Recenze notebooku Acer TravelMate 8100 – výkon za všechny peníze

Společnost Acer patří v celosvětovém, evropském i našem lokálním – českém měřítku, k nejúspěšnějším výrobcům a prodejcům notebooků. Výrobky této firmy nabízí uživatelům dobrý výkon a spolehlivost za příznivé ceny. Byli jsme zvědavi, jak si v našich testech povede jeden z nejvýkonnějších notebooků v nabídce.

Související odkazy

Slovník
Bluetooth
DVD
IEEE
LCD
PCMCIA
USB
VGA
Wi-Fi

Katalog produktů
Notebooky

Již při pohledu na zavřený notebook je zřejmé, že výrobce se snažil o spojení vkusu a elegance. Zaoblený čelní panel je posázen stavovými diodami a konektory. Reproduktory jsou schovány za elegantní děrovanou mřížkou. Přestože většina dílů je vyrobena z plastů, notebook nepůsobí levným dojmem. Zřejmě díky kombinaci tmavě stříbrné a černé barvy a především díky tomu, že žádná část se neprohýbá, ani nevrže.

Klávesnice

Klávesnice má ergonomické uspořádání, tzn. je „prohnuta“ v úhlu pěti stupňů. Přestože se tak rozmístění kláves na první pohled prakticky neliší od klasické klávesnice, již po několika minutách práce vás tento dojem rychle opustí. I když je rozmístění kláves jen nepatrně jiné, dlouhé roky práce s normální klávesnicí způsobí své. Klávesy (zejména okrajové) se pletou pod prsty, což má za následek více omylů a překlepů.

Jde ale především o zvyk. Po několika dnech práce si na novou klávesnici zvyknete a během týdne nebudete chápat, jak jste k ní zpočátku mohli mít výhrady. Zda má ergonomický tvar klávesnice pozitivní vliv na únavu rukou při dlouhém psaní nedokáži posoudit. S tímto problémem se nepotýkám ani na běžné klávesnici, tudíž nemohu říci, zda se při používání této klávesnice něco změnilo.

Stisk kláves je měkčí, což subjektivně hodnotím jako méně pozitivně. Opět ale záleží na preferencích každého uživatele. Jistě se najdou mnozí, kterým měkčí stisk kláves bude vyhovovat.

Rozložení kláves je tradiční. Příznivě hodnotím umístění klávesy Control do levého dolního rohu. Body navíc získává i klávesa Enter, která má na výšku klasický rozměr přes dvě řady kláves. Klávesy pro pohyb na stránce jsou umístěny do sloupce zcela vpravo. Je to sice méně pohodlné, ale jen málo notebooků nabízí tyto klávesy v uspořádání jako na běžné klávesnici. Nemá tedy smysl jej kritizovat.

  

Acer TravelMate 8100 * Na klávesnici je potřeba si chvíli zvykat * Touchpad

Touchpad

Plocha touchpadu je poměrně rozměrná. Na rozdíl od jiných notebooků je více zapuštěna do těla přístroje. Velikost podtrhují dvě velká tlačítka a čtyřsměrný ovladač, který je umístěn mezi nimi. Povrch plošky je spíše hladší, což pro notebook znamená pár bodů dolů (ztížený pohyb při vlhčích prstech).

Vzhledem ke standardnímu rozlišení displeje je potřeba minimálně dvou pohybů po touchpadu, aby se kurzor myši přesunul z levého kraje displeje na pravý. To lze do určité míry korigovat nastavením vyšší citlivosti, ale potom je potřeba dávat větší pozor na možné omyly a překliky.

Čtyřsměrný ovladač má stejnou funkci jako scrollovací tlačítko u myši – s jeho pomocí se můžete snadno pohybovat v obrázcích, které přesahují rozměr displeje či projíždět stránky na internetu – podporován je horizontální i vertikální posun.

