Recenze DVD přehrávače Panasonic DVD S75E: špičkové možnosti

Je jeden důvod, proč mne zaujal právě Panasonic DVD S75E: je nejlevnějším DVD přehrávačem, který zvládá v plné kvalitě přehrávat DVD-Audio. Má rovněž možnosti a funkce, které byste v cenové kategorii do šesti tisíc nehledali.
Kapitoly článku

Poznámka: Levnější model DVD S35E sice zvládá DVD-Audio také, nicméně výstup je pouze stereo. Panasonic nabízí oba modely (DVD S35E a DVDS75E) v černé a stříbrné barvě, v označení se liší písmenem K a S za pomlčkou.

Dekodér není potřeba

Samotný přehrávač je prakticky stejný jako S35E, jen má zmíněnou plnou podporu DVD-Audia a k tomu přidává vestavěný 5+1 dekodér Dolby Digital a DTS. Pokud nemáte receiver, který dekodér má, je to pro vás vítaná funkce. Stačí použít buď zesilovač s 5+1 vstupy nebo aktivní reproduktory.

Funkce přehrávače jsou velmi podobné přehrávači ze sestavy Panasonic SC-HT500E-S, stejně jako je podobný vzhled samotného přehrávače. Ten ladí se současnou modelovou řadou společnosti, a dle mého názoru je velmi povedený – odlišuje se od současné stříbrné hranatosti. Přehrávač patří mezi ty tenké, na výšku má jen 53 mm, přehnaná není ani jeho hloubka, něco málo přes 30 cm nikoho nezabije. Šířka má standardních 43 cm, aby přehrávač „ladil“ v zástavbě. Přehrávač je lehounký, má sotva tři kilogramy, takže se s ním dobře manipuluje. Efektní je „šuplík“ pro médium, který je z průhledného tmavého plastu.

  
DVD přehrávač s dálkovým ovládáním --- Efektní mechanika

Všechny možné výstupy

V balení k přehrávači dostanete obvyklé drobnosti jako dálkové ovládání, dvě tužkové baterie, kompozitní kabel (cinch–cinch), napájecí kabel a manuál. Je jasné, že k připojení televizoru či plazmy není kompozitní kabel právě vhodný, proto je dobré investovat pár desítek korun do kabelu SCART.

Na zadní straně jsou kromě 5+1 analogových konektorů pro připojení zesilovače také obvyklé video výstupy: S-Video, kompozitní video a SCART. SCART samozřejmě podporuje RGB, typ výstupu si můžete nastavit v setupu. V této cenové kategorii mne docela překvapily výstupy YUV, kdy je oddělena jasová složka, červená a modrá; zelená se pak dopočítá z předchozích. Kvalitativně by mělo být celkem jedno, zda použijete RGB nebo YUV, záleží jen na tom, co umí televizor.

Mezi zvukovými výstupy nechybí také běžné stereo cinche, kudy je veden analogový stereo signál kódovaný v Dolby Surround do externího zesilovače (stereo nebo Dolby ProLogic), a dva digitální výstupy, optický a koaxiální pro připojení k A/V receiveru.

 
Na předním panelu je jen několik ovládacích tlačítek --- Vzadu najdete všechny potřebné výstupy

Bez češtiny

Dálkové ovládání je velmi podobné těm, které se dodává k receiverům této značky, takže pokud takový máte, nebudete mít s ovládání problémy. Ovladač je poměrně ergonomický, nemám proti němu žádné výhrady. Díky tomu, že používám receiver této značky, nemusím většinu času na originální ovladač ani sáhnout; snad jen tehdy, když chci za běhu přepnout titulky nebo zvukovou stopy.

  Dálkové ovládání receiveru
zn. Panasonic a ovládání testovaného přehrávače; podobnost se nezapře.

A to je kámen úrazu: dokázal bych si s nimi představit daleko lepší práci. Přehrávač si totiž nerozumí s češtinou, ani mnoha východními jazyky, takže při přepínání stop a titulků místo „czech“, „cestina“ nebo něčeho podobného zobrazí jen pomlčky. Pokud je na DVD více stop nebo titulků, které přehrávač nezná, musíte vždy nastavit nějaké a počkat, co se objeví na obrazovce nebo co se ozve z reproduktorů. Přehrávač Sony řady 400, který jsem měl dříve, sice také neuměl názvy, ale alespoň zobrazoval kódy zemí; stačilo si zapamatovat, že 1097 je Česko.

Posuňte si titulky

Naopak mne potěšilo, že přehrávač umí nastavit umístění titulků. Standardně jsou umístěny celkem „hluboko“ v obrazu, daleko od spodního okraje. Díky jednoduché funkci je možné titulky posunout k dolní hraně, aby tak „nezavazely“. Můžete jim i měnit jas, a to od jasně bílé až po šedou. Šedou využívám tehdy, když nechci, aby mne titulky rušily, občas je mívám zapnuté jen pro případ, že něčemu ne zcela dobře rozumím.

Parádní obraz

Ke kvalitě obrazu nelze napsat nic jiného než u sestavy SC-HT500E-S; subjektivně je velmi dobrá, na projektoru jsou vidět problémy s poloprůsvitnými plochami a barevnými přechody, které jsou trochu ditherované (ovšem to lze spravit filtrem). Na běžném televizoru 16:9 s úhlopříčkou 71 cm jsem nic takového ale nepozoroval, pokud jsem seděl v dostatečné vzdálenosti. V setupu je možné nastavit typ výstupu, 4:3, 16:9 nebo 4:3 pan&scan, kdy se obraz roztáhne na celou plochu obrazovky a ořízne se. Přehrávač nezvládá Progressive Scan, resp. umí, ale jen pro DVD nahrané normou NTSC (věřím tomu, že správný zásah do firmwaru by tuto funkci uvolnil i pro PAL).

Velmi dobré jsou možnosti nastavení kvality obrazu: můžete si vybrat jeden z přenastavených režimů Normal, Cinema 1 a Cinema 2, každý se hodí pro jiný typ filmu. Výbornou vlastností, je uživatelské nastavení, které lze uložit do paměti: můžete měnit jas, kontrast, ostrost, barevné vyvážení a gamma křivku. U tak levného přehrávače bych to neočekával. Nutno podotknout, že stejnými možnostmi disponuje i levnější model DVD-S35E.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,