Recenze fotoaparátu Kodak DX4530: levných 5 Mega

Tvarem a velikostí tento přístroj nepatrně přesahuje dnes již klasické digitální kompakty a ani designem nikterak neoslňuje. Nicméně je to nejlevnější digiťák s trojnásobným zoomem a 5 Mpixely pod kapotou. Jinak řečeno můžete si díky jeho maximálnímu rozlišení vytisknout fotografii o velikosti 50 x 70 cm!
Kapitoly článku

Ergonomický ošklivec

V úvodu jsem se zmínil o jeho ne přímo povedeném designu a velikosti. Musím však přiznat, že to na ergonomii uchycení mělo příznivý vliv. Ovládací tlačítka jsou přesně podle zvyklostí firmy Kodak. Při pohledu shora zaujme velký otočný ovladač, sloužící k zapnutí a vypnutí přístroje a zároveň k výběru jednoho z pěti programů (auto, sport, portrét, krajina, makro) nebo natáčení videa. Dále je zde tlačítko pro nastavení funkcí interního blesku a samozřejmě spoušť. Na zadní straně jsou dvě tlačítka pro palec pravé ruky (Share, Review) a kolíbka pro zoom. Levou rukou, resp. palcem levé ruky ovládáte rovněž dvě tlačítka menu a delete a velký křížový ovladač pro výběr a nastavení jednotlivých funkcí.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Fotoaparát má rozměry 111 x 66 x 39 mm a hmotnost zhruba 250 g včetně baterie a paměťové karty. Snímací čip CCD neobsahuje 5,2 milionů snímacích bodů, z nichž využívá rovných 5 milionů, které umožňují pořídit obrázky o max. velkosti 2580 x 1932 pixelů. Rozsah citlivosti snímače je pouhých 130 - 200 ISO, který si fotoaparát nastaví automaticky sám.

LCD displej s úhlopříčkou 4,5 cm nabízí rozlišení 72000 bodů s možností nastavení dvou režimů jasu a sytosti barev pro venkovní nebo vnitřní použití. Pro zaměření fotografovaného objektu či scény můžete také využít optický průhledový hledáček. Sice u něho funguje zoom, ale nelze nastavit korekce dioptrií a i konstrukčně je velmi špatně proveden. Zkrátka se do něho s okem takříkajíc nevejdete.

Dostatečný objektiv

Objektiv se skládá ze sedmi optických členů (čoček) v šesti skupinách a podle firemních materiálů jsou všechny čočky asférické (Aspheric All-Glass Lens). Dosahuje až trojnásobného zvětšení a v porovnání s kinofilmem je jeho rozsah zoomu 38 - 114 mm. Světelnost objektivu Kodak Retinar je velice slušná F2,8 - F4,8.

Optika objektivu v automatickém režimu (AF) ostří od čtyřiceti a centimetrů a v režimu Makro už od sedmi centimetrů. V krajinářském režimu má fixní ostření v celém rozsahu zoomu. Na objektivu jsou závity 37mm např. pro wide/tele adaptéry.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Ukázky citlivosti vs. různé časy

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Ukázky nastavení režimů kvalita vs. velikost

   

Ukázky při použití různých ohniskových vzdáleností

Laditelný automat

Pro měření expozice DX4530 nabízí klasiku. Automatické multisegmentové měření, s možností využití přednastavených programů (Standard, Sport, Night, Long Time Exposure, Exposure Compensation) Využívá se zde plně automatického vyvažování bílé, které neutralizuje nežádoucí barevné podání.

Ovládání fotoaparátu je velmi přehledné a jednoduché, zvládne ho i úplný začátečník či dokonce laik. Sami si můžete vybrat jeden z pěti programů, nastavit velikost a kvalitu (3 režimy) snímků a také kompenzaci expozice v rozsahu +/- 2 EV (pouze v krocích po 1/2 EV) a delší čas expozice v rozmezí 0,7 - 4 s.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Vestavěný blesk s automatickou synchronizací lze buď vypnout nebo zapnout, rovněž využít plně automatického nastavení nebo s redukcí červených očí či režim Fill. Výrobce udává pracovní rozsah 0,6 - 3,4 a čas potřebný k nabití méně než 7 sekund.

Video do QuickTime

Fotoaparát má vestavěnou 32MB paměť pro ukládání obrázků i videa. Video záznam pořídíte v rozlišení 320 x 240 s rychlostí 16 snímků za sekundu a zvukem (mono, 8 kHz, 16bit). Výstupním formátem je běžný QuickTime (komprese H.263) DX4530 podporuje paměťové karty SD/MMC. Při použití běžných 2 ks AA (lithiové) baterií můžete pořídit až 350 fotografií.

Snadné sdílení

Součástí balení je kabel na propojení fotoaparátu a AV zařízení (TV nebo projektor). Dále USB kabel a je zde i CD s programem EasyShare včetně manuálu v PDF. Easy share je program pro tisk fotografií na fototiskárnách Kodak. Spolu s konektorem na spodní straně fotoaparátu a jediným stlačením tlačítka Share, umožňuje jednoduše vytisknout všechny nebo vybrané fotografie v požadované velikosti a kvalitě.

Malá citlivost zamrzí

Největší chybu u tohoto modelu vidím ve velmi nízkém rozsahu citlivosti ISO a absenci větší kreativity nastavení. Tento model sice nepatří mezi nejnovější a nejmodernější, nicméně i v dnešní době si najde své příznivce. Kdo nemá tušení a ani se nechce učit, co vše lze nastavovat u jiných a pro ně složitějších digiťáků a přesto chce vyfotit snadno fotografii, pro něho je tento přístroj určen. Na druhé straně je vhodný i pro ty, kteří ocení 5MB obrázek určený pro pořádně velikou fotografii. Dalším velkým bonusem je i velmi – v kategorii 5 Megapixelů – příznivá cena. V dnešní době se ve většině prodejnách prodává pod deset tisíc včetně DPH.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,