Fotografování | Grafický editor

Recenze fotoeditoru PhotoWorks. Cílí na jednoduchost a amatérské fotografy

I když je na trhu více již zaběhnutých editorů jako Adobe Lightroom nebo český ZPS X, stále existuje prostor. Jak v těžké konkurenci obstojí PhotoWorks?

Plusy

  • Rychlá orientace
  • Vhodné pro začátečníka
  • Pole vyhledávání
  • Mnoho úprav na jedno kliknutí
  • Šikovné odstranění pozadí

Minusy

  • Pomalé načítaní RAWů
  • Chybějí pokročilé funkce
  • Žádné možnosti třídění a správy
  • Editor jako ZPS X je (podle verze) levnější a praktičtější pro pokročilé uživatele
6/10
Hodnocení

Velkou výhodou editoru PhotoWorks je jeho jednoduchost a intuitivnost, takže se v něm celkem rychle dokáže zorientovat i naprostý začátečník. K dispozici jsou jasně označená oblíbená šoupátka a mnoho úprav „na jedno kliknutí“. Fotku lze tedy upravit v řádu sekund, což může mnoho amatérů a nadšenců oslovit.

Jednoduché a funkční prostředí

Prostředí lze rozdělit na tři hlavní ovládací panely – horní, levý boční a dolní. Horní lištu s nastaveními můžeme relativně snadno ignorovat, prvky ovládání se na ni duplikují a jinde jsou přístupnější, snad jen pole vyhledávání stojí za zmínku, ale to zase vyžaduje dobrou znalost angličtiny a fotografických pojmů.

photow3.JPG

Pod touto lištou se nachází hlavní přepínače úprav, je jich k dispozici pět a bonus, o němž budeme hovořit později. Po kliknutí na záložku Enhancement se v pravém panelu objeví typické nedestruktivní úpravy jako expozice, barvy nebo doostření. Důležité je však tlačítko Auto Correction, které na základě rozpoznání scény samo navrhne úpravy, jejichž sílu následně může uživatel změnit. K dispozici je i náhled histogramu a rychlé přepínání do černobílé nebo do negativu.

photow7.JPG

V záložce Tools se nachází kombinace korekcí vad objektivů a problémů senzorů, možnost ořezu a potom základní grafické nástroje jako vodoznak nebo změna pozadí. Ta funguje tak, že uživatel označí částí, na nichž je focený motiv, a místa, kde se nachází nechtěné pozadí. Program poměrně šikovně (minimálně v dostačující kvalitě, při větší preciznosti i velmi slušně) ořeže i celkem náročnou scénu.

photow8.JPGphotow6.JPG20210918_183524_edited.JPG
 

Záložka Retouch obsahuje nástroje na úpravy v tvářích nebo rovnou změny lidské postavy včetně jednoho automatického režimu. Dále zde jsou klonovací razítko či odstraňovač červených očí. Také se zde nacházejí asi jedné pokročilé nástroje pro fotografy, a to štětec pro lokální úpravy a přechodové filtry.

photow9.JPG

V záložce Effect jsou již velmi intuitivní a populární úpravy jako efekty, přidání filmového zrna nebo změna barevného tónu. Záložka Text & Frames umožní vložit text, samolepky a rámečky.

photow10.JPG1.JPG

V dolním ovládacím panelu si lze ikonou složky zobrazit všechny fotky ve vybrané složce, což je velmi praktické, protože jakýkoli další průzkumník chybí. Dále se napravo nacházejí nástroje zvětšení fotky (lze využít i kolečko myši při zmáčknutí CTRL). Vlevo lze vrátit kroky úprav, lze se zcela vrátit do stavu bez úprav, nebo tento stav nahlédnout, a dokonce lze zobrazit vedle sebe původní a současnou verzi snímku.

Celkově je prostředí opravdu jednoduché a intuitivní. Uživatel nemusí žádnou funkci dlouho hledat a případně lze využít i možností textového vyhledávání. Jedním dechem se musí dodat, že kvůli tomu chybí pokročilé funkce – z fotografických to jsou například korekce chromatické aberace, fotky nelze třídit ani označovat a chybí například práce s metadaty nebo názvy fotek. Pro grafiky chybí práce s vrstvami a spousta drobných funkcí, nemluvě o jakési neohrabanosti a neuhlazenosti v detailech.

Váš názor Další článek: Whistleblowing není udávání. Zákon o ochraně oznamovatelů bude od jara povinný i pro české firmy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,