Recenze Logitech Cordless Desktop MX for Bluetooth

Svými bezdrátovými řešeními získal Logitech značný věhlas, nyní se plnou vervou pouští i do podpory Bluetooth. Logitech Cordless Desktop MX for Bluetooth navazuje na úspěšnou kvalitní řadu MX a potvrzuje punc solidnosti.

Moderní doba čím dál více fandí bezdrátovým řešením. Pevné telefonní linky byly vytlačeny mobilními telefony, pro přístup na internet se do budoucna počítá spíše s Wi-Fi nebo mobilními sítěmi třetí generace. A co komponenty, které nejsou přímo vestavěny v počítači, jako například klávesnice nebo myš? Přece je nebudete připojovat pomocí drátů!

Bluetooth? Jistě!

Bezdrátových klávesnic i myší je na trhu mnoho, a docela dlouho se zdálo, že už není příliš co vymýšlet. Vývojáři Logitechu (podobně jako u Microsoftu) se ale pustili novou cestou bezdrátového standardu Bluetooth. Vybavili jím hned čtyři svoje novinky – z oblasti mobilní komunikace náhlavní soupravu Bluetooth Headset, z počítačové branže pak myšku MX900, a balíky klávesnice a myši diNovo Media Desktop a Cordless Desktop MX for Bluetooth. Tentokrát se podíváme na poslední jmenovanou soustavu.

Sestavu Cordless Desktop MX for Bluetooth tvoří několik dílčích zařízení, všechna s podporou Bluetooth: klávesnice, myš a základna - hub. Klávesnice je ergonomická, její plochá konstrukce umožnila v podstatě nulový náklon jednotlivých kláves. I když mám raději světlejší barevné odstíny, kombinace tmavého a stříbřitého odstínu působí stylově a dodává klávesnici nádech výjimečnosti.

Tloušťka klávesnice je opravdu minimální, pochopitelně jde ale zvednout na nožičkách.

Naprogramuje si vše, co potřebujete

Klikni pro větší obrázek.Kromě běžných alfanumerických, numerických a ovládacích tlačítek najdete na klávesnici spoustu programovatelných kláves. Úplně vlevo jsou tlačítka pro rychlé otevření webových stránek a návrat o jednu stránku zpět, nad nimi (opět programovatelná) rolovací klávesa, kterou obvykle najdete pouze na myších.


Navigační tlačítka v pravém horním rohu klávesnice obsahují rychlé spouštění aplikací. A to včetně nakupování na internetu.

Po obou stranách horní části klávesnice je vždy pětice tlačítek s předdefinovaným rychlým přístupem k vybraným funkcím, mezi nimi je umístěno propracované centrum ovládání médií. V něm můžete rychle přehrávat, zastavovat či přetáčet multimediální soubory, velmi jsem ocenil zejména kulaté tlačítko pro nastavení hlasitosti přehrávače. Ke spodní části lze připojit plastovou podložku pod ruce. Klávesnice nemá žádné diody, ale aktivované funkce typů tlačítek Lock signalizuje dočasnou informací na displeji monitoru.

 
Tlačítka pro ovádání médií obsahují příjemný otočný regulátor hlasitosti.

Bluetooth k Bluetoothu sedá…

Myška je poněkud větší, což je vzhledem k bezdrátovému provozu nutné, ale její design je propracován tak, aby přesně padla do ruky. Během používání jsem s ní neměl problémy, oproti jiné bezdrátové myši nejmenované značky nabízí vyšší přesnost a subjektivně pohodlnější ovládání, takže po této stránce bych ji hodnotil jako nadprůměrnou.

Myška z více úhlů. jedná se o klasickou konstrukci Logitechu, zde ale s podporou Bluetooth.

Myš obsahuje vylepšený optický systém snímání MX Optical Engine, vyvinutý ve spolupráci s firmou Agilent Technologies, s rozlišením 800 dpi. Tento systém dokáže zachytit až 4,7 miliónu obrazových bodů za sekundu – na takovou hodnotu zatím nedosáhla žádná jiná současná myš. Vylepšená optická technologie tak zajistí přesný pohyb kurzoru i při rychlých pohybech ruky se zrychlením až 10G, a navíc je tolerantnější k vícero druhům povrchů – nečiní jí problém zpracovat signál při pohybu na stole, podlaze, stěně, „na koleně“, dokonce i na koberci.

