Recenze digitálního fotoaparátu Canon PowerShot A60

Během letošního veletrhu PMA v Las Vegas představil Canon nástupce oblíbeného modelu A40, který ponese označení A60. První zkušenosti naznačují, že se jedná o optimální fotoaparát pro každou rodinu i začínající „umělce“.
Kapitoly článku

Canon má kategorii fotoaparátu pro začínající a nenáročné uživatele slušně pokrytou již delší dobu. Jednoznačným králem loňského roku se stal jeho model A40, který nabízel vysoký výkon za optimální cenu. Hlad po tomto modelu způsobil i několikatýdenní čekací lhůty. Konkurence však nespí a Canon si je toho velmi dobře vědom. Nenechal nic náhodě a přesně po roce představil nástupce – model A60. Spolu s ním se na scéně objevilo i jeho dvojče A70, vybavené 3megapixelovým čipem.

  

Nová generace digitálních fotoaparátů pod značkou Canon se může pochlubit novým procesorem DIGIC. Ten samozřejmě nechybí u testovaného modelu A60 a spolu s dokonalejším vzhledem a obsáhlejší nabídkou funkcí bude jedním z lákadel.


Nový procesor DIGIC

Vypiplaný vzhled

     

Již model A40 se chlubil ergonomickou konstrukcí, která zaručovala perfektní úchop v ruce. V podání modelu A60 je však dovedena k úplné dokonalosti. Přestože je novinka vůči předchůdci menší, drží se daleko lépe. Vzhled hraje v této kategorii důležitou roli a nelze se divit, že A60 nápadně směřuje do kategorie stylových fotoaparátů. Kombinace kovových odstínů umocňuje čelní strana, která je opravdu vyrobena z hliníku. Předchozí model byl celý z plastu. Slícování všech částí fotoaparátu je perfektní a nikde nic nešramotí.

Přední strana fotoaparátu nedoznala téměř žádných změn. Stále ji dominuje objektiv s ohniskem 5,4 – 16,2 mm a světelností 2,8 – 4,8. Kolem něj je obtočen plastový prstenec, po jehož vysazení můžete nasadit předsádky, které změní optické vlastnosti objektivu. Na vrchní stranu se přestěhoval kruhový volič režimu funkcí, zoomovací páčka a nově také mini reproduktor. Zadní strana je změněna k nepoznání. Nyní se více podobá řadě Ixus než svému předchůdci.

  
Přední kryt je hlíníkový

Compact Flash jako paměťové médium se vkládá z pravé strany, levou okupují zdířky pro propojení s počítačem, televizí a konektor pro napájecí adaptér. Prostor pro vložení čtyř baterií AA se tradičně nachází na spodní straně foťáku. Dvířka krytu jsou však na rozdíl od předchůdce vybaveny pružinkou. Zůstávají tak po otevření na svém místě a nemusíte s nimi zápasit jako dříve.

  

Ovládání v novém duchu

Stiskem tlačítka „On/Off“ uvede fotoaparát do chodu a zároveň vysunete objektiv. Doba vysunutí objektivu zůstala stejná, znatelně rychlejší je však připravenost k fotografování. Než poprvé stiskneme spoušť, uděláme si malou exkurzi do nového menu. Režim prohlížení nebo fotografování se nově přepíná k tomu určenou páčkou. Jedná se o rychlejší způsob než byl k vidění u předchůdce. Páčka se nachází vpravo od kvalitního 1,5 palcového displeje. Pro pohyb v menu slouží čtveřice tlačítek v kruhu pod zmiňovanou páčkou. Ty mají i další význam, ale o nich až později.

Tlačítkem „Menu“ pod displeje zobrazíte trojici obrazovek. V první obrazovce nastavíte například redukci červených očí, pomocný světelný paprsek pro focení ve ztížených podmínkách nebo digitální zoom. Druhá obrazovka ukrývá méně důležité informace – automatické vypínání, nastavení času nebo formát paměťové karty. V poslední položce nabídky pak naleznete funkce pro osobní nastavení uvítací obrazovky, zvuku uzávěrky či samospouště. Struktura menu byla kompletně změněna a mnozí uživatelé předchozího modelu s ní budou mít problémy. Přesto je zde vidět krok k přehlednosti a logickému řazení.

  
Struktura menu je oproti A40 kompletně jiná a v duchu dražších přístrojů

Náročnější nastavení vás čeká při volbě tlačítka „Func“. Zde naleznete nastavení pro expoziční kompenzaci, vyberete jeden z pěti profilů nastavení bílé, upřesníte režim snímání, zvolíte citlivost ISO (50-400), efekty, bodové měření a kompresi výsledného obrázku spolu s jeho rozlišením.

 

Kromě individuálního nastavení drobností typu uvítací obrázek apod. zde nenajdete výraznější rozdíl od modelu A40. Ten číhá na vrchní straně fotoaparátu. Kruhový volič je doslova přecpán piktogramy předvolených programů. Zatímco model A40 skromně nabízel jen pět, novinka vystavuje hned dvanáct voleb. Nejen že to mnohému uživateli usnadní život, ale je to daleko rychlejší než jednotlivé parametry volit ručně. Nebojte, režim plný manuál zůstal zachován. Kromě něho je k dispozici auto, program – poloautomat, preference clony a času. Praktické jsou i zbývající režimy: portrét, krajina, noční režim, sport, opak sportu (slow shutter), panoramata a video. Jejich přednastavení je na slušné úrovni. Rychlé pohyby zvládá režim sport velmi slušně.

  
Kruhový ovladač nabízí daleko více programů než A40; Novinkou je repráček

Cenově dostupný dvoumegový kompakt si zachoval veškeré přednosti svého předchůdce, jak vyplývá z předchozích odstavců, a navíc přidal další funkce, v této kategorii nečekané. Kdo by u této kategorie také čekal manuální zaostřování nebo nastavení síly blesku.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,