Recenze Canyon MP3 Sports Edition: křehký sportovec

Výrazný sportovní design, dostatečná kapacita a průměrná výdrž na baterie. I tak by se dal popsat zajímavý MP3 přehrávač prodávaný pod značkou Canyon. Když si k takové krátké charakteristice přičtete nízkou cenu a dobrý zvuk, můžete začít přemýšlet, jaký přehrávač vám bude zpříjemňovat pobyty v přírodě.

Související odkazy

Slovník
download
firmware
MP3
USB

Katalog produktů
MP3 přehrávače

Společnost Canyon byla založená ve Spojených státech v roce 2000. Jejím cílem je nabízet poměrně rozsáhlé portfolio produktů za nízké ceny, čehož dosahuje nákupy u různých výrobců v Asii a důsledným používáním své značky na dodávaných produktech. Tímto způsobem chce Canyon vytvořit dobrou pověst nové značky. Zároveň to vysvětluje, proč mnohé z přístrojů značky Canyon známe i pod jinými jmény s mírně odlišným vzhledem.

Canyon má díky spolupráci s distribuční společností Asbis sklady přímo v Praze a prosazuje se i na lokálním trhu. Prostřednictvím svých partnerů je potom nabízí koncovým uživatelům. My jsme na testy dostali hned tři různé modely, které shodou okolností všechny patří do řady Sports Line. Dnes se podíváme na Canyon NC-MP3SE, který zaujme na první pohled jak netradičním balením, tak dravým designem samotného přístroje.

Šestiboká krabička s oranžovým poutkem na vrchní straně poskytuje díky průhlednému plastu možnost optického kontaktu s přehrávačem už před vybalením z vnitřního obalu, který skrývá samotný přehrávač, sluchátka kombinovaná se šňůrkou pro zavěšení na krk a mini CD s ovladači a nástroji pro update firmware.

Klamání tělem

Přístroj samotný na první pohled vypadá robustně a odolně. Kombinace šedé, oranžové a slonovinové barvy působí sportovně, ale při prvním dotyku zjistíte, že dojem odolnosti neodpovídá skutečnosti. Tělo přístroje je totiž plastem, gumová jsou pouze tlačítka. Nylonová šňůra kolem těla přehrávače působí efektně, ale pro nošení se nedá použít, snad jen pro zavěšení na ucho, což ale není ideální způsob, ani z funkčního, ani z estetického pohledu. Kromě estetického dojmu má tento přístup mnohem větší důsledky v možnostech praktického využití. I když se přehrávač tváří jako "drsný" outdoorový model, není v podstatě chráněn proti žádnému nebezpečí, ať už jde o vlhkost, nárazy nebo prach.

Drsně už vůbec nevypadají sluchátka, která jsou poměrně obyčejná, z šedého plastu, ale hlavně jsou spojena se šňůrkou na pověšení kolem krku. To znamená, že pokud chcete nosit přehrávač v kapse, budete muset koupit jiná sluchátka nebo prodlužovací kabel. Obsah krabičky doplňuje ještě manuál, který je v angličtině, český text je k dispozici v elektronické podobě, jedna AAA baterie a samozřejmě také USB kabel pro připojení k PC.

Prostě standard, nebo méně?

 Parametry
 Interní paměť 256/512 MB
 Formáty  MP3, WMA
 Ekvalizér   5 pozic
 Kompatibilita  Windows 98 a vyšší
 Rozhraní  USB 1.1
 Napájení  1x AAA baterie
 Provozní doba    8 až 10 hodin
 Rozměry   75 x 38 x 23 mm
 Hmotnost   12,5 g bez baterie
 Cena   2935/3612 Kč s DPH
 Zapůjčil   Asbis

V našich pravidelných recenzích MP3 přehrávačů jsme měli možnost vyzkoušet už tolik přístrojů, že už nás asi nic nepřekvapí, spíše funkce jednotlivých přístrojů splývají. Canyon v oblasti funkcionality nabízí to, co všichni pokládáme u moderního MP3 přehrávače za standard. Podpora MP3 a WMA souborů je samozřejmostí, chybí však podpora Digital Rights Managementu pro WMA formát, což vylučuje použití přehrávače pro reprodukci chráněných souborů. V České republice jsou sice dostupné obchody provozované na platformě OD2 (jako Sonic Selector nebo Virgin Downloads), ale jejich obliba mezi uživateli je minimální, takže nejde o zásadní hendikep. Další slabinou je podpora USB 1.1, při kapacitě přehrávače 512 MB by několikanásobně rychlejší transport dat potěšil.

Přehrávaní je možné pouze v abecedním pořadí adresářů kopírovaných do přehrávače, nelze mezi nimi volně přecházet. Další možností je opakované přehrávání zvolených úseků nebo celého obsahu přehrávače. Ovládání využívá celkem sedmi tlačítek a není úplně intuitivní, i když se na něj dá poměrně snadno zvyknout a jde to i bez manuálu, alespoň u základních funkcí, takové softwarové zamknutí přehrávače opravdu vyžaduje konzultaci s návodem.

Další funkce zahrnují FM rádio a hlasové nahrávání. V obou případech naplní přehrávač to, co od něj čekáte. U rádia jde o automatické i ruční ladění stanic, možnost jejich uložení až na třicet pozic a nahrávání v kvalitě použitelné jen v případě nouze, už kvůli slabšímu příjmu signálu. U mikrofonu je kvalita také standardní, umožňuje tak poměrně dobře nahrávat hlasové poznámky, přednášky ve škole nebo zaznamenávat jednání, ale pokud zkusíte nahrávat třeba na koncertě, získáte osobní suvenýr, ale nikomu jinému se s ním chlubit nebudete, bez externího mikrofonu se ale není čemu divit. Trochu zklamáním je výdrž baterie, která přestane sloužit už po 8 hodinách.

Zvuk neurazí

 Hodnocení
 Design a provedení  7/10  74% 
 Ovládání  8/10
 Zvuk  8/10
 Funkce a podporované formáty   7/10
 Příslušenství  7/10 
Po menším zklamání způsobeném zejména klamavým vzhledem přišlo příjemné zjištění, zvuk vycházející z přístroje i s dodávanými sluchátky není vůbec špatný. A také je velice hlasitý, pokud sáhnete k vyššímu nastavení hlasitosti, přehlušíte bez problémů i hluk jedoucího metra. Dynamiku lze upravit pomocí ekvalizéru, který nabízí pět režimů, normal, bez úprav původního zvuku a potom nastavení pro pop, rock, jazz a klasickou hudbu. Pokud si vzpomenete na recenzi iAudia G3, pak víte, že méně někdy znamená více. Použití kvalitnějších sluchátek je samozřejmě vítané, ale to platí u většiny přehrávačů.

I když je MP3 přehrávači od Canyonu co vytýkat, neznamená to, že jde o špatný přehrávač, spíše očekávání byla příliš vysoká na přehrávač, který se dá sehnat i za tři a půl tisíce (doporučená cena je vyšší). Levnější přehrávač s kapacitou 512 MB budete hledat skutečně těžko. Navíc má Canyon NC-MP3SE styl. I když není "obrněný", vypadá prostě dobře a i kvalita zpracování je na vysoké úrovni, což u levných přehrávačů není obvyklé. Přestože tedy nejde o naprostou špičku, v poměru výkon/cena jde naopak o velice zajímavý kousek.

Diskuze (9) Další článek: Oživeno: Ztratily se vám v ICQ všechny kontakty? Nejste sami!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,