Software | Microsoft Office | OnlyOffice

Recenze kancelářského balíku OnlyOffice 7. Dobrá a bezplatná alternativa pro nenáročné

  • OnlyOffice 7 představuje zajímavou bezplatnou alternativu k Microsoft Office, LibreOffice, Dokumentům Google atd.
  • Novinka v podobě vyplňování formulářů má prostor na zlepšení.
  • Kancelářské nástroje doplnila řada menších a příjemných novinek.

V lednu vyšel nový kancelářský balík, který funguje na desktopech a na webu. Navíc je lokalizovaný do češtiny, což je pro místní publikum důležité – zejména při práci s dokumenty. Plně podporuje běžné formáty od Microsoftu a The Document Foundation. Cena za kancelářský balík pro desktop, web a mobily je nulová.

onlyoffice 7 recenze (1).png

Co přineslo sedmé vydání OnlyOffice, které se snaží zaplnit prostor mezi Microsoft Office a LibreOffice, si prozradíme v následujícím textu.

Cena placených edic

Výrobce nakonec živí prodej licencí. Za OnlyOffice Docs Edice Enterprise si účtuje 139 € v případě domácích serverů a od 1020 € v případě firem. Jde o doživotní licenci a v základu nabízí roční podporu. Za další si připlatíte.

Existuje také komplexní řešení pro OnlyOffice Workspace, které zahrnuje e-mail, kalendář, e-mail, CRM a další moduly. Při ročním předplatném jeden uživatelský účet stojí 4,2 € na měsíc v případě tarifu Business a 6,8 € u tarifu VIP.

Tmavé prostředí a práce ve více oknech

Sedmá generace OnlyOffice si ponechává intuitivní pás karet a jednotlivé nástroje i barevně napodobují Microsoft Office. Textový procesor je modrý, tabulkový kalkulátor zelený. Nový je tmavý režim zobrazení, do tmavých odstínů můžete přepnout také obsah dokumentu.

Ve Windows a Linuxu lze uživatelské prostředí škálovat na hodnoty 125 a 175 %. Obsah pak přiblížíte až na 500 %, což je limit shodný např. s Wordem. OnlyOffice je ale konzistentnější, protože stejná hodnota platí ve všech nástrojích, zatímco PowerPoint podporuje „jen“ 400% přiblížení. Příjemná je volba způsobu práce s dokumenty v desktopovém OnlyOffice. Standardně se otevírají v jednom okně, teď se ale každý dokument může otevřít ve vlastním okně.

OnlyOffice 7 se pohodlněji ovládá klávesnicí. Začněte zmáčknutím Altu.

I přes pozitivní vývoj není všechno dokonalé. Pás karet je dobrý vynález, který přehledně roztřídí příkazy a funkce. Kromě něj ale pobývají v postranních panelech. To samo o sobě není nikterak neobvyklé, bohužel panely nemůžete úplně schovat. Když na standardní obrazovce s rozlišením full HD vedle sebe umístíte dvě okna, tak na samotný dokument, tabulku či prezentaci zbude méně prostoru, než kolik by mohlo.

Např. LibreOffice umožňuje skrytí postranního panelu. OnlyOffice vám přitom dá možnost skrýt řadu prvků uživatelského rozhraní od stavového řádku až po pás karet po vzoru Microsoft Office. Ten navíc nabízí celoobrazovkový režim pro soustředěnou práci. Třeba příště. Představené novinky každopádně skládají znatelně lepší uživatelský zážitek oproti předchozím verzím OnlyOffice.

OnlyOffice versus OnlyOffice Docs

OnlyOffice Docs je soubor webových aplikací, výrobce však poskytuje i klasické desktopové nástroje OnlyOffice. Docs slouží jako přímá alternativa k Dokumentům Google nebo webové Microsoft Office. Desktopový OnlyOffice pak platí za alternativu k desktopovým nástrojům Microsoft Office, LibreOffice aj. Desktopová a webová varianta jsou skoro identické produkty, občas se ale pochopitelně liší. Verzování tabulek je např. dostupné jen na webu.

Diskuze (15) Další článek: Test rychlého M.2 NVMe SSD Kingston KC3000

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,