Testy

Recenze cykloradaru Garmin Varia RCT715. Bílé dodávky, všechny si vás natočím

  • Garmin do svého stále unikátního cykloradaru přidal kameru
  • Snímá a ukládá, co se při jízdě děje za sedlem
  • Kromě toho je to jedna z nejsilnějších svítilen na kolo

Plusy

  • Vynikající funkčnost radaru
  • Velmi silná svítilna, nepřehlédnutelná
  • Kvalitní záznam (vzhledem k předpokládaným účelům)

Minusy

  • Sporné využití zadní kamery
  • Žádné inovace u radaru a svítilny
  • Nepohodlná práce s mobilní aplikací
8/10
Hodnocení

Starší verze cyklistického radaru Garmin Varia RTL515 se prodává už řadu let. Najel jsem s ním přes deset tisíc kilometrů a společně s přilbou a cyklopočítačem patří mezi tři věci, bez kterých na kole nikdy nevyjíždím.

S radarem se na silnicích cítím bezpečněji. Díky němu vím, co se za mnou děje. Když se objeví auto, prostřednictvím připojeného cyklopočítače mě na něj Varia upozorní většinou ještě před tím, než ho uslyším. Mám dostatek času, abych se připravil na předjetí.

Klepněte pro větší obrázek
Blíží se auta: po stranách displeje cyklopočítače vidím barevné zvýraznění, ve sloupci se pohybují bílé tečky. Červená barva okrajů ukazuje, že nejbližší auto jede hodně rychle

Při vyšších rychlostech jízdy se totiž na sluch nedá vůbec spolehnout a radar je v tomto ohledu bezchybný. Nestalo se mi, že by přehlédl blížící se vozidlo. Víc je falešných pozitivit, kdy připojený cyklopočítač pípne a ukáže, že něco jede, a ve skutečnosti zachytil jen nějakého ducha. Důležité ale je, že mě nepředjede nic, o čem bych předem nevěděl a nemohl se připravit.

Svítilna, se kterou je radar kombinovaný a která blížícího se řidiče upozorňuje zrychleným červeným blikáním, pak patří k nejsvítivějším, které můžete na kolo koupit.

Cena Garminu Varia RTL515 – pořád píšu o starší verzi – dnes už klesla ke čtyřem tisícům. Jestli se na kole častěji pohybujete po silnici, a už používáte kompatibilní cyklopočítač Garmin, je to skvělý pomocník. Ostatně podívejte se na uživatelské recenze, tolik spokojených lidí je u elektroniky až nevídaná věc.

01.jpg04.jpg05.jpg03.jpg
Nový Garmin Varia RCT715. Je to radar, svítilna a nově přidává ještě bezpečnostní kameru

Garmin v květnu 2022 představil novou verzi: Varia RCT715. Stojí přibližně 9500 Kč a znovu je to radar kombinovaný se svítilnou, ke kterému ale Garmin nově přidal ještě kameru. Snímá a ukládá video toho, co se děje za vámi. Dokonce i zvuk. Nahrané video si potom můžete z paměťové karty stáhnout nebo prohlédnout v mobilní aplikaci.

V pokračování pro předplatitele také najdete

Porovnáme, co se u radaru a svítilny změnilo.

K čemu je dobrá zadní kamera na kole?

Jak kvalitní je záznam, jak se k němu pohodlně dostat.

Prohlédnete si nahraná videa: celou vyjíždku a ukázky různých situací.

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Váš názor Další článek: Do Spotify míří „karaoke mód“. Poslechne si váš zpěv a zhodnotí, jak vám to jde

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,