Tlačítka, konektory

Nad klávesnicí v levé části je umístěn vypínač notebooku a tři stavové diody, které informují o zapnutí velkých písmen, numerické klávesnice a práci pevného disku. V pravé části jsou čtyři funkční tlačítka, která lze používat mj. pro spuštění internetového prohlížeče, poštovního programu nebo jim můžete přiřadit vlastní funkce.

Přestože výrobce spolu s notebookem dodává podložku, která chrání displej před otlačením klávesami, displej je do rámu víka zapuštěn poměrně hluboko, klávesy naproti tomu okolní plast nepřesahují, tudíž na displeji by se neměla objevit mapa kláves.

Čelní panel notebooku nabízí vedle reproduktorů, konektorů pro sluchátka a linkový vstup ještě mikrofon, tlačítka pro zapnutí podpory Wi-Fi a Bluetooth (jejich funkce je signalizována barevným podsvícením), dvě stavové diody informující o stavu notebooku a napájení, infraport a čtečku paměťových karet (podpora čtení SD, MMC, MS, MS Pro a xD karet).

Konektorům pro sluchátka a mikrofon, stejně jako infraportu by bylo lépe na boku přístroje, ale nejedná se o zásadní problém. Pravá strana nabízí 3x USB port (pochvala!), konektor pro napájení, DVD mechaniku, kterou lze snadno nahradit krytkou pro úsporu hmotnosti (volitelné příslušenství) a slot pro zámek. Na levé straně uživatelé naleznou PCMCIA port, čtečku SmartCard, USB port a rozhraní IEEE 1394, konektory pro ethernet, modem a VGA výstup. Zadní strana obsahuje DVI-D, S-Video výstup a port pro dokování.

  

Vypínání a stavové diody * Funkční tlačítka * Touchpad

Zabezpečení notebooku je řešeno technologií TravelMate SmartCard, což je vlastní řešení Aceru pro bezpečnost. To je založeno na využívání speciální čipové karty, kterou se oveřuje přístup do notebooku. Toto řešení je vhodné v případech, že uživatel má vyšší nároky na zabezpečení. Podmínkou je, že nesmí tuto kartu ztratit. Z tohoto úhlu pohledu se jako lepší řešení jeví technologie od IBM, kde se uživatel prokazuje svými otisky prstů.

Výhodná je také přítomnost čtečky paměťových karet. Tu jistě využijí majitelé digitálních fotoaparátů, ovšem mimo těch, jejichž mašinky chroupají Compact Flash karty. Podpora jejich čtení u čteček integrovaných v noteboocích zpravidla chybí, protože rozměr těchto karet je ve srovnání s ostatními, dnes používanými typy, přece jen větší.

Displej

Displej je poněkud tajemně označen jako WSXGA+. To neznamená nic jiného, než že je schopen zobrazovat rozlišení až 1680 × 1050 obrazových bodů. Ve spojení s úhlopříčkou 15,4 palců displej nabízí skutečně mnoho prostoru pro vaše okna. Bez nutnosti pohybu do stran si tak můžete zobrazovat dvě okna internetového prohlížeče, případně jinou aplikaci (například textový editor). Ze subjektivního hodnocení vychází displej s kladným hodnocením. Obsah je velmi dobře čitelný ze všech úhlů, barvy se nedeformují.

Jak již bylo uvedeno – plastové díly doléhají s naprostou přesností a to platí i pro displej. I po delším používání tedy nehrozí zanesení mezery mezi displejem a okolním plastem prachem. Vzhledem k displeji jsou rozměry notebooku trochu větší a s tím souvisí i váha téměř tři kilogramy – pro pohodlnou práci na klíně to zrovna není, ale kdo vyžaduje maximální mobilitu, nebude zase volit notebook nadupaný až po okraj výkonem a funkcemi.

 

USB portů má notebook dostatek * Uchycení displeje je dostatečně robustní

Výkon a výdrž

Notebook je osazen 2GHz procesorem Pentium M, který je založen na nejnovější čipové sadě Intel 915. Výraznou odlišností oproti jiným modelům je výkonná grafická karta ATI Mobility Radeon X700 s 128MB paměti. Díky této kartě je výkon počítače, i ve srovnání s obdobnými konfiguracemi (čipset, procesor, paměť), na řádově jiné úrovni. Na jiné úrovni je ovšem také i cena.