Myš nabízí dvě tlačítka pro pohyb nahoru a dolů v dokumentech, pochopitelně nechybí ani rolovací kolečko. Na levé straně najdete ještě dvě tlačítka pro pohyb vpřed a vzad v prohlížeči. Myšku pohání tužkové akumulátory, k dobíjení slouží rychlonabíjecí základna; plné kapacity baterií dosáhnete po třech nabíjecích cyklech, myš pak vydrží poměrně dlouho. Po dobu intenzivního týdenního testování se mi ji vybít nepodařilo.

Nabíječka i vysílačka

Základna pracuje nejen jako nabíječka myši, ale také jako přijímač a vysílač signálu Bluetooth. Můžete k ní tedy připojit nejen myš a klávesnici, ale jakékoliv Bluetooth zařízení, které má smysl s počítačem propojovat – například mikrofon, sluchátka, tiskárnu s Bluetooth adaptérem, kapesní počítač nebo třeba mobilní telefon. Zejména propojení s mobilem se hodí používat v kombinaci s dodávaným softwarem Mobil Suite, který umožňuje například synchronizovat kontakty a SMS v mobilu, posílat textové zprávy z PC komfortněji za použití klávesnice.

Před aktivním využíváním sestavy je nejprve nutné k počítači a zároveň také do elektrické sítě připojit základnu. Poté odstraníte žlutý ochranný štítek ze spodní plochy myši a vložíte ji do základny, kde se nabije. Vybitou baterii signalizuje červeně blikající dioda v horní části myši. Při nabíjecím procesu se barva změní na zelené blikání, dokončení nabíjení pak prozradí trvale svítící zelené světlo po dobu pěti minut.

Do klávesnice ještě zbývá vložit čtyři tužkové baterie. Jako u jiných bezdrátových řešení je nutné zařízení spárovat. Vždy nejprve stisknete párovací tlačítko na základně a poté na připojovaném zařízení, případně nainstalujete ovladače a spárujete. Párování stačí provést pouze jednou, zařízení si už pak na sebe „pamatují“.  Klávesnici i myš můžete používat, aniž byste nainstalovali do systému podporu Bluetooth, podpora Bluetooth je ale nutná pro připojení dalších zařízení, jako třeba toho mobilu.

Deset metrů bez drátů

Dosah klávesnice i myši od základny připojené k počítači je slibovaných deset metrů v otevřeném prostoru, jsou-li v cestě překážky, dosah se zkracuje, ale nijak výrazně; až do zhruba sedmi metrů kdy nejsou pro úspěšný přenos problémem ani tři stěny v cestě. V balení najdete kromě hardwaru také stručný manuál a cédéčko s ovladači.

Technologie Bluetooth patří zatím k těm dražším, cena celé sestavy Logitech Cordless Desktop MX for Bluetooth je ale poměrně odpovídající a jen těšně převýšila hranici šesti tisíc korun. Vzhledem k jejím možnostem a v porovnání cena/výkon se jedná o poměrně slušnou nabídku.

Logitech Cordless Desktop MX for Bluetooth
Zdroj: Logitech
Telefon: 224 220 544
Web: www.logitech.cz
Cena sestavy: 6 090 Kč včetně DPH
Poskytovaná záruka: 5 let

Klady a zápory

+ dosah vysílače Bluetooth
+ intuitivní klávesová podpora multimédií
+ vylepšený optický snímač
+ výdrž
- méně čitelné popisky některých programovatelných kláves

Základní parametry:

rozměry klávesnice(v × š × h) 56 × 470 × 193 mm
počet kláves 104 + 18 programovatelných
připojení PS/2
technologie připojení Bluetooth
dosah vysílače až deset metrů
obsah balení hub, myš, klávesnice, manuál, CD s ovladači

Diskuze (29) Další článek: Servery Debianu byly napadeny hackerem a odstaveny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,