Recenze Logitech Pocket Digital: I mistr tesař se utne

Když jsem recenzoval fotoaparát Mustek Smart Mini 2, stále jsem po očku myslel na Logitech Pocket Digital a říkal si, jestli nebude náhodou lepší. Jak to dopadlo?

Logitech svůj elegantní foťáček Pocket Digital představil letos na CeBITu a rozhodně ihned zaujal svým elegantním designem. Kovové pouzdro, velikost kreditní karty, udávané kvalitní výsledky. Nyní se již Pocket Digital prodává a tak jsme se na něj podívali trochu podrobněji.

Hned na úvod, první zprávy nelhaly, přední a zadní strana je kovová, přesněji z hliníku, boky jsou již plastové. Vzhledem k malé tloušťce foťáku okolo 1 cm však ty boky moc tlusté nejsou. Na čelní straně přístroje není v uzavřeném stavu nic vidět, na zadní straně jsou dvě tlačítka a malý stavový LCD displej. Spoušť je pak zabudována do horní hrany. Fotoaparát se zapíná vytažením levé strany, kdy se odhalí i hledáček a objektiv.

Samotný objektiv nemá žádné nastavení, prostě je a buďto snímek vyfotí nebo ne. Funkční tlačítka volí pouze velikost snímku (640x480 nebo 1280x960) a zapínají zvuk tlačítek. Delším podržením lze mazat snímky a nastavit samospoušť. Na boku je pak USB konektor pro připojení k počítači, přes který se dobíjí integrovaná baterie. Toť vše.

Objektiv a hledáček se objeví po vysunutí boku přístroje. Logo Logitechu je decentně provedené.

Jak již z tohoto krátkého popisu vnějšího provedení můžete tušit, fotoaparát je značně chudý, co do nabízených funkcí. To, že tu nenajdete blesk, je v dané kategorii poměrně jasné. Více ale chybí absence záznamu videosekvencí a co víc, fotoaparát neumí pracovat jako webová kamera ani po připojení k počítači; je to jen a pouze záznamník obrázků. Z uvedených rozlišení tak již zřejmě tušíte smutnou pravdu, fotoaparát nabízí optické rozlišení jen 640x480 a to větší je již interpolované. Na řadě inzerátů se objevuje tvrzení, že Pocket Digital má rozlišení 1,3 Mpixelu, jaksi se ale už opomíjí, že je to jen interpolované. Bohužel v době, kdy i ty nejlevnější fotoaparáty zcela běžně poskytují optické rozlišení 1280×960, je to pro Logitech špatná vizitka.

Srovnání s platební kartou a pohled na zadní stranu.

Co Logitech ztrácí na rozlišení, bohužel nedohání v kvalitě fotek. Pouze v ideálních světelných podmínkách se dá říci, že snímky jsou akceptovatelné. V místnosti jsou již snímky o poznání horší a není to jen nutnými delšími časy na pořízení snímku. Fotky vypadají jako po aplikaci nějakého uměleckého filtru z Photoshopu, detaily se zcela ztrácí. Jako mimořádný úkaz přikládám fotku, kdy jsem sám sebe vyfotil z ruky venku na světle. Opravdu nevím, odkud se tam vzalo to, co na fotce vidíte, můj obličej vypadá totiž jinak poměrně normálně.

 

Bohužel pro Logitech se tu přímo nabízí srovnání s Mustek Smart Mini 2, proti němu má Logitech lepší jen provedení a o chloupek jednodušší ovládání, lepší je také průhledový hledáček. Ačkoli má Mustek i Logitech 16 MB paměti, oba dva pojmou do paměti něco nad 50 fotek, přičemž Mustek v dvojnásobném rozlišení. Bohužel v tom nejdůležitějším – kvalitě fotografií – pokulhává Pocket Digital citelně a to i když si odmyslíme různá rozlišení. Co je nejsmutnější, Logitech Pocket Digital se prodává za téměř dvojnásobnou cenu ve srovnání s Mustek Smart Mini 2.

Logitech Pocket Digital tak lze brát jen jako první krok správným směrem. Kompaktní rozměry přístroje a elegantní provedení mají nadčasový charakter, zapracovat je třeba na vnitřním vybavení, a vylepšit to nejdůležitější – kvalitu fotek. Logitech umí dělat kvalitní inovativní produkty, kterými často vytváří novou kategorii výrobků, Pocket Digital ovšem bohužel lákavě pouze vypadá.

Kapacita 16 MB, 53 snímků nezávisle na rozlišení
Rozlišení 640×480 optické, 1280×960 interpolované
Připojení USB
Podpora pro Windows 98, ME, 2000, XP
Váha 85 g
Rozměry 88×51×9 (v místě objektivu 13) mm
Cena okolo 5000 Kč včetně DPH

Diskuze (22) Další článek: Nové oficiální Detonatory 40.41 s až 25% výkonu navrch

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,