Je tedy na zvážení každého uživatele, zda požaduje vysoký výkon i v oblastech, kde je potřeba silná grafika nebo se spokojí s výkonem, který podá procesor ve spojení s operační pamětí. Řešení s výkonnou grafickou kartou totiž cenu celé sestavy prodražuje o mnoho tisíc korun.

Výkonný, 2GHz procesor poměrně dost hřeje a proto při běhu na maximální výkon (napájení z elektrické sítě), musí uživatel počítat s hlučnějším prostředím, které způsobuje prakticky bez ustání běžící ventilátor. Při běhu na baterie, kdy je frekvence procesoru z důvodu úspory energie nižší, k jeho roztáčení nedochází tak často – při běžné práci ve Windows prakticky vůbec. Hluk větráku ale naštěstí není nijak velký.

Výrobce udává výdrž na hranici čtyř hodin. To je hodnota úměrná vzhledem k použité čipové sadě a kapacitě baterie (4800 mAh). Acer se svými notebooky dodává software Acer ePower Management, ve kterém je možné velmi dobře pracovat s profily výkonu a podle potřeb nastavovat spotřebu notebooku – upravovat výkon procesoru, jas LCD displeje či dobu, za jakou dojde k vypnutí pevných disků nebo hibernaci.

S notebookem je standardně dodávána osmirychlostní DVD mechanika, která umožňuje zápis na + i - a dvouvrstvá média.

Program Acer ePower Management

Závěr

Acer TravelMate 8100 zaujme především svým výkonem, širokou paletou funkcí a dobrou výdrží. Daní je potom vyšší cena. Notebook není určen pro každého, ale také ne každý uživatel dokáže využít všech možností, které tento stroj nabízí.

test síť baterie
(nastavení na
max. šetrnost)
3DMark2001
1024x768 16839 6866
3DMark03
1024x768 5701 2785
PCMark2002
procesor 6688 1823
paměť 12311 4103
disk 831 838
PCMark04
celkem 3993 1196
SiSoft Sandra
procesor 8156/2745/3541 2206/748/961
paměť 3028/3036 1604/1729
disk 31 MB/s 31 MB/s
Výdrž
kancelářská práce 3:45
přehrávání DVD 3:30
nabíjení ve vypnuto 3:15

Acer TravelMate 8104WLMi
procesor Intel Pentium M 760 (2,0 GHz, 2 MB L2 cache)
čipová sada Intel 915PM
operační paměť 1024 MB DDR2 SDRAM (max. 2048 MB)
pevný disk 100 GB HDD 5400 ot/min
grafika ATI MOBILITY RADEON X700 128 MB
displej 15,4 palců WSXGA+ TFT LCD, 1680 × 1050 obrazových bodů
mechanika 8× DVD+-RW s podporou DVD+R DL
audio AC-link audio
počet reproduktorů 2
rozhraní 4x USB 2.0, bluetooth, IEEE 1394, ethernet, modem, VGA, DVI-D, mikrofon/line-in, sluchátka/line-out (podpora S/PDIF), SmartCard slot, S-Video/TV-out, infraport, PCMCIA II, čtečka karet (SD/MMC/MS/MS Pro/xD)
síť (LAN) 10/100/1000 Mb/s
WiFi 802.11 b/g
baterie 4800 mAh Li-Ion (udávaná výdrž 4 hodiny)
hmotnost 2,86 kg
rozměry (vך×h) 363 x 265 x 30 mm
operační systém Windows XP Professional
příslušenství napájecí zdroj
cena bez DPH 59 990 Kč
záruka 2 roky
zapůjčeno Acer Czech Republic s.r.o.

Diskuze (67) Další článek: Computer Press Media hledá redaktory pro časopis Connect! a FinExpert.cz

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,