší přiznaně plastové tělo nebo prohnuté víko displeje s podivným logem, které vypadá jak z clipartového CD. Alza má přitom skvělé logo i kultovního Alzáka, který by hernímu stroji určitě slušel. Přiložený aršík s nálepkami to úplně neřeší.

PC310498.JPGPC310499.JPG20220131_141715.jpg
Na pohled obyčejný notebook staré koncepce, kterému logo na víku moc nesluší. Můžete to doladit nálepkami s Alzákem z přibaleného aršíku

Celkový retro dojem podtrhuje z venku přístupný vyměnitelný akumulátor, touchpad se samostatnými tlačítky nebo klávesnice viditelně dodatečně vsazená do notebooku. To přitom nejsou z pohledu užitné hodnoty notebooku špatné vlastnosti, jen prostě z notebooků zmizely před mnoha lety, protože zvětšují tloušťku a snižují pevnost těla notebooku.

Po nedlouhém hledání jsem určil, že jde nejspíš původně o notebook Clevo NH55HKQ. Tento tchajwanský výrobce se specializuje právě na vývoj a výrobu OEM notebooků. Jeho notebooky nezískávají ceny za design, ale díky dlouholetým zkušenostem výrobce jde o docela robustní stroje, u kterých počítá se snadnou výměnou komponent. 

Až když pak začnete zkoumat, jaké komponenty a konektory tu jsou vlastně dostupné, dojem z notebooku se začne lepšit.  Uvnitř je Core i5-11400H s grafikou Geforce RTX 3050Ti, 16 GB DDR4 a rychlé 1TB SSD. Paměť a kapacita disku se bude měnit dle prodávané konfigurace.

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Diskuze (1) Další článek: Astronaut varoval Toma Cruise, že na vesmírné stanici to trochu páchne. A že má dát pozor na horkou polévku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,