Recenze Easy IDE: Externí box na disky bez boxu

Když jsem poprvé uviděl redukci mezi IDE a USB 2.0 pod názvem G-Comp USB 2.0 to IDE Easy Adapter, popravdě jsem váhal, k čemu se může hodit. Ale po té, co jsem měnil počítače a opravoval disky, musím říci, že je to mimořádně užitečné zařízení.

Související odkazy

Slovník
IDE
sběrnice
USB

Pokud chcete tzv. zexternit nějaký ten pevný disk či vypalovačku, půjdete nejčastěji do externího boxu. Pěkně poctivý velký box na 5,25palcovou mechaniku, menší na 3,5palcový disk a případně kapesní krabičku na 2,5palcový disk. Všechny tyto krabičky lze ale nahradit jedním zařízením, které má tu vychytávku, že o žádný obal vůbec nejde.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Připojený disk drží pevně, adaptér je v jedné rovině se dnem disku, takže se neviklá • adaptér je dodáván s redukcí na 2,5palcové disky

G-Comp USB 2.0 to IDE Easy Adapter je malá krabička s integrovaným IDE konektorem, ze které vede tradiční napájecí konektor pro disky a mechaniky. Stačí tedy nacvaknout disk a připojit napájení. K počítači se připojí USB kabelem a ještě si vyžádá externí napájení z dodávaného adaptéru. Spolu se zařízením je dodávána i redukce pro 2,5palcové disky, připojit tedy můžete i ty notebookové.

Po zapnutí vypínače na adaptéru se disk roztočí a v systému přibude jako další běžný disk. Na obrázku vidíte hlavní disk připojený přes řadič Serial ATA, druhý Western Digital je přes USB. Není třeba nic řešit, instalovat ovladače, v nových Windows to je zcela bez škytnutí. Pro starší Windows je případně dodáváno malé CD s ovladači.

Rychlost zařízení je limitována propustností USB 2.0, která je ale dostatečně vysoko na většinu zařízení. Popravdě jsem při připojení staršího disku na USB 2.0 dosáhl lepších výsledků než při jeho připojení na IDE sběrnici. Chápu ale, že to může být výjimečný případ, každopádně 480 MBit/s na USB 2.0 odpovídá teoreticky až 60 MB/s a to by mělo pro externí řešení rozhodně stačit.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Při připojení na IDE (vlevo) byl disk pomalejší, než po připojení na USB 2.0 (vpravo). Neberte to jako důkaz, že USB 2.0 je rychlejší než IDE, vliv na to má rychlost použité IDE sběrnice. USB 2.0 je ale dobře rychlé a berte ho klidně vážně

Pro každodenní používání není USB 2.0 to IDE Easy Adapter úplně vhodný jako řešení pro přenášení pevného disku. Disk leží na stole či v tašce bez jakékoli ochrany a konektory, ač jsou dobře provedeny, stejně vedou vzduchem. Zcela bezpečně se ale hodí pro krátkodobé připojení pevných disků či vypalovaček. Například to máte doma připravené pro kamarády, aby si mohli rychle připojit svůj pevný disk a nakopírovat, co je potřeba. Ideální je to také řešení pro správce počítačů, který může vyrazit do terénu i s notebookem a připojí si libovolné pevné disky svých klientů. Kdo má notebook, může si připojit velký pevný disk nebo DVD vypalovačku.

Když jsem teď přeinstalovával počítač, připojil jsem si svůj disk přes USB k jinému počítači, nakopíroval důležité soubory a přeformátoval disk. Den nato jsem dostal nový pracovní počítač, takže disk ze starého jsem si připojil přes USB a nakopíroval si, co bylo potřeba. V obou případech stačilo disk nasadit na konektory a připojit kabely. Nic se nešroubovalo, neotvíralo ani neinstalovalo. Nebyl problém ani s diskem, který měl více oddílů.

Cena za G-Comp USB 2.0 to IDE Easy Adapter je 940 Kč včetně DPH. Je to tedy na spodní úrovni boxů na 3,5palcové disky. Hlavní výhodou je především univerzálnost, připojíte 2,5palcové a 3,5palcové disky i 5,25palcové mechaniky. Adaptér tak určitě využijí ti, kteří nehledají řešení pro jeden konkrétní disk, ale chtějí být připraveni na všechny varianty.

G-Comp USB 2.0 to IDE Easy Adapter
Zapůjčeno 100Mega distribution
cena 940 Kč včetně DPH
Připojení USB 2.0
Rozhraní IDE, redukce pro malé disky

Diskuze (69) Další článek: Intel schválil Otelliniho pro pozici nového šéfa Intelu

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,